Τράπεζες: Αύξηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις ΜμΕ

Τράπεζες: Αύξηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις ΜμΕ
Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Σχέδιο με στόχο την ενίσχυση της ροής των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δις. ευρώ και προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ετοιμάζουν μέχρι τέλος Αυγούστου, Κυβέρνηση και Τράπεζες.

Χωρίς «διακοπές» συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και των διοικήσεων των συστιμικών τραπεζών, προκειμένου μέχρι τέλος Αυγούστου να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο διεύρυνσης των χρηματοδοτήσεων και προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Στην ειδική αυτή ομάδα συμμετέχουν επίσης και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, με το γενικό πρόσταγμα να έχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μ. Αργυρού και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Στ. Ιωάννου.

Μέσα στον Αύγουστο, η ειδική αυτή ομάδα θα πρέπει να παραδώσει τις προτάσεις της με βασικό άξονα την ενίσχυση της ροής των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δις. ευρώ και προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Όπως έχει γράψει το news247.gr κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε ριζική αλλαγή του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, εγκαταλείποντας το αρχικό σχέδιο για χρηματοδότηση των επενδύσεων κυρίως από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Κοινός στόχος είναι να ανοίξει χώρος για κατευθυνθεί φθηνό χρήμα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ και την απασχόληση, αλλά είναι στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Σκληρή κυβερνητική γραμμή

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίζει προς το τράπεζες ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει ζητήσει ότι, όποια και αν είναι τα προβλήματα με την πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων μικρότερου μεγέθους θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αποφευχθεί μια άνιση κατανομή χρηματοδτήσεων, που θα δημιουργούσε δύο ταχύτητες στην οικονομία και θα δυσχέραινε την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Οι διοικήσεις των τραπεζών από την πλευρά τους έχουν δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουν κάθε δυνατό περιθώριο για να διασφαλισθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικό μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις.

Ως τώρα, το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει περιληφθεί στο σχεδιασμό και θα απευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι ένα ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, θυγατρική της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αυτό το ταμείο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το 70% της αξίας τους, μέσω συμμετοχής σε εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίες και θα αναλάβουν την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα μοχλεύονταν με κεφάλαια από τις τράπεζες και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με αναλογία χρηματοδότησης κάθε επένδυσης κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 30% από τις τράπεζες και 20% από τις επιχειρήσεις.

Ενώ αρχικά σχεδιαζόταν να έχουν οι ελληνικές τράπεζες τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του προγράμματος, τελικά ένα μεγάλος μέρος, περίπου 6 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά κονδύλια του προγράμματος, θα τεθούν υπό τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών -Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν περαιτέρω αλλαγές στην κατεύθυνση για την αξιοποίηση των κονδυλίων, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι παρατηρήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με πρώτη τη γερμανική, που επισήμαναν κυρίως δύο προβλήματα:

  • ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί υπερβολική βαρύτητα στη χρηματοδότηση σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να βρουν κεφάλαια από άλλες πηγές, αλλά και
  • ότι θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των τραπεζών στους χρηματοδοτικούς κινδύνους που θα αναληφθούν, καθώς το ποσοστό 30% στη χρηματοδότηση κάθε σχεδίου κρίθηκε ότι ήταν χαμηλό.

Έτσι, στη τελευταία τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους των τραπεζών και των επιχειρήσεων έγινε γνωστό ότι η συμμετοχή των τραπεζών στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξηθεί από 30% σε 40%, με αντίστοιχη μείωση στο 40% του σκέλους που θα χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά δάνεια.

Μέχρι τέλος του έτους τα πρώτα δάνεια

Την ίδια στιγμή πυρετώδεις διεργασίες επικρατούν στις νομικές υπηρεσίες των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να έχει υπογραφεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και το πλαίσιο συνεργασίας με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων δανείων για ιδιωτικές επενδύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Το πλαίσιο συνεργασίας θα είναι ουσιαστικά μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις εμπορικές τράπεζες για την υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας, που θα ενεργοποιεί την εκταμίευση των δανείων κάθε φορά που οι τράπεζες θα συμβασιοποιούν έργα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο news247.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, «ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμάσουν και να υποβάλουν άμεσα τα πρώτα επενδυτικά σχέδια, ενώ από την πλευρά του το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα έχει χορηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τα τέλη του χρόνου τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ. Βεβαίως και οι ρυθμοί των εκταμιεύσεων θα επιταχυνθούν σημαντικά από το 2022, με τον στόχο να έχει τεθεί στα 5 δις. ευρώ ετησίως προκειμένου να καλυφθεί η αυστηρή διάρκεια του προγράμματος έως και το 2026» καταλήγει η ίδια πηγή.

Πρόκειται για 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 12,7 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια του Ταμείου που θα δοθούν αμιγώς για ιδιωτικές επενδύσεις και όχι κεφάλαια κίνησης. Αυτά απαιτούν άλλα 12,7 δισ. ευρώ δανείων ως τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και 6,6 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα