Τράπεζες: Λιγότερο και ακριβότερο το χρήμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Τράπεζες: Λιγότερο και ακριβότερο το χρήμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Τράπεζα στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Ενόψει της αύξησης του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ, οι τράπεζες αύξησαν τον Απρίλιο κατά περίπου μισή μονάδα τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια ενώ περιόρισαν τις χρηματοδοτήσεις στις ΜμΕ. Ακατανόητη και βιαστική απόφαση σύμφωνα με τις επιχειρήσεις.

Μια νέα δυσμενή πραγματικότητα σε ότι αφορά στην πρόσβαση τους στον τραπεζική χρηματοδότηση καλούνται να διαχειριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι Μικρομεσαίες, καθώς τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν ότι η άντληση ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα καθίσταται πλέον ακριβότερη αλλά και λιγότερη.

Ενόψει της δεδομένης αύξησης του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ, οι τράπεζες ήδη από τον Απρίλιο κινήθηκαν αρκετά επιθετικά στη διαμόρφωση των επιτοκίων για τα επιχειρηματικά δάνεια, αυξάνοντάς τα μέσα σε ένα μήνα κατά περίπου μισή μονάδα ενώ επέλεξαν να περιορίσουν τις χρηματοδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη από τον Απρίλιο άφησε να διαφανούν οι προθέσεις της ότι θα προχωρήσει, αμέσως μετά τον τερματισμό του μόνιμου προγράμματος αγοράς ομολόγων, σε αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Επιχειρηματίες που μίλησαν στο NEWS 24/7 θεωρούν ωστόσο ότι ήταν μάλλον νωρίς για να προεξοφληθούν, ήδη από τον Απρίλιο, αυτές οι αυξήσεις από τις τράπεζες και να μεταφερθούν στους δανειολήπτες. Μάλιστα όπως τονίζουν «δυσκολεύονται» να εξηγήσουν την πολιτική των τραπεζών να προχωρήσουν σε απότομη αύξηση του κόστους των επιχειρηματικών δανείων, καθώς όπως εξηγούν οι τράπεζες «από τους μεν καταθέτες εξακολουθούν να αντλούν ρευστότητα με μηδενικά επιτόκια από την δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια».

Την ίδια στιγμή και τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης κράτησαν σταθερά τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, με μια οριακή αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,51%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαφορά των ελληνικών επιτοκίων από το 1,5% περίπου, στο 2%.

Γιατί ακριβαίνει η ρευστότητα

Οι τραπεζικοί αναλυτές από την πλευρά τους όχι μόνο δεν ξαφνιάστηκαν από την επιλογή των ελληνικών τραπεζών αλλά σε γενικές γραμμές θεωρούν ότι ήταν και επιβεβλημένη. Όπως εξηγούν «οι μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων που καταγράφηκαν τον Απρίλιο φαίνεται ότι εντάσσονται στην προσπάθεια των τραπεζικών διοικήσεων να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους από τις νέες δανειοδοτήσεις, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους παραμένουν υπό πίεση, λόγω της εξόδου μεγάλου ύψους “κόκκινων” δανείων από τους ισολογισμούς, ενώ οι τράπεζες λόγω των συνεπειών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία συναντούν δυσκολίες στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων τους για αυξημένη κερδοφορία και διανομή μερισμάτων.

Τα επίσημα στοιχεία

Αποκαλυπτικά της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται για την τραπεζική ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τον Απρίλιο οι τράπεζες πέτυχαν μεγάλη αύξηση στο περιθώριο επιτοκίου των νέων δανείων, δηλαδή στη διαφορά επιτοκίου μεταξύ των νέων δανείων από τις νέες καταθέσεις, το οποίο αυξήθηκε από 3,78% τον Μάρτιο σε 4,10% τον Απρίλιο.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ τον Απρίλιο τα επιτόκια ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία, ενώ οι δανειοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις αν και στο σύνολό τους ήταν αυξημένες, σημείωσαν μείωση στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιτόκια και ποσά νέων επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων έμεινε σταθερό στο 0,04%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,14%, από 3,82% τον Μάρτιο.

Στις νέες καταθέσεις, το επιτόκιο για τα νοικοκυριά έμεινε στο 0,02% και στο 0,00% για τις επιχειρήσεις. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,13%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,14%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 65 μονάδες βάσης, τον Απρίλιο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 3,49%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,54%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, η ΤτΕ σημειώνει ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,68%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,39% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 81 μονάδες βάσης στο 3,44%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα