Τράπεζες – Ακίνητα: Στεγαστικό δάνειο Vs ενοίκιο

Τράπεζες – Ακίνητα: Στεγαστικό δάνειο Vs ενοίκιο
Ακίνητα Eurokinissi

Τι δείχνει η πορεία για τιμές αγοράς και ενοίκια. Παρά την μεγάλη αύξηση, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υποτιμημένες έως 35% έναντι των υψηλών του 2007. Πιο συμφέρουσα η λήψη στεγαστικού από το ενοίκιο.

Η εκτόξευση των ενοικίων σε συνδυασμό με την μεγάλη υποτίμηση που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές πώλησης των ακινήτων έναντι του 2007 πυροδοτούν τόσο την αγορά των ακινήτων όσο και των στεγαστικών δανείων.

Τραπεζικά στελέχη που εξειδίκευση στην στεγαστική πίστη επισημαίνουν στο NEWS 24/7 ότι την περίοδο 2018 – 2020 οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν συνολικά κατά 20%, ενώ η μέχρι σήμερα εικόνα δείχνει ότι και το 2021 η άνοδος των τιμών θα ξεπεράσει το 25%. Παρά την μεγάλη αύξηση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υποτιμημένες από 25% έως 35% έναντι των υψηλών που κατέγραψαν το 2007.

Συνολικά η εικόνα στην ελληνική κτηματαγορά είναι σήμερα ριζικά διαφοροποιημένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα την διετία 2017 – 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων και ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα 2009-2014, απώλεσε σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 40% των αξιών της, ενώ παράλληλα η ζήτηση για ακίνητα και κατοικίες ουσιαστικά εκμηδενίστηκε.

Παράλληλη πορεία για τιμές και ενοίκια

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι η αυξητική πορεία που κατέγραψαν τόσο η κτηματαγοράς σε τιμές πώλησης, όσο και οι τιμές των ενοικίων, συνέπεσε χρονικά.

Όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, το 2018, έπειτα από μια σχεδόν δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης, αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που οι τιμές κατέγραψαν αύξηση κατά + 1,5%. Τάση που συνεχίστηκε το 2019 κατά 7,2%, το 2020 κατά 4,3%, ενώ και το 2021 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,4%.

Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, τα στοιχεία της ΤτΕ και η εικόνα των ειδικών του κλάδου, συγκλίνει στο γεγονός ότι κατά την περίοδο 2018-2020, στην Αθήνα, οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν καταγράψει συνολική αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το 2021, θα ξεπεράσει το 25%.

Έκρηξη των ενοικίων στην Αθήνα

Οι ίδιες πηγές αναλύοντας την πορεία των τιμών των ενοικίων επισημαίνουν ότι οι ζητούμενες τιμές από το 2012 ως το 2017 κατέγραψαν μείωση που άγγιξε το -25,5 %. Ωστόσο η τάση αυτή από το 2018 αντιστράφηκε εντυπωσιακά με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση + 8,4 % και το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων να αγγίξει το +10%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση που σημειώνουν οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου την τελευταία διετία οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20% – 30% κατά μέσον όρο, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10% – 15%.

Σε ότι αφορά την χρονιά που ήδη διανύουμε οι εκτιμήσεις των στελεχών της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για νέα αύξηση των ενοικίων από 3% έως 7%.

Η διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση και η επιλογή απόκτησης κατοικίας μέσω στεγαστικού δανείου όπως είναι φυσικό προβληματίζει ιδιαίτερα όσους έχουν κάνει την επιλογή του ενοικίου, ενώ παράλληλα έχει πυροδοτήσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για όσους αναζητούν ένα μηνιαίο εισόδημα μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Γιατί συμφέρει το στεγαστικό δάνειο

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόκτησης κατοικίας μέσω στεγαστικού αντί του ενοικίου, τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι για παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλο για οικογένεια, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων ξεκινάει από τα 600 – 650 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 900 ευρώ, όσο δηλαδή ένας μέσος μηνιαίος μισθός.

Προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους αναφέρουν και την έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, σύμφωνα με την οποία το 62,1% των ενοικιαστών στην χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κλπ), γεγονός που επιβεβαιώνει αφενός μεν την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και αφετέρου την μεγάλη ανάγκη για στέγαση.

Στη «φαρέτρα» των τραπεζικών επιχειρημάτων υπέρ της αγοράς κατοικίας με στεγαστικό έναντι του ενοικίου περιλαμβάνεται ακόμη:

  • το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων είναι υποτιμημένες έναντι του 2007 σε ποσοστό που κυμαίνεται από 25% έως 35%,

  • η πληρωμή ενοικίου κάθε μήνα αν και προσφέρει στέγαση, δεν επιστρέφει τίποτα από πλευράς επένδυσης. Στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας, είτε με ίδιους πόρους, είτε με λήψη στεγαστικού δανείου, το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία που παρέχει τεκμαρτό εισόδημα αν ιδιοκατοικείται.

  • το «άνοιγμα» της στρόφιγγας από πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων (από τα 650 εκατ. ευρώ περίπου νέα στεγαστικά το 2020, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ το 2021 και 1,3 δις. το 2022)

  • η αύξηση που καταγράφουν οι αποταμιεύσεις των εν δυνάμει αγοραστών

  • η αφορολόγητη γονική χρηματική δωρεά,

  • το κλίμα επενδυτικής ευκαιρίας για αποδόσεις.

  • και φυσικά η αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης σε σύγκριση με τη μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου.

  • Σημαντική ώθηση δίνουν και οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα