Τράπεζες: Νέο σύσταση Σταϊκούρα για περισσότερα δάνεια και μείωση επιτοκίων

Τράπεζες: Νέο σύσταση Σταϊκούρα για περισσότερα δάνεια και μείωση επιτοκίων
Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε για άλλη μια φορά από τις τράπεζες μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και χορήγηση δανείων στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Σε μια ακόμη σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν την ροή των δανείων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται ότι το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη με τη συμμετοχή των διοικήσεων των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ρυθμίστηκαν 250.000 δάνεια επιχειρήσεων και εφαρμόστηκε το μέτρο αναστολής πληρωμής δανείων ύψους 22 δις ευρώ. Παράλληλα, χορηγήθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ και των υπολοίπων εγγυοδοτικών μηχανισμών 35.000 δάνεια, που στην πλειοψηφία τους δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 12 δις ευρώ, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχει αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν 44 δις ευρώ.

Ουσιαστικά ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και χορήγηση δανείων στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει και την πιστωτική επέκταση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και έκανε ειδική αναφορά στο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και στη χρονική επέκταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», για την οποία οι σχετικές διατάξεις κατατέθηκαν χθες προς ψήφιση στη Βουλή. Επιπλέον, τόνισε ότι 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και γι’ αυτό η πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον φθηνό δανεισμό των τραπεζών, έχει μειώσει τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και έχει βελτιώσει το ενεργητικό των τραπεζών. Το τραπεζικό σύστημα «έβαλε πλάτη» στην κρίση και προχώρησε στη ρύθμιση 250.000 δανείων και σε άλλες τόσες αναστολές πληρωμής δανείων. Δόθηκαν περίπου 35.000 δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικού μηχανισμού, με το 80% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, να δοθούν πολύ περισσότεροι πόροι από το τραπεζικό σύστημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να αξιολογηθεί πάλι το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχονται πολύ περισσότεροι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως είπε, «σε 15 μέρες από σήμερα θα συζητηθούν οι προτάσεις μας για τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος». Στις συζητήσεις θα τεθούν θέματα όπως ο όγκος των χορηγήσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και κίνητρα για τον σκοπό αυτό, επαναξιολόγηση του κόστους δανεισμού, αλλά και ο τρόπος που το τραπεζικό σύστημα θα απορροφήσει τα 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης» κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα