Τράπεζες: Επιδότηση δόσης για τα στεγαστικά των ευάλωτων νοικοκυριών από το Δημόσιο

Τράπεζες: Επιδότηση δόσης για τα στεγαστικά των ευάλωτων νοικοκυριών από το Δημόσιο
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Ενόψει της επανέναρξης των πλειστηριασμών οι τράπεζες πρότειναν στο ΥΠΟΙΚ την στήριξη των πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω επιδότησης της δόσης των στεγαστικών δανείων τους από το Δημόσιο.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκονται τα τελευταία 24ώρα οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, αναζητώντας λύση για την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει της επανέναρξης των πλειστηριασμών στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr οι τράπεζες έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών μια πρόταση για την στήριξη των πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που στηρίζεται στην επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων τους από το Δημόσιο.

Όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος με γνώση της συγκεκριμένης πρότασης, η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. «Προφανής στόχος δεν είναι άλλος από την προστασία της πρώτης κατοικίας έως ότου συσταθεί ο φορέας» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Επιτακτική ανάγκη

Η πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλες τις κατηγορίες οφειλετών σταδιακά από τις αρχές Μαΐου καθιστά επιτακτική την ανάγκη προστασίας της συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών. Όπως έχει γράψει το news247.gr η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει έως τις 31 Μαΐου και μόνον υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω απευθείας επιδότησης των νοικοκυριών αυτών ανεξάρτητα από τη σύσταση του φορέα. Προκειμένου μάλιστα να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την καταβολή από τον οφειλέτη ενός μέρους του ενοικίου, π.χ. το ένα τρίτο.

Στην κυβέρνησης εξετάζουν θετικά την συγκεκριμένη πρόταση των τραπεζών η οποία όμως για να πάρει «σάρκα και οστά» θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» και των Θεσμών.

Η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων

Υπενθυμίζεται ότι στον νέο πτωχευτικό νόμο για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας προβλέπεται και ο φορέας απόκτησης ακινήτων, που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών επιτρέποντάς τους να διαμένουν σε αυτά έναντι ενοικίου.

Το κράτος στην περίπτωση αυτή θα ενισχύει το ευάλωτο νοικοκυριό χορηγώντας επίδομα ενοικίου πρώτης κατοικίας. Το επίδομα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού.

Η σύσταση ωστόσο του φορέα αναμένεται να καθυστερήσει και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι έτοιμος από τις αρχές του 2022. Ετσι, δημιουργείται κενό στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά δηλαδή που έχουν χαμηλό εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη.

Φθηνά επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δρομολογεί αυτή την περίοδο δύο σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση των ρευστότητας των επιχειρήσεων με φθηνά τραπεζικά δάνεια.

Χθες ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την προετοιμασία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες και ξεκινά άμεσα ο 3ος Κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ειδικά στοχευμένης χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας.

Τα δάνεια αυτού του κύκλου :

Απευθύνονται σε Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις με Κύκλο εργασιών (του 2019) έως 200.000 ευρώ.

Χορηγούνται και σε επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και το 2020 ή το 2021

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να ενισχυθούν αμέσως και με ευνοϊκούς όρους περισσότερες από 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, με Κεφάλαιο Κίνησης ώστε να επωφεληθούν της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το μέγιστο ύψος κάθε δανείου είναι το μικρότερο ποσό από:

τα 50.000 € ή το 25% του Κύκλου Εργασιών του έτους 2019, αν η επιχείρηση έχει ιδρυθεί πριν το 2020

ή τα 50.000 € ή οι ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης για τους επόμενους 18 μήνες, αν η επιχείρηση έχει ιδρυθεί το 2020 ή το 2021.

Η διάρκεια των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 χρόνια.

Η ΕΑΤ εγγυάται το 80% κάθε δανείου ώστε τα δάνεια να χορηγηθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες με ευνοϊκότερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε χθες το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του οποίου οι εμπορικές τράπεζες θα χορηγούν δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια είναι μεταξύ 25.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ και θα χορηγούνται από τις 10 συνεργαζόμενες τράπεζες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αφού η συνεργασία με την ΕΑΤ προσφέρει δυνατότητα περιόδου χάριτος έως και 2 έτη, ενώ και το επιτόκιο κάθε δανείου είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Η διάρκεια αποπληρωμής τους κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια. Σκοπός του νέου κύκλου χρηματοδοτήσεων, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΤ, «είναι να τεθεί στη διάθεση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ένα ακόμη σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ώστε να αξιοποιήσουν αμέσως το νέο ευνοϊκό περιβάλλον επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημικής κρίσης».

Οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι: Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα