Τράπεζα Πειραιώς: Κεφαλαιακή θωράκιση 2,5 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2021

Τράπεζα Πειραιώς: Κεφαλαιακή θωράκιση 2,5 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2021
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χ. Μεγάλου ανακοινώνει το απόγεμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δις. ευρω και την έκδοση ομολόγου TIER II. Τρεις ακόμη κινήσεις σε εξέλιξη. Τι θα πράξει το ΤΧΣ

Με θρυαλλίδα των εξελίξεων την Τράπεζα Πειραιώς, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα εισέρχεται από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες σε μια περίοδο ουσιαστικών ανακατατάξεων, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου θα παρουσιάσει στην επενδυτική κοινότητα το απόγευμα το σχέδιο κεφαλαιακής θωράκισης.

Πρόκειται ουσιαστικά για πέντε κινήσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς κατά 2,5 δις. ευρω συνολικά και περιλαμβάνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δις. ευρω, στην έκδοση ομολόγου TIER II καθώς και τρεις πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη πρόκειται να υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως έχει ήδη ενημερώσει τους επενδυτές η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς οι κινήσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου καλύψουν μέρος των απωλειών που θα υποστεί στην προσπάθεια της μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο να έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της σε μονοψήφιο ποσοστό όπως έχει ήδη δεσμευτεί στον SSM.

Αύξηση κεφαλαίου 1 δις

Όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δις. ευρώ η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα τις λεπτομέρειες παράλληλα με τα ετήσια αποτελέσματα του 2020.

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα πρόκειται για διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου καθώς θα απαιτήσεις σειρά ενεργειών όπως ή έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.

Κομβικό σημείο της Αύξησης Κεφαλαίου αποτελεί ο νέος, μετά τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ρόλος του βασικού μετόχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 61% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα δεχθεί τις εισηγήσεις δύο συμβούλων προκειμένου να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στην αύξηση ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα του ή αν θα εκχωρήσει μέρος αυτών προκειμένου να μεγαλώσει το μερίδιο των ιδιωτών επενδυτών.

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση και με τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου το οποίο στη συγκυρία αυτή πιέζεται για να καλύψει τις έκτακτες δαπάνες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Στην περίπτωση που το Δημόσιο ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του στην αύξηση της Πειραιώς θα του «κοστίσει» περί τα 600 εκατ.ευρω.

Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι το ΤΧΣ θα παραχωρήσει ένα μέρος των δικαιωμάτων του προκειμένου μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς να περιοριστεί κάτω από το 50%.

Αλλωστε όπως δήλωσε και αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός με αφορμή της αναμόρφωσης του ΤΧΣ στόχος της Κυβέρνησης είναι είναι η σταδιακή απεμπλοκή του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα και αυτή θα πραγματοποιηθεί με την προσέλκυση των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και η εισροή νέων κεφαλαίων.

Έκδοση ομολόγου TIER II

Η πρόσφατα απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank να επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο και στις υπόλοιπες τράπεζες, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, να προχωρήσουν κατά την διάρκεια της χρονιάς στην άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων συνολικού ύψους της τάξης των 4 δις. ευρώ. Εγχώριοι διαχειριστές ομολόγων εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του 2021, η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων περί το 1 δισ. ευρώ, σε τμήματα που θα μπορεί να απορροφήσει την δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά.

Οι συμπληρωματικές κινήσεις

Η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει και δρομολογεί τους τελευταίους μήνες μια σειρά από «συμπληρωματικές κινήσεις» με τις οποίες υπολογίζει να αντλήσει, μαζί με την έκδοση του Ομολόγου tier II, άλλο 1,5 δις. ευρω.

Συγκεκριμένα λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS). Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριου κατατέθηκαν οι δεσμευτικές, με τους ομίλους Nexi και Euronet να αποτελούν, σύμφωνα με την αγορά, τα φαβορί για την απόκτηση του κλάδου. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι από την πώληση της δραστηριότητας θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος υψηλότερο των 250 εκατ. ευρώ καθώς πέρσι συνεισέφερε στα προ προβλέψεων κέρδη της Πειραιώς περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Θέμα χρόνου είναι και η ολοκλήρωση της πρώτης συνθετικής τιτλοποίηση (synthetic securitization) που υλοποιεί ελληνική τράπεζα. Το project με την επωνυμία «Hermes» αφορά την τιτλοποίηση ενήμερων δανείων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου έχει ήδη δεχθεί προσφορές από 7 επενδυτικά σχήματα, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την παραδοσιακή τιτλοποίηση, η συνθετικού τύπου πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς του κινδύνου, βάσει σύμβασης πιστωτικής προστασίας μεταξύ του εντολέα και του επενδυτή, επιτρέποντας στην τράπεζα να διατηρήσει την ιδιοκτησία του χαρτοφυλακίου αλλά να μειώσει τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού.

Τέλος στις αρχές του χρόνου και κατά την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές για το 2021 η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων με το ελληνικό δημόσιο αγοράζοντας 30ετή ομόλογα αξίας 3,55 δισ. ευρώ και πούλησε άλλους τίτλους αξίας 3,57 δισ. ευρώ. Το κεφαλαιακό κέρδος για την τράπεζα ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι κεφαλαιακοί της δείκτες θα ενισχυθούν κατά περίπου 40 μ.β. Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως η τότε τρέχουσα υπεραξία του παραπάνω χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μέρος της παραπάνω υπεραξίας εγγράφηκε με την ανταλλαγή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα