Τράπεζες: “Κλειδώνουν” οι πωλήσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε funds

Τράπεζες: “Κλειδώνουν” οι πωλήσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε funds
Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου στην Αθήνα Eurokinissi

Παράλληλα με τις τιτλοποιήσεις οι τράπεζες επιταχύνουν και την πώληση σε funds κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εφοπλιστών, βιομηχάνων, ξενοδόχων, αλυσίδων λιανεμπορίου και εισηγμένων εταιρειών.

«Γκάζι» στις πωλήσεις κόκκινων επιχειρηματικών δανείων απευθείας σε funds πατάνε με το καλημέρα της νέας χρονιάς οι τράπεζες, έχοντας πλέον αποφασίσει να εντείνουν την προσπάθεια για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Παράλληλα με το νέο γύρο τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν για το 2021, μέσω του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων Ηρακλής ΙΙ, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν επιλέξει να ρίξουν στην μάχη της δραστικότερης μείωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους και την πώληση επιχειρηματικών δανείων, τα οποία για χρόνια τράπεζες και επιχειρηματίες δεν κατέστη εφικτό να έρθουν σε συμφωνία για την αποτελεσματική ρύθμισή τους.

Οι πωλήσεις που προγραμματίζονται δεν θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο της μεταβίβασης μεγάλων χαρτοφυλακίων, αλλά αφορούν και μεμονωμένα δάνεια, δηλαδή δάνεια μίας μόνο επιχείρησης, ακόμη και αν αυτή είναι μικρομεσαία. Η σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά των τραπεζών συνδέεται με τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από τον SSM για τη δραστική μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Οδηγός για το πιστωτικό σύστημα αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το CVC για τα δάνεια της Vivartia κατά την οποία η τράπεζα πέτυχε να απαλλαγεί με την μία ο ισολογισμός της από «κόκκινα» δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Υλοποιώντας το πλάνο εξυγίανσης και θωράκισης του ισολογισμού της η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινάει άμεσα διαγωνισμό για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων εταιρειών, συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη. Με βάση τις πρώτες άτυπες παρουσιάσεις, η Πειραιώς πρόκειται να βγάλει προς πώληση απαιτήσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από τα εναπομείναντα δάνεια εταιρειών συμφερόντων Γ. Λογοθέτη τα οποία συνάφθηκαν πριν ή μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2015.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ήρθε τις τελευταίες ώρες σε συμφωνία με την HIG Capital για την πώληση των δανείων της στην Χαλυβουργίας Ελλάδος. Σε συμφωνία με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο για την πώληση των δικών της δανείων στην Χαλυβουργία Ελλάδος έχει ήδη έρθει ήδη η Eurobank, ενώ θέμα ημερών είναι η αντίστοιχη συμφωνία και με την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου άναψε το πράσινο φως για την τη μεταβίβαση των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ύψους 55 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία HIG Capital, ενώ τις επόμενες ημέρες το ίδιο θα πράξει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς για την μεταβίβαση επιπλέον 35 εκατ. ευρώ δανείων. Με τις δύο αυτές αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των 53 περίπου εκατ. ευρώ δανείων της Eurobank που αποκτήθηκαν σε πρώτη φάση, στη HIG θα περάσουν απαιτήσεις της τάξης των 143 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank πάντως να εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας με δάνεια ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Ιδιαίτερο βάρος στην ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων του Ομίλου ρίχνει αυτή την περίοδο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 10,3 δις. στο τέλος του 6μήνου 2020.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Castlelake για την πώληση του δανείου των 52 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η Audio Visual από την Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 2 χρόνια, η Audiovisual έχει προχωρήσει σε διαγραφές 94,4 εκατ. ευρώ, από συσσωρευμένες ζημιές παρελθουσών χρήσεων. Προς την παραπάνω κατεύθυνση υπέγραψε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς δύο συμβάσεις στερητικής αναδοχής χρέους, βάσει των οποίων διαγράφηκαν δάνεια του ομίλου, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ και διενεργήθηκε αναδοχή ισόποσων οφειλών από την Doson Investments, εταιρεία που κατέχει το 27,8% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Eurobank

Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής η διοίκηση της Eurobank προχωράει στην πώληση του δανείου της Notos Com. Πρόκειται για δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, που αφορά τη συμμετοχή της τράπεζας σε κοινό ομολογιακό ύψους 155 εκατ. ευρώ, το οποίο πλην της Eurobank κατανέμεται μεταξύ των υπόλοιπων τραπεζών ως εξής: 45 εκατ. ευρώ έχει η Αlpha Bank, 70 εκατ. ευρώ η Εθνική και 10 εκατ. ευρώ η Πειραιώς. Η απόφαση της Eurobank να προχωρήσει στην πώληση του δανείου έρχεται μετά από μια 3ετή άκαρπη, όπως τη χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές, διαδικασία διάσωσης της Notos Com,

Παράλληλα η διοίκηση τόσο της Eurobank όσο και της Πειραιώς βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το HIG Capital για τα δάνεια του ξενοδοχειακού Ομίλου Κυπριώτη συνολικού ύψους 103,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο να βρει αγοραστή για τα 53,3 εκατ ευρώ κόκκινα δάνεια που έχει ο μεγαλοξενοδόχος στην τράπεζα, ενώ τον ίδιο δρόμο έχει αποφασίσει να ακολουθήσει και η τράπεζα Πειραιώς στην οποία τα δάνεια της ξενοδοχειακής εταιρείας φθάνουν επίσης τα 50 εκατ ευρώ περίπου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version