Τον Απρίλιο βγαίνει το “αριθμητήριο” των δηλώσεων – Τι ισχύει με ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρων

Τον Απρίλιο βγαίνει το “αριθμητήριο” των δηλώσεων – Τι ισχύει με ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρων
Φορολογικές δηλώσεις EUROKINISSI

Τον Απρίλιο ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. "Η ώρα της αλήθειας" για εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ, επιστροφές φόρων, εισφορά αλληλεγγύης και κοινωνικά επιδόματα.

Τον Απρίλιο εκτός απροόπτου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, ωστόσο τα περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.

Πάντως η εφαρμογή μπορεί να ανοίξει, ωστόσο από τις υγειονομικές εξελίξεις θα φανεί, εάν θα υπάρξει επανάληψη της περυσινής διαδικασίας με παρατάσεις υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πέραν του Ιουνίου αλλά και πρόβλεψη για αποπληρωμή των φόρων σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Στο μεταξύ, φέτος με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, την αποστολή μέχρι τέλος Μαρτίου των βεβαιώσεων αποδοχών από τους εργοδότες, αλλά και την ύπαρξη των στοιχείων από τις αναστολές, επιστρεπτέες και τις άλλες ενισχύσεις θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα έγκαιρα των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Σε αυτά τα στοιχεία, μαζί με εκείνα των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα βασιστεί το οικονομικό επιτελείο για τις αποφάσεις για ενδεχόμενη αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, για μείωση της προκαταβολής φόρου, για προσαρμογές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου και της αποφυγής του φορολογικού «πέναλτι».

Εισφορά αλληλεγγύης

Πάντως το βέβαιο είναι ότι και για το 2022 τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις του στο Ρ/Σ Πρώτο Θέμα «και για το 2022 η πρόβλεψή μας είναι για τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό που δεν μπορώ να σας πω είναι εάν θα υπάρχει η επέκτασή της απαλλαγής και για τους υπολοίπους (εκτός ιδιωτικού τομέα)».

Σε κάθε περίπτωση η επεξεργασία των δηλώσεων θα αποκαλύψει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για τα 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και για το βάθος της κρίσης στη χώρα.

Οι πρώτες ενδείξεις

Ήδη πέρυσι 4,2 εκατομμύρια δηλώσεις οικογενειακού εισοδήματος κινούνταν κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μια σχετική αύξηση του εν λόγω αριθμού. Να σημειωθεί ότι ένας στους δυο μισθωτούς στη χώρα, δηλαδή 1,2 εκατομμύρια μπήκαν κάποια στιγμή σε αναστολή παίρνοντας 534 ευρώ το μήνα. Κι αυτό από μόνο του παραπέμπει σε αυξημένη πιθανότητα για επιστροφές φόρων καθώς τους μήνες εργασίας υπήρχε παρακράτηση φόρου κτλ.

Επίσης εκτιμάται λόγω της ύφεσης ότι το ποσό των 75 δισεκ. ευρώ που δηλώθηκε πέρυσι (εισοδήματα του 2019) θα πέσει αναλογικά περίπου κατά 8,5% (όσο και το ποσοστό της περυσινής ύφεσης).

Την ίδια ώρα αναμένεται να καταγραφούν και σημαντικές απώλειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε λόγω του «κουρέματος», είτε λόγω των πολλών λουκέτων που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά Αλλά και το κρατικό ταμείο θα δει λιγότερα έσοδα καθώς πχ.. το Aribnb δε δούλεψε, ενώ προβλέφθηκαν και εκπτώσεις φόρων.

Παράλληλα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να έχουν μειωμένα εισοδήματα καθώς κομβικοί κλάδοι παρέμεναν για μήνες κλειστοί. Επιπλέον ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι θα δουν “μπόνους” καθώς θα φορολογηθούν φέτος με τη νέα φορολογική κλίμακα με τον συντελεστή του 9%, που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, πέρα βέβαια και από την απάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όλα τούτα καθιστούν το στόχο για είσπραξη 48,5 δισεκ. ευρώ εσόδων φέτος άκρως δύσκολο στο μέτρο που αυτός βασίζεται στις ροές του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για τη οικονομική χρήση του 2020. Να σημειωθεί π.χ. ότι το 2021 εκτιμάται ότι λόγω ύφεσης πολλοί είναι εκείνοι που θα τύχουν έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι μειώνεται κατά 50% ο ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις που το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Σημειώνεται ότι το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένo ΕΝΦΙΑ κατά 50%, άρα φέτος ο αριθμός αναμένεται να ανέβει σημαντικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα