Τράπεζα Πειραιώς: Προχωράει ο σχεδιασμός για τα ακίνητα με απόσχιση του κλάδου

Τράπεζα Πειραιώς: Προχωράει ο σχεδιασμός για τα ακίνητα με απόσχιση του κλάδου
Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην απόσχιση του κλάδου real estate προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς και ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων απασχόλησης. Στα 3,2 δισ. το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ομίλου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η στρατηγική αξιοποίησης του χαρτοφυλακίων ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με την διοίκηση να ανακοινώνει την απόσχιση του κλάδου real estate και να ξεκινά διαπραγματεύσεις με τον Σύλλογο των εργαζομένων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων απασχόλησης των όσων απασχολούνταν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση.

Την ίδια στιγμή η Διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Σύλλογο των εργαζομένων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης η οποία εκτός όλων των άλλων θεμάτων, θα καλύπτει και τα δικαιώματα των 60 περίπου εργαζομένων στον κλάδο του real estate.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο NEWS 24/7 ότι η συμφωνία για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία των δικαιωμάτων και της απασχόλησης των εργαζομένων που θα αποσχιστούν.

Στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προχωράει με εντατικούς ρυθμούς το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του Ομίλου το οποίο στηρίζεται σε πωλήσεις ακινήτων και ενοίκια.

Το νέο business plan προβλέπει μετασχηματισμό του τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές.

Ο σχεδιασμός

Η αξιοποίηση των ακινήτων περιλαμβάνει, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου δύο ταυτόχρονες κινήσεις:

Πρώτον, την πώληση και απομόχλευση ακινήτων που έχει ήδη στην κατοχή της η Τράπεζα Πειραιώς και

Δεύτερον, ο διπλασιασμός του αποθέματος και των ενοικίων από την εξειδικευμένη θυγατρική της Trastor.

Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ομίλου αποτιμάται σε 3,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,1 δισ. ευρώ ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, τα 0,8 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί στο Project Terra με στόχο την πώλησή του, ενώ 0,3 δισ. ανήκουν στην Trastor.

Σύμφωνα με τον υλοποιούμενο σχεδιασμό η Τράπεζα Πειραιώς θα μειώσει το απόθεμα των ακινήτων μέχρι το 2025 σε 1,6 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. H μείωση θα πραγματοποιηθεί με την πώληση ακινήτων και την μεταφορά άλλων στην Trastor, η οποία θα διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της από 0,3 δισ. σήμερα σε 0,6 δισ. το 2025.

Έτσι, το 2025, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου θα ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. σήμερα. Από τις κινήσεις αυτές προκύπτουν έσοδα 1 δισ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από ενοίκια.

Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων του ομίλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά €1 δισ., από €3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου 60 εκατ. το 2025 από 34 εκατ. ευρώ το 2021.

Ταυτόχρονα, το απόθεμα των 2,2 δισ. ευρώ το 2025 θα περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό ακινήτων από τον σημερινό, λόγω ανόδου της τιμής τους καθώς η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει ετήσια άνοδο τιμών κατά 6%.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ακινήτων, σήμερα ο Όμιλος αριθμεί περίπου 10.000 ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας, ενώ το Project Terra περιλαμβάνει περίπου 2.500 ακίνητα (από τα 10.000), αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πουλήσει.

Εν αναμονή δεσμευτικών προσφορών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έκρινε ότι ο διαγωνισμός πώλησης του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς (project Terra), χρειάζεται μικρή παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην οριστικοποίηση της περιμέτρου με ακίνητα αξίας 800 εκατ. ευρώ.

Το project Terra περιλαμβάνει 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ καθώς και εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες και οικόπεδα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν εισόδημα, σε βάθος μερικών ετών. Μαζί με το χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί η Πειραιώς Real Estate, ως μηχανισμός διαχείρισης.

Ο όμιλος Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να εγκαταλείψει, σταδιακά, ως το 2025, 18 κτήρια που στεγάζουν κεντρικές της υπηρεσίες, καθώς η Lamda θα του παραδίδει το νέο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό. Τα παραπάνω ακίνητα μαζί με κάποια που απέκτησε με την «καλή» ΑΤΕ η Πειραιώς και δεν χρησιμοποιούνται αποτελούν τον «κράχτη» του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει PIMCO, Lone Star, Bain, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane και Resolute. Με δεδομένο το μέγεθος του χαρτοφυλακίου, η αγορά αναμένει συμπράξεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Έσοδα από ακίνητα

Παράλληλα, αναμένονται έσοδα από ενοίκια. Σήμερα, τα έσοδα από ενοίκια του Ομίλου ανέρχονται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ από την Trastor. Η αύξηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trastor και η απόδοση ενοικίων που εκτιμάται σε 5,6% θα οδηγήσουν σε υπερδιπλασιασμό εσόδων από ενοίκια, στο ποσό των 40 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα