Τράπεζες: Όλη η ατζέντα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους Θεσμούς

Τράπεζες: Όλη η ατζέντα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους Θεσμούς
Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου Eurokinissi

Την χρυσή τομή στο θέμα των πλειστηριασμών και της χρηματοδότησης της οικονομίας αναζήτησαν χθες τράπεζες και Θεσμοί και πλέον την σκυτάλη των διαπραγματεύσεων παραλαμβάνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο.

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το εγχώριο πιστωτικό σύστημα τέθηκαν επί τάπητος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τους Θεσμούς στο πλαίσιο των τελικών διαπραγματεύσεων της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news247.gr, η πλούσια ατζέντα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης περιλάμβανε την αναζήτησης την «χρυσής» τομής στο ζήτημα των πλειστηριασμών, την μέχρι σήμερα προεργασία για το νέο Πτωχευτικό Νόμο, την στρατηγική που χαράσσεται για την περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων και την ενεργοποίηση του Ηρακλή ΙΙ, την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία και ειδικά προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, και φυσικά τους τρόπους διαχείρισης των δανειοληπτών που εξέρχονται από τα μορατόρια.

Πλειστηριασμοί

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα δώσει αύριο και μεθαύριο την «μητέρα των μαχών» με τους Θεσμούς για να διατηρηθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών καθ’ όλη την διάρκεια του 2021, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών χωρίς να διαφωνούν επί της ουσίας για την παράταση του μέτρου, συζήτησαν με τους θεσμούς το ενδεχόμενο να τεθούν όροι και προϋποθέσεις.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι η αναστολή των πλειστηριασμών αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής προστασίας λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο διαφωνούν με την οριζόντια και άνευ όρων απαγόρευση των πλειστηριασμών. Μάλιστα ανέλυσαν στους θεσμούς μια σειρά από κινδύνους στην περίπτωση που δεν απελευθερωθούν οι κατασχέσεις καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος βαρύτατων συνεπειών στην προσπάθεια ανάκτησης δανείων και επιδείνωσης βασικών στοιχείων των ισολογισμών είναι παραπάνω από ορατός.

Οι τράπεζες τόνισαν παράλληλα ότι το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών είναι επιζήμιο και για την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» και πρότειναν στους Θεσμούς αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, να διενεργούνται κανονικά οι διαδικασίες πριν και μετά τις δημοπρασίες

Οι Θεσμοί επέμειναν στην θέση τους να ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προσανατολίζονται σε plan Β., το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει παράταση της περιόδου αναστολής των πλειστηριασμών μόνο για τα νοικοκυριά που πλήττονται, προκειμένου να προστατευτεί η κύρια κατοικία τους.

Πτωχευτικός

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε επίσης ο πτωχευτικός νόμος και η προεργασία που έχουν κάνει τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών για την έγκαιρη ενεργοποίησή του, μετά και την παράταση που δόθηκε στη διαδικασία της εξυγίανσης και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Βασικό πυλώνα του νέου πτωχευτικού νόμου αποτελεί ο φορέας πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, που θα αποκτά τα σπίτια που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών, επιτρέποντάς τους να μένουν σε αυτά καταβάλλοντας ενοίκιο. Ο σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή των ιδιωτικών κεφαλαίων (funds) που θα επενδύσουν κεφάλαια για τη σύσταση του φορέα και θα αναλάβουν και τη διαχείρισή του αναμένεται να προκηρυχθεί τον Μάρτιο. Ο φορέας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει από το φθινόπωρο

Κόκκινα δάνεια – Ηρακλής ΙΙ

Παράλληλα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος για τον Ηρακλή ΙΙ, εί δυνατόν, ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες ώστε να δοθεί μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και γίνεται επενδύσιμο. Ωστόσο ζήτησαν ορισμένες βελτιώσεις, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και ιδιαίτερα στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε συναλλαγή.

Παράλληλα τόνισαν μετ’ επιτάσεως ότι θα τηρήσουν απαρέγκλιτα την στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων και εξυγίανσης των ισολογισμών τους, για την οποία έχουν ήδη ενημερώσει τον SSM, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

Μορατόρια

Οι τραπεζίτες συζήτησαν επίσης με τους Θεσμούς για τα νέα προγράμματα διευκολύνσεων step up που παρέχουν στους δανειολήπτες και τα οποία προβλέπουν την πληρωμή, από όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, μειωμένης δόσης κατά 50% για διάστημα έως και 12 μήνες, να κρατήσουν τα νέα κόκκινα δάνεια στα επίπεδα των 5 δις. ευρώ.

Τράπεζες και Θεσμοί συμφώνησαν ότι μετά τη λήξη των αναστολών δόσεων ή χρεολυσίων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα προκύψουν αναπόφευκτα νέα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος από την ελαχιστοποίησή τους, όπως επίσης συμφώνησαν ότι το νέο μέτρο της μισής δόσης δεν θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), αλλά αποκλειστικά για όσους αποδεδειγμένα επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα έδωσαν στους θεσμούς αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 60% – 70% των δανείων που πάγωσαν, ήτοι δηλαδή ανοίγματα ύψους 17 – 20 δισ. ευρώ, θα επιστρέψουν σε κανονικές δόσεις άμεσα, καθώς η οικονομική κατάσταση των οφειλετών το επιτρέπει». Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των δανείων που θα επιστρέψουν στην τακτική εξυπηρέτησή τους, αφορά σε περίπου 10 δισ. ευρώ ενυπόθηκα δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, τα οποία και θα διασωθεί μέσα από το κρατικό πρόγραμμα ΓΈΦΥΡΑ, το οποίο επιδοτεί μεσοσταθμικά έως και το 80% των δόσεων για διάστημα εννέα μηνών.

Γέφυρα ΙΙ

Σε ότι αφορά στο Γέφυρα ΙΙ για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, καταγράφηκε η αναγκαιότητα να προχωρήσει και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες η υποστήριξη αφορά στην επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για καθορισμένο χρονικό διάστημα, οφειλετών που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Η διάρκεια της επιδότησης θα εκτείνεται για διάστημα το οποίο δεν θα ξεπερνάει τους 9 ή τους 12 μήνες. Το πρόγραμμα θα αφορά μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Χρηματοδότηση ΜμΕ

Τέλος δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία από πλευράς των τραπεζών σε ότι αφορά στην παροχή ρευστότητας προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Από την πρώτη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ (εγγυήσεις 3,5 δισ. ευρώ) που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι τράπεζες χορήγησαν 5.414 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και 460 δάνεια, ποσού 2,28 δισ. ευρώ, σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συνολικά, η απορροφητικότητα της εκταμίευσης ανήλθε σε 99,4%.

Από τη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ (υπόλοιπες εγγυήσεις 3,5 δισ. ευρώ) που ξεκίνησε τον Οκτώβριο με στόχευση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει το 1/3 του ποσού των εγγυήσεων και έχουν εκταμιεύσει δάνεια 928 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δάνεια 308 εκατ. ευρώ για μεγάλες.

Οι τράπεζες έχουν επίσης εκταμιεύσει το 50% από τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα