Τράπεζα Πειραιώς: Δεν προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου

Τράπεζα Πειραιώς: Δεν προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Αξιολογούμε σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού αλλά δεν σχεδιάζουμε αύξηση κεφαλαίου στο «αμέσως προσεχές διάστημα», δηλώνει η διοίκηση.

Μπλόκο στο αίτημα τριών ιδιωτών επενδυτών (Paulson – Μυστακίδη – Bienville Capital Management) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ έβαλε πριν από λίγο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με την σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο. 

Με νεότερη ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει ότι «σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα», σημειώνει η διοίκηση του ομίλου στη σκιά των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε σήμερα το τίτλος που έκλεισε στα 0,71 ευρώ με πτώση 24,26% και  συναλλαγές 8,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παραπάνω ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν συνεννοήσεων με τους μετόχους της τράπεζας, εκ των οποίων ο βασικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 26,5%. Συγκεκριμένα η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ στην πρόταση των μετόχων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως και 800 εκατ. ευρώ, με προηγούμενη μετατροπή των Cocos ήταν απορριπτική.

Οι λόγοι της άρνησης

Σημειώνεται ότι η πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς προϋποθέτει τη μετατροπή των Cocos ύψους 2 δις ευρώ σε μετοχές. Η μετατροπή των Cocos που εκδόθηκαν το 2015 στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς από το σημερινό επίπεδο του 26,5% σε πάνω από 60%, αλλά μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό του Ταμείου θα υποχωρήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις κοντά στο 15%, οδηγώντας το μεγαλύτερο μέτοχο σε dilution της συμμετοχής του.

Τα Cocos δεν έχουν συγκεκριμένη λήξη, αλλά οι κάτοχοί τους δικαιούνται να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε κοινές μετοχές το Δεκέμβριο του 2022 με τιμή εξάσκησης τα 6 ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει ότι το Ταμείο θα εγγράψει σημαντική ζημιά καθώς αποτιμά (σ.σ. με βάση τις δημοσιευμένες καταστάσεις Α’ τριμήνου) τα CoCos στην εύλογη αξία του 1,53 δισ. ευρώ (1,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019).

Η άλλη περίπτωση πρόωρης μετατροπής των Cocos είναι η μη καταβολή της δόσης των 165 εκατ. ευρώ. Η  πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, αλλά απαιτεί την έγκριση του SSM, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας.

Η σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής απαιτείται καθώς με δεδομένες τις υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο covid 19 και τις ζημιές της Τράπεζας για τη χρήση του 2020, η πληρωμή των  Cocos απευθείας από τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, θα επηρεάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version