Τράπεζες: Ψάχνουν 4 δισ. κεφάλαια μέσω ομολόγων μέσα στο 2021

Τράπεζες: Ψάχνουν 4 δισ. κεφάλαια μέσω ομολόγων μέσα στο 2021
Η Εθνική Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη Shutterstock

Η αυριανή έξοδος της Alpha Bank στις αγορές με την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ., ανοίγει τον δρόμο και στις υπόλοιπες τράπεζες. Σημαντικό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον παρά το αρνητικό κλίμα.

Η απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank να επιστρέψει αύριο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο και στις υπόλοιπες τράπεζες να προχωρήσουν κατά την διάρκεια της χρονιάς στην άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων συνολικού ύψους της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Με αφορμή την στρατηγική επιλογή της Alpha Bank και μάλιστα σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας στις διεθνείς αγορές ομολόγων και αύξησης των αποδόσεων, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο News247.gr, ότι μέχρι τα τέλη του 2021, η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων περί το 1 δισ. ευρώ, σε τμήματα που θα μπορεί να απορροφήσει την δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά.

Εγχώριοι διαχειριστές ομολόγων εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης η αγορά μπορεί να δει έκδοση Tier II και senior preferred από την Alpha Bank, δύο εκδόσεις senior ομολόγων από τη Eurobank, έκδοση Tier II ή senior preferred από την Εθνική Τράπεζα και έκδοση AT 1 από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου.

Αναζητούν 16 δισ. μέχρι το 2025

Σημειώνεται ότι μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2010 το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) έθεσε ως στόχο την διαμόρφωση του δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας περί το 25% το 2025.

Στο πλαίσιο του παραπάνω στόχου οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εμπλουτίσουν την κεφαλαιακή τους δομή, μέχρι το 2025, με κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να καλύψουν την απόσταση των 10 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει τον σημερινό τους μέσο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (15%) από το 25%. Με βάση το συνολικό σταθμισμένο ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ανέρχεται σε 160 δισ. ευρώ, μέχρι το 2025 θα πρέπει τα κεφάλαιά τους να ενισχυθούν μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων κατά 16 δισ. ευρώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρά την διεθνή αστάθεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο αν και σχεδίαζε τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου να βγει στις αγορές με την έκδοση τίτλου μεγάλης διάρκειας πέραν της 15ετίας, τελικά οδηγήθηκε σε αναβολή της απόφασης μετά τον διεθνή σάλο που προκλήθηκε στα αμερικανικά ομόλογα. Οι αποδόσεις συνολικά ξέφυγαν με αποτέλεσμα εκεί που το 10ετές τον Νοέμβριο είχε φτάσει σε απόδοση 0,55%, η οποία συνιστούσε ιστορικά χαμηλά, έφτασε να ενισχύεται 1,13%. Το 15ετές από το χαμηλό 0,81% την ίδια περίοδο, έκανε κορύφωση την περασμένη εβδομάδα στο 1,44%, το 20ετές από 0,92% βρέθηκε στο 1,55% και το 25ετές από 1,03% στο 1,67%.

Το κλίμα αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει το διεθνές αυξημένο ενδιαφέρον για τις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών, προσβλέποντας στην προοπτική τοποθετήσεων με αποδόσεις περί το 5% για τα ομόλογα Tier II και περί το 2% – 2,5% για τα ομόλογα senior.

Καταλύτης η μείωση των κόκκινων δανείων

Ο ρυθμός υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων των ελληνικών τραπεζών θα διευκολύνεται όσο οι τράπεζες μειώνουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους και γίνονται πιο υγιείς και ελκυστικές για τους επενδυτές. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να βγουν στις αγορές για την έκδοση ομολόγων Tier II από τα τέλη του 2019 – αρχές 2020 και από το 2014 για εκδόσεις senior ομολόγων (σημειώνεται ότι τα senior ομόλογα συνιστούν εν μέρει και ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί σε δάνεια). Το 2017 είχαν εκδώσει καλυμμένες ομολογίες, οι οποίες έληξαν το 2020, με το covered bond μίας Τράπεζας να έχει εκδοθεί το 2018 με λήξη το 2022.

Οδηγός η Alpha Bank

Μετά το deal με το επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal, η διοίκηση της Alpha Bank προχωρά άμεσα στα επόμενα βήματα με νέα έξοδο στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαιακού της μαξιλαριού.

Οι διαχειριστές ομολόγων στα dealing rooms των τραπεζών θα θεωρούσαν μεγάλη επιτυχία να κλείσει το βιβλίων προσφορών της Alpha Bank – πιθανότατα αύριο – με απόδοση μεταξύ 5 – 6%, δεδομένου ότι οι εκδόσεις αυτού του τύπου συνήθως πληρώνονται πάνω από 8%, αν και ποικίλλουν, όπως εξηγούν, οι αποδόσεις, από τράπεζα σε τράπεζα.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια περίπου 150 μονάδες βάσης. Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, να σημειωθεί, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της συστημικής τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,3%, Αυτό σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες όπως το πρόσφατο swap με το Ελληνικό Δημόσιο, θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια, κάτι που θα βοηθήσει στην απορρόφηση σημαντικού μέρους της επίπτωσης της τιτλοποίησης-μαμούθ Galaxy.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2020 και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η Alpha Bank είχε προχωρήσει με εξαιρετική επιτυχία στην άντληση κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς Tier II (με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πενταετία). Η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί πάνω από 10 φορές και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5%-5,25%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα