Τράπεζες: “Παίρνει μπρος” η εγχώρια αγορά των κόκκινων δανείων

Τράπεζες: “Παίρνει μπρος” η εγχώρια αγορά των κόκκινων δανείων
EUROBANK Eurokinissi

Επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους μέσω τιτλοποιήσεων οι Τράπεζες. Ίσως και σήμερα το πρώτο μεγάλο deal από την Eurobank.

Παράλληλα με την ενίσχυση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εμφανίζονται πλέον αποφασισμένες να επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους μέσω τιτλοποιήσεων εκτιμώντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, βαίνουν όσο περνάει ο καιρός διαχειρίσιμες.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων, στην εγχώρια αγορά των NPEs καταγράφεται αξιοσημείωτη κινητικότητα, την ίδια στιγμή που και η ίδια η κυβέρνηση μεταφέρει στους διεθνείς επενδυτές το μήνυμα ότι από την πλευρά της υπάρχει η απαιτούμενη αποφασιστικότητα να ξεκαθαρίσουν τα περίπου 70 δισ. κόκκινα δάνεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις διεθνείς αγορές, σημειώνει στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, και πλέον ο ορίζοντας που έχουμε μας επιτρέπει να διατηρούμε σε αυξημένη ετοιμότητα τους μηχανισμούς μας ώστε να τρέξουν ταχύτατα τα projects των τιτλοποιήσεων αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και πλέον κοινή πεποίθηση είναι ότι η στιγμή αυτή δεν θα αργήσει».

Ενδεικτική είναι άλλωστε η κινητικότητα που καταγράφεται στην αγορά ακόμη και σήμερα όπου το μούδιασμα στην οικονομία είναι ακόμη ισχυρό.

H Eurobank την αρχή

Την αρχή κάνει η Eurobank όπου ακόμη και σήμερα είναι πιθανό να ανακοινώσει τη συμφωνία με την doValue Ιταλίας για την τιτλοποίηση «Cairo» ύψους 7,5 δισ. ευρώ, καθώς και την πώληση του 80% της FPS. Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Cairo, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank θα υποχωρήσει στο 15,6%, με δείκτη κάλυψης στο 59,6%, και το απόθεμα των NPEs θα μειωθεί σε 6,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση στη Eurobank των πρώτων κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος Ηρακλής για την τιτλοποίηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία Cairo. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του υπουργείου Οικονομικών θα εγκρίνει την κρατική ενίσχυση και για την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού του projectCairo ολοκληρώντας την πρώτη mega τιτλοποιήση στην ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή η PQH ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 1,10 δισ. ευρώ στην Intrum, χωρίς αλλαγές στο τίμημα που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (7% επί του χρέους ή 71 εκατ. ευρώ).

Ακολουθούν Alpha, Πειραιώς και ΕΤΕ

Παράλληλα, η διοίκηση της AlphaBank επανεκκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή τις επαφές με επενδυτές για το projectGalaxy, με στόχο να κλείσουν συμφωνία μέσα στο 2020. Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της AlphaBank Βασίλης Ψάλτης σημείωσε πως το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ενεργό, ειδικά στα ενυπόθηκα ανοίγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζας που καθ’ όλη την περίοδο του lockdown της οικονομίας είχε επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, έχει αποστείλει ήδη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την πρόσκληση και οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του δεύτερου τριμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες η τράπεζα θα λάβει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για οχήματα ειδικού σκοπού του Galaxy, που είναι απαραίτητες για ένταξη στο σχήμα Ηρακλής και θα αποκτήσει το 100% της εταιρείας διαχείρισης Cepal, ώστε να διαθέσει εν συνεχεία το πλειοψηφικό της ποσοστό στον επενδύτη που θα επιλεγεί για την τιτλοποίηση. Ο πήχης πάντως για το ύψος της έχει κατέβει από τα 12 στα 7,5 – 10 δισ. ευρώ, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει ακόμη για την οικονομία τα επόμενα τρίμηνα, γεγονός που επιδρά στη ζήτηση για εγχώριες αξίες.

Προσηλωμένη στον σχεδιασμό της που προγραμμάτιζε για εφέτος και περιλαμβάνει τον εταιρικό της μετασχηματισμό αλλά και τιτλοποιήσεις 8 δισ. ευρώ,παραμένει και η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το projectVega, το οποίο περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ, απότα οποία 5 δισ. είναι επιχειρηματικά και 1 δισ. στεγαστικά δάνεια. Το δεύτερο project έχει την επωνυμία Phoenix και αφορά 2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα το σχέδιο της προβλέπει τιτλοποιήσεις 5 – 7 δισ. ευρώ κατά βάση στεγαστικών δανείων, χωρίς μετασχηματισμό του ομίλου ή πώληση εταιρείας διαχείρισης, όπως στους άλλους τρεις μεγάλους του κλάδου. Επιπλέον, έχει στη φαρέτρα της έκτακτα κέρδη 800 εκατ. ευρώ περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εξυγίανση της ακόμη και με δυσμενέστερους όρους, εφόσον η διοίκηση της επιλέξει να επιταχύνει τον σχετικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Άλλωστε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Π. Μυλωνάς ανέφερε πρόσφατα στους αναλυτές ότι «ότι αν και η κρίση μετέφερε χρονικά τα σχέδιά μας για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσουμε, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, με βάση το πλάνο που έχουν ανακοινώσει». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα