Κρίσιμη εβδομάδα για τις τράπεζες: Τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου

Κρίσιμη εβδομάδα για τις τράπεζες: Τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου
Τράπεζα της Ελλάδος Copyright: GEORGIA PANAGOPOULOU

Τις συνέπειες του κορονοϊού στα χαρτοφυλάκια και τις εργασίες των τραπεζών καθώς και τις εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν στην επενδυτική κοινότητα οι Έλληνες τραπεζίτες.

Εβδομάδα οικονομικών αποτελεσμάτων ξεκινά σήμερα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς την προσεχή Πέμπτη 28 Μαΐου θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα A’ τριμήνου η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, την επομένη, Παρασκευή, η σκυτάλη περνά στη Eurobank και ο κύκλος κλείνει τη Δευτέρα 11 Ιουνίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

Η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνουν στους αναλυτές οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με αφορμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, καθώς υπάρχει πλέον σαφώς πιο καθαρή εικόνα για τις συνέπειες του κορονοϊού στα χαρτοφυλάκια και τις εργασίες των τραπεζών ενώ και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας στηρίζονται πλέον σε πιο ασφαλή δεδομένα.

Αναμφίβολα το ενδιαφέρον των αναλυτών θα επικεντρωθεί στα καθαρά έσοδα από τόκους που θα εμφανίσουν οι τέσσερις τράπεζες και στα αντίστοιχα περιθώρια. Με δεδομένο πάντως ότι μέχρι τέλος Μαρτίου είχαν δοθεί οι πρώτες νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες σε πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η επιδείνωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη.

Σε ότι αφορά στο μεγάλο ερώτημα που έχει να κάνει με το νέο κύμα κόκκινων δανείων, οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις σε σχέση με το τέλος του 2019. Και αυτό επειδή στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού όπως είναι γνωστό, έχουν χαλαρώσει με εντολή της ΕΚΤ τα κριτήρια για τον επίσημο χαρακτηρισμό νέων κόκκινων δανείων και αφετέρου οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις ζητώντας από τις επιχειρήσεις την καταβολή τόκων και όχι κεφαλαίου.

Ωστόσο οι αναλυτές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουν από τους έλληνες τραπεζίτες τόσο για τις στρατηγικές κινήσεις μείωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων που δρομολογούν και ήδη λόγω του κορωνοϊού παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις, όσο και εάν ο Ηρακλής επαρκεί σήμερα για την υλοποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής ή θα χρειαστούν και νέα εργαλεία όπως η bad bank που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Υψηλές προβλέψεις

Μεγάλο ερωτηματικό και ταυτόχρονα σημείο κλειδί που θα κρίνει εν πολλοίς την τελική εικόνα των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι το ύψος των προβλέψεων που θα κληθούν να λάβουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εν όψει των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούν στενά τον τρόπο που κινήθηκαν μέχρι στιγμής όλες οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες στο θέμα των προβλέψεων και επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να φέρουν νωρίτερα μέσα στη χρονιά τις προβλέψεις που μπορούν προς το παρόν να προϋπολογίσουν πως θα λάβουν για ολόκληρο το 2020.

Οι προβλέψεις που έλαβαν και οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες το 2019 ήταν 2,5 δισ. ευρώ ενώ θεωρείται προφανές ότι για τo 2020 το ποσό αυτό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο. Έμπειρα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν το συνολικό ύψος των προβλέψεων για το 2020 σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα των 3 δις. ευρώ και θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι σαφώς επηρεασμένα από την πορεία των κορωνοδανείων.

Η εξέλιξη των κόκκινων δανείων και άρα των προβλέψεων που θα απαιτηθούν θα είναι συνάρτηση της ύφεσης που θα εκδηλωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα γεγονός που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια λόγω της άγνωστης πορείας της πανδημίας.

Ωστόσο, επειδή η πορεία της ύφεση της χώρας μας συναρτάται από τον τουρισμό, θεωρείται πως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρή.

Στρατηγική πιστωτικής επέκτασης

Υπό το βάρος πάντως των αυξημένων προβλέψεων να απειλεί την έτσι και αλλιώς μικρή κερδοφορία, οι τράπεζες υλοποιούν μια συγκεκριμένη στρατηγική πιστωτικής επέκτασης που είναι μεν υποχρεωτική προκειμένου να θωρακιστεί η οικονομία αλλά ταυτόχρονα κρύβει και κινδύνους για νέα κόκκινα δάνεια και άρα νέες προβλέψεις.

-Την άμεση διοχετεύση ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Εντός των επομένων ημερών, οι τράπεζες αναμένουν και την ενεργοποίηση του προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την παροχή εγγυήσεων στο 80% του ποσού δανείου που θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις για νέο κεφάλαιο κίνησης. Ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

-Την παροχή διευκολύνσεων και στα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημική κρίση, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν συνεπή με τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να έχει παρατείνει για τρεις μήνες, την ισχύ του νόμου 4605/2019, οι τράπεζες θα επαναπροσεγγίσουν τους περίπου 90.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που εκτιμάται ότι εμπίπτουν στα κριτήρια του νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας και ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους.

Παράλληλα, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει και την προστασία της πρώτης κατοικίας ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό, οι τράπεζες θα διερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών, με δάνεια σε ρύθμιση ή μη, τα οποία κινδυνεύουν να σταματήσουν να εξυπηρετούνται. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι δανειολήπτες αυτοί κινούνται γύρω στις 300.000.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version