Τράπεζες: Κλιμάκωση της κυβερνητικής πίεσης για να δώσουν δάνεια

Τράπεζες: Κλιμάκωση της κυβερνητικής πίεσης για να δώσουν δάνεια
Χρήστος Σταϊκούρας - Κυριάκος Μητσοτάκης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Συζήτηση σήμερα στη Βουλή για το ζήτημα της περιορισμένης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και τι απαντούν οι τράπεζες. Ποιος είναι ο ρόλος της Αναπτυξιακής.

Σε κλιμάκωση της πίεσης προς το τραπεζικό σύστημα για άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις που λόγω μικρού μεγέθους και αδύνατων οικονομικών στοιχείων είναι δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση στον δανεισμό, προχωρά από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ζητήσει για σήμερα ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, σχετικά με την τραπεζική ρευστότητα της αγοράς, με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και φορέων της αγοράς.

Έπειτα από δύο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τηλεδιασκέψεις στα μέσα του καλοκαιριού, Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο να συμφωνήσουν σχετικά άμεσα στις αναγκαίες αναπροσαρμογές τόσο στην πολιτική χρηματοδοτήσεων της κυβέρνησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όσο και στην πολιτική των τραπεζών.

Στόχος είναι να βρεθεί ένα modus vivendi ώστε να υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού από τις τράπεζες, καθώς η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα είχε ζητήσει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τους εμπλεκόμενους, με στόχο την επίλυση του προβλήματος επιβράδυνσης του ρυθμού χορήγησης πιστώσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2021.

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζουν ότι οι τράπεζες έχουν στηριχθεί ιδιαίτερα από το δημόσιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ήρθε η ώρα να ανταποδώσουν τη στήριξη αυτή με αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης εστιάζεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας διαθέτουν αξιόχρεο και μπορούν να δανειστούν και μέσω των διεθνών αγορών εκδίδοντας ομόλογα, ενώ οι μικρότερες δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα και ταυτόχρονα βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι οι τράπεζες έχουν αντλήσει φθηνή (σ.σ. με μηδενικό επιτόκιο, αν όχι αρνητικό) ρευστότητα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ από τα έκτακτα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν τη διοχετεύουν σε ικανοποιητικό ποσοστό στην πραγματική οικονομία.

Η πίεση που ασκείται, αυξάνεται πλέον, καθώς το δημόσιο έδωσε μια σειρά από πλεονεκτήματα στις τράπεζες και όσον αφορά τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η πρώτη διοχέτευσή τους στις επιχειρήσεις από τον προσεχή Νοέμβριο.

Αρωγοί στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για να ανοίξουν οι «κρουνοί» της τραπεζικής ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία είναι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων οι οποίοι με κάθε ευκαιρία μεταφέρουν τις δυσκολίες του επιχειρηματικού κόσμου στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα έχουν παρουσιάσει κατ’ επανάληψη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 66% των επιχειρήσεων δεν είχαν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν στην αγορά μέσω των τραπεζών ενώ απαγορευτικό σύμφωνα με τους ιδίους συνεχίζει να είναι το κόστος χρήματος και οι εξασφαλίσεις που ζητούνται για τη χορήγηση δανείων. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και οι τράπεζες καθώς σύμφωνα με τις ίδιες περίπου το 60% των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια και περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις .

Ο τραπεζικός αντίλογος

Στα τραπεζικά επιτελεία με την σειρά τους επεξεργάζονται μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις με κύριο άξονα την παροχή διαφόρων μορφών εγγυήσεων από την πλευρά του Δημοσίου, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και πως οι νέες χρηματοδοτήσεις θα γίνουν με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Παράλληλα κάνουν λόγο για έλλειψη ουσιαστικής ζήτησης τραπεζικού δανεισμού από πλευράς μικρών επιχειρήσεων, γεγονός που εκτός όλων των άλλων προβληματίζει και για το μέγεθος και τη δομή του ελληνικού επιχειρείν, καταδεικνύοντας την ανάγκη μεγέθυνσης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία, άλλωστε, αποτελεί και έναν από τους άξονες χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένα ακόμη αντεπιχείρημα που προβάλλουν οι τράπεζες όσον αφορά την ικανότητα των μικρών να δανειστούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα είναι ότι σημαντικό ποσοστό δεν πληροί τα κριτήρια δανεισμού, καθώς εμφανίζουν ζημιές. Μάλιστα στις κλειστές συσκέψεις με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων υποστηρίζουν ότι ένα ικανοποιητικό ποσοστό μικρών αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζουν για παρατεταμένη περίοδο ζημιές εσκεμμένα, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογική επιβάρυνση.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις, με δεδομένα τα προβλήματα πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν θα μπορούσαν να δανεισθούν μέσα από τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Επί της ουσίας, οι τράπεζες σπρώχνουν τις μικρές επιχειρήσεις να δανεισθούν μέσα από το κανάλι της Αναπτυξιακής, καθώς υπάρχει για τον συγκεκριμένο δανεισμό η ομπρέλα της κρατικής εγγύησης έως ένα ποσοστό του δανείου. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες προσπερνούν τα εμπόδια των αυστηρών κριτηρίων για τη δανειοδότηση και εξασφαλίζονται μελλοντικά από την κρατική εγγύηση, στην περίπτωση που η επιχείρηση βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα