Τράπεζα Πειραιώς: Οι 45 μέρες για την αλλαγή σελίδας

Τράπεζα Πειραιώς: Οι 45 μέρες για την αλλαγή σελίδας
Λογότυπο της Τράπεζας Πειραιώς. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Μπαράζ επαφών της διοίκησης με ξένους επενδυτές. Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου μέχρι τις αρχές Μαΐου. Στόχος η μείωση των κόκκινων δανείων της τράπεζας στο 3% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1 δις. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαΐου θα επιδοθεί από σήμερα η διοίκηση του Ομίλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου ξεκινάει σήμερα μπαράζ επαφών με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές προκειμένου να αναλύσει διεξοδικά το πρόγραμμα εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς που θα της επιτρέψει από το 2023 να επιστρέψει στην κανονικότητα και άρα να καταστήσει ελκυστική την συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όσα ενημέρωσε χθες το απόγευμα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με την διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) το οποίο και θα ανοίξει για τους ξένους επενδυτές περί τα μέσα Απριλίου. Αντίστοιχη βεβαίως θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η Τράπεζα Πειραιώς και στην Ελλάδα με στόχο να συμμετάσχουν τόσο οι μικρομέτοχοι όσο και οι θεσμικοί επενδυτές.

Χθες πάντως η αγορά έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» στην στρατηγική της διοίκησης, καθώς η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραφε καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης του ΧΑ κέρδη πάνω από 25% για να κλείσει τελικά με άνοδο 26,17% στα 0,94 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα

Ήδη οι μέτοχοι της Τράπεζα Πειραιώς κλήθηκαν για συμμετοχή από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 7η Απριλίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00. Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει εκ νέου σε Επαναληπτική Συνέλευση από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης την 14η Απριλίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00.

Σε ότι αφορά στο υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα ο κ. Μεγάλου είπε ότι μετά την Γενική Συνέλευση και περί τα μέσα Απριλίου θα ακολουθήσουν οι εγκρίσεις της Αύξησης Κεφαλαίου και του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Λίγες μέρες αργότερα αναμένεται να τρέξει η αύξηση κεφαλαίου η οποία και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ στόχος της διοίκησης είναι η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών να ξεκινήσει στο ΧΑ στις αρχές Μαΐου.

Κομβικός όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο βασικός μέτοχος με 61%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να υπενθυμίζει χθες ότι το το ΤΧΣ έχει προχωρήσει σε δημόσια δήλωση ότι, θα υποστηρίξει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και πως ενδέχεται το ποσοστό του να μειωθεί και κάτω απο ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33%).

Υπενθυμίζεται ότι για τις 22 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο έκτακτο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να ληφθεί και τυπικά η απόφαση συμμετοχής του στην αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες κυβέρνηση και σύμβουλοι εργάζονται προς την κατεύθυνση μείωσης του ποσοστό του Ταμείου στο 30%, ίσως και χαμηλότερα εφόσον υπάρξει μεγάλη ζήτηση.

Επιπλέον έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η ελληνική λιανική αγορά των επενδυτών αλλά και οι θεσμικοί επενδυτές να λάβουν μετοχές από το βιβλίο προσφορών που θα ανοίξει.

Η αύξηση κεφαλαίου είναι τμήμα του σχεδίου Sunrise άξονας του οποίου είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 2,6 δισ. ευρώ με σειρά δράσεων.

Στο 3% τα κόκκινα δάνεια

Η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας Πειραιώς εκτός απο τις δύο πρόσφατες τιτλοποιήσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ (Phoenix και Vega) περνά μέσα από δύο νέα πακέτα (sunrise I και sunrise II) τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7 δισ. και 4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ηδη έχει γίνει αίτημα για την ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ των δυο τιτλοποιήσεων ύψους 11 δισ. ευρώ από τις οποίες θα προκύψει ζημιά 2,3 δισ. ευρώ. Για την πρώτη τιτλοποίηση ύψους 7,2 δισ. ευρώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τους τίτλους senior ενω αναμένεται και για τους τίτλους mezzazine. Το senior ομόλογο της τιτλοποίησης Sunrise 1, ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και της Sunrise 2 στα 1,8 δις ευρώ.

Η δεύτερη δε τιτλοποιήση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021.

Το πρόσθετο κεφάλαιο για την απορρόφηση της ζημιάς θα προέλθει απο τα κέρδη της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 400 εκατ. ευρώ, την σύνθετη τιτλοποίηση δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ και την συμφωνία πώλησης του κλάδου των καρτών, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ θα εκδοθεί κι ένα ομόλογο Tier I για το οποίο η έκδοση θα αποφασιστεί αναλόγως των συνθηκών της αγορών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου η εξυγίανση του ισολογισμού έχει στόχο την μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στο 3% μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σήμερα η τρ#άπεζα έχει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 22,5 δισ. ευρώ και σε ένα έτος στοχεύει στον περιορισμό τους στα 3,6 δισ. ευρώ.

Για τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs της πανδημίας, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το 2020 και τα υπόλοιπα 800 εκατ ευρώ αναμένονται το 2021. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου για ποσοστό χαμηλότερο των αρχικών προβλέψεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα