Τουρισμός και ζήτηση από το εξωτερικό αυξάνουν τις τιμές ακινήτων στην Κρήτη

Τουρισμός και ζήτηση από το εξωτερικό αυξάνουν τις τιμές ακινήτων στην Κρήτη
Ακίνητα στην Κρήτη iStock

Οι τιμές πώλησης των ακινήτων στην Κρήτη τραβούν την ανηφόρα παρά την ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα που προκαλεί η ρωσοουκρανική σύρραξη.

Αύξηση στις μέσες τιμές πώλησης κατοικίας γνώρισαν οι περισσότερες περιοχές της Κρήτης με λίγες εξαιρέσεις κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Αν και η ενεργειακή κρίση και τα επιτόκια αλλά και η σχετική αβεβαιότητα για την πορεία των πολεμικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη έχουν σε ένα βαθμό φρενάρει την ζήτηση κατοικίας και τις αγοραπωλησίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς κυρίως σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους, οι περισσότεροι νομοί του νησιού γνώρισαν αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας.

Οι περισσότεροι νομοί της Κρήτης γνωρίζουν ακόμα άνθιση στις αγοραπωλησίες κατοικίας με τους επενδυτές από το εξωτερικό και τη ζήτηση να αυξάνονται και να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.

Το φαινόμενο το οποίο βιώνουν αρκετοί νομοί του νησιού τον τελευταίο καιρό αφορά την αύξηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών από την Βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης αβεβαιότητας για τον χειμώνα που έρχεται, επιλέγουν να επενδύσουν και να μετακινηθούν προς το νησί της Κρήτης είτε μόνιμα είτε για την περίοδο της αβεβαιότητας.

Τα στοιχεία από τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων στο νησί δείχνουν την αύξηση της ζήτησης και της μέσης τιμής κυρίως στα Χανιά με τους υπόλοιπους νομούς να ακολουθούν αλλά και αξιοσημείωτες εξαιρέσεις σε κάποιες περιοχές ως προς την πορεία των τιμών.

Η πορεία των τιμών

Χαρακτηριστικά βλέπουμε ότι στο Νομό Χανίων σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας της τάξεως του 8,50% με την μέση τιμή να έχει φτάσει τα 1.875 ευρώ ανά τ.μ., από 1.728 ευρώ ανά τ.μ.

Ο Νομός Ρεθύμνου σημείωσε επίσης άνοδο η οποία ήταν της τάξεως του 5,10% καθώς η μέση τιμή πώλησης έφτασε τα 1.524 ευρώ ανά τ.μ., από 1.450 ευρώ ανά τ.μ., το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ο Νομός Ηρακλείου σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3,40% με την μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.364 ευρώ ανά τ.μ., το τρίτο τρίμηνο του 2022 από 1.319 ευρώ ανά τ.μ., το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Εξαίρεση αποτελεί ο Νομός Λασιθίου στις τάσεις που σημειώθηκαν στο νησί το τρίτο τρίμηνο του 2022 καθώς σημειώθηκε μείωση της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας της τάξεως του -3,30% με τη μέση τιμή να πέφτει στα 1.608 ευρώ ανά τ.μ., από 1.663 ευρώ ανά τ.μ.

Οι πωλήσεις

Στο πεδίο των πωλήσεων στο νησί βρίσκουμε ενδεικτικά στο Νομό Χανίων, στην περιοχή του κέντρου των Χανίων, διαμέρισμα 105 τ.μ., τρίτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων να πωλείται στα 1.333.33 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Κουμ Καπί Χανίων, διαμέρισμα 50 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.700 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Παχιανά Χανίων, διαμέρισμα 100 τ.μ., δευτέρου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ρέθυμνο, στο κέντρο, γκαρσονιέρα 23 τ.μ., τετάρτου ορόφου πωλείται στα 2.826.09 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μασταμπάς Ρεθύμνου, διαμέρισμα 82 τ.μ., τρίτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 3.475.61 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Ρεθύμνου, διαμέρισμα 47 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 2.659.57 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, διαμέρισμα 88 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.670.45 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, διαμέρισμα 150 τ.μ., δευτέρου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.833.33 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του κέντρου, διαμέρισμα 130 τ.μ., ισόγειο, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.230.77 ευρώ ανά τ.μ.

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στην περιοχή Παναγίτσα, διαμέρισμα 97 τ.μ., δευτέρου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 3.608.25 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, διαμέρισμα 55 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 3.272.73 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Αμμούδι Αγίου Νικολάου, διαμέρισμα 130 τ.μ., ισόγειο, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.769.23 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα