Τράπεζες: Επιμένουν για παράταση στα μορατόρια για να “σωθούν” τα ενήμερα δάνεια

Τράπεζες: Επιμένουν για παράταση στα μορατόρια για να “σωθούν” τα ενήμερα δάνεια
ΟΥΡΕΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το 20 - 25% των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών δεν θα ανακάμψει, εκτινάσσοντας το κόκκινο ιδιωτικό χρέος κοντά στα 100 δισ. ευρώ.

Η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα παγιώνει πλέον την εκτίμηση που υπάρχει στα τραπεζικά επιτελεία και θέλει το 20- 25% των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών να μην ανακάμπτει, εκτινάσσοντας εκ νέου το κόκκινο ιδιωτικό χρέος, που θα βρεθεί κοντά στα 100 δισ. ευρώ.

Ενημερώνοντας την διεθνή επενδυτική κοινότητα για το business plan της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρ. Μεγάλου τόνισε ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν για την τράπεζα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις της διοίκησης, αναμένονται στο 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 25% όσων έχουν μπει σε αναστολή.

Το ξέσπασμα της πανδημίας έθεσε δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ, που ήταν μέχρι πρόσφατα ενήμερα, στον «πάγο», μέσω οριζόντιων μέτρων αναστολής πληρωμών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και η τύχη αυτών των δανείων όσον αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής τους θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της κρίσης. Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, πάντως, το 20 – 25% αυτών των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών δεν θα ανακάμψει, εκτινάσσοντας εκ νέου το κόκκινο ιδιωτικό χρέος, που θα βρεθεί κοντά στα 100 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή λόγω της πανδημίας από την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως στο τρίτο 3μηνο έληξε το moratorium σε 2,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,7 δισ. ευρώ δεν παρουσιάζουν καμία καθυστέρηση, 600 εκατ ευρώ σημειώνουν καθυστέρηση στην πληρωμή και 600 εκατ ευρώ ζήτησαν επέκταση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τόνισε ότι τα νέα NPEs για την τράπεζα που θα προκύψουν, με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις, από την πανδημία αναμένονται στο 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 25% των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή. Σημειώθηκε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί «συντηρητική εκτίμηση».

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα και η Eurobank όπου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας κατά την ενημέρωση των επενδυτών, επεσήμανε ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν για τον Όμιλο λόγω της πανδημίας θα ανέλθουν στο 1,2 – 1,3 δις. ευρώ.

Πρόκειται όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας για το 20% των δανείων που έχουν μπει από την Eurobank σε καθεστώς αναστολής δόσεων, το συνολικό ύψος των οποίων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του 9μήνου, ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την εικόνα από Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank προκύπτει ότι για το σύνολο του κλάδου και με δεδομένο ότι το συνολικό ύψος των δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων προσεγγίζει τα 25 δις. ευρώ, είναι ότι το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων που θα επιβαρύνει το σύστημα θα είναι τελικά στο ύψος των 5 δις. ευρώ περίπου, όσο δηλ. ήταν και οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών πριν την επιβολή του 2ου lockdown.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος γιατί από την άλλη το κόκκινο ιδιωτικό χρέος επισήμως ανέρχεται σε 90 δισ. ευρώ και παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα για την οικονομία. Σε αυτό περιλαμβάνονται 60 δισ. ευρώ που οφείλονται σε τράπεζες και άλλα 30 δισ. ευρώ που έχουν μεταβιβαστεί σταδιακά σε funds τα δύο τελευταία χρόνια. Τα δάνεια αυτά έχουν αφαιρεθεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η διαχείρισή τους έχει φύγει από το τραπεζικό σύστημα και έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες, τους servicers.

Επιμονή για παράταση στα μορατόρια

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επιμένουν στην ανάγκη παράτασης της αναστολής πληρωμών των μορατόριουμ και δρομολογούν όλες τις απαραίτητες κινήσεις (αίτημα ένταξης νέων δανείων σε μορατόριουμ) προς την Ευρωπαϊκή Αρχή των Τραπεζών (European Banking Authority). Το αίτημα, που υποστηρίζεται από ελληνικές τράπεζες, θα συζητηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και εφόσον εγκριθεί θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου νέα δάνεια να ενταχθούν στο καθεστώς αναστολών δόσεων.

Η ημερομηνία για να μπορέσει μια τράπεζα να εφαρμόσει μορατόριουμ στις πληρωμές λόγω COVID-19 έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά η ένταση της κρίσης μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα διαδοχικά lockdown στις ευρωπαϊκές χώρες υποχρεώνουν τις εποπτικές αρχές να επανεξετάσουν τη στάση τους σε σχέση με τη διαχείριση των δανείων από τις τράπεζες.

Παράταση μόνο για ενήμερα δάνεια

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η δυνατότητα για επέκταση των μορατόριουμ αφορά αποκλειστικά τα ενήμερα δάνεια, δηλαδή αυτά που έως το τέλος του 2019 εξυπηρετούνταν κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις. Τα δάνεια αυτά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εποπτικών αρχών με στόχο να αποτραπεί η μετάδοση της… ασθένειας της αθέτησης πληρωμών στο ενήμερο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, τουλάχιστον έως ότου η πανδημική κρίση ελεγχθεί και οι οικονομίες επανέλθουν σταδιακά στη νέα κανονικότητα.

Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών το πρόβλημα είναι επιτακτικό, καθώς απειλεί να «μολύνει» το υγιές χαρτοφυλάκιό τους, τινάζοντας στον αέρα κάθε επιχειρησιακό σχεδιασμό για την επάνοδό τους στην κερδοφορία. Για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα δάνεια που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούνταν κανονικά, αλλά είναι συνολικότερο και αφορά και τα δάνεια που ήταν ήδη κόκκινα ή εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα με δυσκολία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα