Τράπεζες: Ποδαρικό με νέα προγράμματα μείωσης προσωπικού

Τράπεζες: Ποδαρικό με νέα προγράμματα μείωσης προσωπικού
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα εθελουσίας στην Εθνική Ασφαλιστική. Συμφωνία για μεταφορά 40 εργαζομένων της Eurobank στην Worldline. Έρχονται νέα στοχευμένα προγράμματα αποχώρησης προσωπικού.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται με το καλημέρα του 2022 η προσπάθεια των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών για την μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου προσωπικού και συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του προσωπικού στην τράπεζα, ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ νέο πρόγραμμα, αυτή την φορά στην Εθνική Ασφαλιστική, ενώ αργότερα μέσα στον χρόνο θα ακολουθήσει και νέο πρόγραμμα για τους εργαζομένους στην τράπεζα.

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε για το προσωπικό της, στην εκπνοή του χρόνου, η Εθνική Ασφαλιστική και το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου με καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής την 28η Ιανουαρίου του 2022, στοχεύει στην αποχώρηση 150 υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα – το δεύτερο κατά την τελευταία διετία – αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην εταιρεία, εν αναμονή και της μεταβίβασης πλειοψηφικού ποσοστού στο CVC Capital Partners που περιμένει την έγκριση της DG Comp και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ολοκληρωθεί εντός του 2022. Το προσωπικό της Εθνικής Ασφαλιστικής αριθμεί σήμερα 640 υπαλλήλους και στόχος είναι ο αριθμός των εργαζομένων να περιοριστεί κοντά στους 500.

Οι όροι

Οι όροι του προγράμματος για την Εθνική Ασφαλιστική προβλέπουν ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 150.000 ευρώ ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, με τον αριθμό των μηνιαίων μισθών αποζημίωσης να ξεκινά από τους 10 μισθούς για την ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών και με έως 10 έτη προϋπηρεσίας και κλιμακώνεται στους 35 μισθούς για όσους είναι άνω των 55 ετών και διαθέτουν πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται με προσαύξηση:

  • 30% επί της βασικής αποζημίωσης για όσους απασχολούνται στις περιφερειακές υπηρεσιακές ενότητες και εκτελούν διαχειριστικές εργασίες που μπορούν, όπως αναφέρεται, να αναληφθούν από τα κεντρικά, αλλά και για τους όσους υπαλλήλους απασχολούνται με σύμβαση δανεισμού στην ΕΤΕ,
  • 20% εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούν για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών και δεν έχουν καθήκοντα ευθύνης,
  • 15% έως 30% βάσει ηλικίας για τους άνω των 50 ετών.

Νέα στοχευμένα προγράμματα

Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ ολοκλήρωσε στις 20 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της Τράπεζας, μέσω του οποίου αποχώρησαν 400 περίπου εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν αποχωρήσει άλλα 200 άτομα, ως συνέχεια ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου που είχε ξεκινήσει το 2019 και ενεργοποιήθηκε πάλι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Η εθελούσια  που ολοκληρώθηκε πρόσφερε μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus 180 χιλιάδες ευρώ. Απευθυνόταν κυρίως στο προσωπικό  που καταργείται λόγω της ψηφιοποίησης του αντικειμένου εργασίας τους, καθώς και στους 200 εργαζόμενους στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι οποίοι έχουν και την  εναλλακτική να μετακινηθούν στη doValue στο πλαίσιο της συμφωνίας για την τιτλοποίηση Frontier.

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έχει προαναγγείλει και νέα στοχευμένα προγράμματα αποχώρησης προσωπικού «σε περιοχές όπου η αναδιάρθρωση δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για αλλαγή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε επιστολή του προς το προσωπικό. Σημείωνε ακόμα πως: το σχέδιο μετασχηματισμού αλλάζει δομικά το λειτουργικό μοντέλο λειτουργίας  τράπεζας, η οποία ψηφιοποιείται,  κλείνουν  καταστήματα καταργούνται θέσεις, οι κλασικές συναλλαγές περιορίζονται και το προσωπικό εκπαιδεύεται για να αναλάβει ρόλο συμβουλευτικό.

Στο τέλος του 2021 το προσωπικό της ΕΤΕ αριθμεί περί τις 7.000 άτομα με στόχο να περιοριστεί στις έξι χιλιάδες.

Eurobank

Την ίδια στιγμή γενναιόδωρες παροχές πέραν των προβλεπόμενων από τον νόμο, θα λάβουν οι 40 εργαζόμενοι του merchant acquiring της Eurobank που θα μεταβιβαστεί στην Worldline.

Η Eurobank ανακοίνωσε στις 7 Δεκεμβρίου την πώληση του 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών («PayCo») στην Worldline (η Eurobank διατηρεί το 20%), με τη συμφωνία να αποτιμά το 100% της PayCo σε 320 εκατ. ευρώ.

Μετά από διαβούλευση με το αντιπροσωπευτικό Σωματείο των εργαζομένων της Eurobank (Union), η Τράπεζα συνδιαμόρφωσε ένα πλαίσιο που κατοχυρώνει την μετάβαση των εργαζομένων του merchant acquiring στο νέο εταιρικό σχήμα, με μέτοχο πλειοψηφίας την Worldline.

To πλαίσιο αυτό διασφαλίζει τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην περίμετρο προς μεταβίβαση καθώς και την παροχή κινήτρων ώστε οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στον νέο εργοδότη.

Ειδικότερα η  συμφωνία προβλέπει πως:

  • Θα δοθεί σε όλους αύξηση μισθού κατά 20%.
  • Θα χορηγηθεί bonus, ισόποσο με 18 έως 25 μισθούς στους χαμηλόμισθους (τους εργαζόμενους των 800-900 ευρώ το μήνα).
  • Θα συνεχιστούν όλα τα Ομαδικά Ασφαλιστικά Προγράμματα Ζωής, Υγείας (νοσοκομειακό), όπως και το Συνταξιοδοτικό με τους ίδιους όρους.
  • Θα ισχύει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ΟΤΟΕ- Τραπεζών που θα υπογραφεί εντός του 2022, έως την λήξη της, όπως και η Επιχειρησιακή που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο και λήγει μετά από τρία χρόνια.

Και θα συνεχιστούν όλες οι παροχές που αφορούν την ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική για τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, εταιρικό αυτοκίνητο, έξοδα βενζίνης- κίνησης, εταιρικό κινητό κλπ.

Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος δεν επιθυμεί την μετακίνηση του τότε η Eurobank του δίνει το δικαίωμα να αποχωρήσει σύμφωνα με τους όρους του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της λαμβάνοντας την αποζημίωση και το bonus που του αναλογεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα