Τράπεζες: Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν “φύλακτρα” για τις καταθέσεις τους

Τράπεζες: Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν “φύλακτρα” για τις καταθέσεις τους
Καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική Eurokinissi

Η πολιτική της ΕΚΤ, η αύξηση του πληθωρισμού και η ανάγκη των τραπεζών για βελτίωση της κερδοφορίας τους, οδηγεί για πρώτη φορά τα καταθετικά επιτόκια σε αρνητικά επιτόκια. Το μέτρο δεν θα επεκταθεί στις καταθέσεις των νοικοκυριών.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο και δευτερεύοντος στα νοικοκυριά η διαφαινόμενη στρατηγική των τραπεζών να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια στις υψηλές καταθέσεις.

Η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στα βασικά επιτόκια, η πορεία του πληθωρισμού και φυσικά η ανάγκη των συστημικών ομίλων για περαιτέρω βελτίωση της οργανικής τους κερδοφορίας, οδηγούν για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας τα καταθετικά επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα.

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες μιλώντας στο NEWS 24/7 επισημαίνουν ότι αν και οι ενδείξεις δεν είναι ακόμη σαφείς ωστόσο η προοπτική μονιμοποίησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα θα συμπαρασύρει με την σειρά του ανοδικά τα βασικά επιτόκια. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε μιλούν ότι για να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις καταθέσεις των επιχειρήσεων μας στις τράπεζες όχι μόνο δεν θα λαμβάνουμε τους σχεδόν μηδενικούς τόκους που εισπράτταμε τους τελευταίους μήνες αλλά θα πληρώνουμε κιόλας» τονίζει με νόημα παραδοσιακός έλληνας επιχειρηματίας.

Από τις πλευρά τους οι τράπεζες όχι μόνο δεν διαψεύδουν την κατάσταση που πλέον διαμορφώνεται αλλά εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής φυλάκτρων στις καταθέσεις των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν ένα ποσό. Το ύψος του ποσού ακόμη δεν μπορεί να καθοριστεί καθώς ορισμένες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για τα 100.000 ευρώ, όπως συμβαίνει ήδη στην Κύπρο, ενώ άλλες πηγές θεωρούν ως ελάχιστο όριο τα 10 εκατ. ευρώ προσθέτοντας μάλιστα ότι το μέτρο θα αφορά την επιβολή προμήθειας της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Μάλιστα έχουν προετοιμαστεί για την εφαρμογή του μέτρου τόσο τεχνικά όσο και νομικά, δηλώνοντας μάλιστα ότι αποτελεί πρακτική εδώ και αρκετά χρόνια σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρόκειται για πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί στην ελληνική αγορά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών μετά τη χρεοκοπία και τα τρία μνημόνια για τη διάσωση της χώρας» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω της πανδημίας και με βάση τα επίσημα στοιχεία του Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 42 δις. ευρώ αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδα της τελευταίας 20 ετίας.

Το 2021 αναμένεται να κλείσει με άνοδο των μεγεθών κατά 15 δισ. ευρώ τουλάχιστον, μέσω καθαρών εισροών τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά σε καταθετικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για το πέμπτο συνεχές έτος που κλείνουν με θετικό πρόσημο. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021 τα μεγέθη ενισχύθηκαν κατά 12,50 δισ. ευρώ.

Την γλυτώνουν τα νοικοκυριά

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες τονίζουν με σχετική σιγουριά ότι για τα νοικοκυριά δεν προβλέπεται καμία τέτοιου είδους επιβάρυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν θα φτάσει και σε αυτούς ο λογαριασμός μέσω άλλων προμηθειών. «Το μέτρο δεν θα επεκταθεί στις καταθέσεις των νοικοκυριών» τονίζει επικαφαλής διαχείρισης διαθεσίμων συστιμικής τράπεζας, που ούτως ή άλλων έχουν σχεδόν μηδενική απόδοση και δεν θα επηρεαστούν.

Οι αιτίες

Οι τράπεζες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που βρίσκονται στους λογαριασμούς των πελατών της. Και αυτό διότι για τις καταθέσεις που δεν μετατρέπονται σε δάνεια, θα πρέπει να καταβληθούν τόκοι με επιτόκιο 0,50% στην ΕΚΤ. Μπορεί μέχρι σήμερα το κόστος αυτό να καλύπτεται από την επιδοτούμενη χρηματοδότησή τους με ποσοστό 1% από το Ευρωσύστημα, από την Τράπεζα της Ελλάδος στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει.

Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, οι τράπεζες ουσιαστικά «τιμωρούνται» για το επίπεδο της πλεονάζουσας ρευστότητας που διατηρούν καθώς χάνουν ένα τμήμα από το όφελος που τους παρέχει η ΕΚΤ δανείζοντάς τις με αρνητικά επιτόκια προκειμένου να διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία.

Η φθηνή ρευστότητα που εξασφαλίζουν οι τράπεζες αντλείται κυρίως μέσα από το Πρόγραμμα TLTRO III της ΕΚΤ, από το οποίο έχουν λάβει περί τα 47 δις. ευρώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, με αρνητικό επιτόκιο, προκειμένου να δώσουν φθηνά δάνεια στην οικονομία.

Όταν η ρευστότητα αυτή δεν αξιοποιείται πλήρως με την μορφή νέων εκταμιεύσεων, υποχρεώνονται να επιστρέφουν το πλεονάζον τμήμα της με τη μορφή κατάθεσης στην ΕΚΤ με επίσης αρνητικό επιτόκιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα