Τράπεζες: Ανοίγει, με την Εθνική Τράπεζα, ο “χορός” των ομολογιακών εκδόσεων για το 2022

Τράπεζες: Ανοίγει, με την Εθνική Τράπεζα, ο “χορός” των ομολογιακών εκδόσεων για το 2022
Εθνική Τράπεζα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι ελληνικές τράπεζες προγραμματίζουν ομολογιακές εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ η κάθε μία, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκδόσεων να τοποθετείται το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις από 2,5% έως 8%.

Μετά την προχθεσινή, πρώτη για το 2022, έκδοση του ελληνικού δημοσίου τη σκυτάλη, με πρώτη την Εθνική Τράπεζα, παραλαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής του θωράκισης, προγραμματίσουν μπαράζ νέων εκδόσεων εντός της τρέχουσας χρήσης.

Όπως έχει γράψει το NEWS 247, οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να συμμορφωθούν με τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις που επιβάλλει ο SRB (Single Resolution Board) προγραμματίζουν σειρά νέων εκδόσεων εντός του 2022. Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες προγραμματίζουν ομολογιακές εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ η κάθε μία, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκδόσεων να τοποθετείται το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές «έως το 2024 και προκειμένου να πιάσουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες θα χρειαστούν 15,5 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω:

-senior prefered ομολόγων (υψηλής εξασφάλισης ),

-Tier II (μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα)

-ή AT1 τίτλους

προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να πιάσουν το στόχο που έχει θέσει ο SRB για ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις ύψους 25,93%.

Οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί τίτλοι είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις από 2,5% έως 8% περίπου ανάλογα με την κατηγορία, δηλαδή εάν πρόκειται για senior prefered, Tier II ή AT1 τίτλους.

Κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL έχει συγκεκριμένο όριο εκδόσεων, ανά κατηγορία ομολόγων, και με βάση την προέλευση των κεφαλαίων της και την έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο, διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα εκδόσεων.

Με δεδομένη την ανοδική τάση των αποδόσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της ανόδου του πληθωρισμού, ζητούμενο για όλες τις τράπεζες είναι το κατάλληλο timing, ενώ βασικός παράγοντας που θα κρίνει την τιμολόγηση είναι και το είδος των ομολόγων που κάθε τράπεζα καλείται να εκδώσει.

Την αρχή κάνει η ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δρομολογεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου τις επόμενες μέρες και ως τα τέλη Ιανουαρίου να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ήδη τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των τεσσάρων συστημικών και έχει περιθώριο για την έκδοση ομολόγων της κατηγορίας ΑΤ1 έως του ποσού των 500 εκατ. ευρώ εντός του 2022.

Σημειώνεται ότι έκδοση για την άντληση κεφαλαίων της κατηγορίας Tier II η Εθνική Τράπεζα έχει να πραγματοποιήσει παρόμοια έκδοση από τον Ιούλιο του 2019. Ο τίτλος είχε εκδοθεί με επιτόκιο 8,25% και σήμερα η απόδοσή του έχει υποχωρήσει στο 3,67%, χαρακτηριστικό της σημαντικής αποκλιμάκωσης που παρουσιάζει το κόστος άντλησης κεφαλαίων τα δύο τελευταία χρόνια, ακολουθώντας και την μείωση του κόστους άντλησης χρήματος και από το ελληνικό δημόσιο.

Και έπεται η συνέχεια

Η Alpha Bank προσανατολίζεται σε senior preferred κυρίως εκδόσεις και ΑΤ1 ομολόγων έως και 800 εκατ. ευρώ και στη λογική της αποφυγής «συνωστισμού», η Τράπεζα προχώρησε λίγο πριν τα τέλη του χρόνου στην έκδοση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης senior preferred τίτλου ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3%, ενώ η απόδοση του senior τίτλου που η Τράπεζα είχε εκδώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με επιτόκιο 2,5% διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 3,45%.

Η Eurobank έχει προαναγγείλει ότι για το τρέχον έτος προτεραιότητα έχει η αντικατάσταση του Tier II ομολόγου – με έτος ανάκλησης το 2023 – που η Τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και το οποίο καλύφθηκε από το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 6,4%, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει έκδοση ΑΤ1 τίτλων έως και 800 εκατ. ευρώ έως και το 2023.

Η τράπεζα Πειραιώς έχοντας καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια από ΑΤ1 και Tier II τίτλους, δρομολογεί την άντληση κεφαλαίων της κατηγορίας των senior preferred. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του αντίστοιχου «πράσινου» τίτλου που εξέδωσε η Τράπεζα τον Οκτώβριο του 2021 διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 4,40% έναντι 3,875% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης.

5,8 δις εκδόσεις από το 2019

Ήδη με βάση και τις τελευταίες εκδόσεις του 2021 οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το 2019 μέχρι σήμερα κεφάλαια 5,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς που είχε τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, προχώρησε σε τέσσερις εκδόσεις συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ. Ακολουθεί η Alpha Bank με συνολικές εκδόσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, έπεται η Eurobank με εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και τέλος η Εθνική Τράπεζα τράπεζα άντλησε έως τώρα 900 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα