Τράπεζες: Σφραγίδα στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την ΑΜΚ της Πειραιώς από το ΤΧΣ

Τράπεζες: Σφραγίδα στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την ΑΜΚ της Πειραιώς από το ΤΧΣ
Στιγμιότυπο από ATM της τράπεζας Πειραιώς eurokinissi

Η σημερινή συνεδρίαση του ΤΧΣ θα ανάψει το πράσινο φως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - CVC.

Θρυαλλίδα σημαντικών εξελίξεων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο όντας βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να αποφασίσει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την δεύτερη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 24/7 το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ – που είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας με 40,3% – αναμένεται σήμερα να ανάψει το πράσινο φως για την μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners ρίχνοντας τίτλους τέλος σε ένα σίριαλ που ξεκίνησε το 2015 και μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Στην απόφαση του το Γενικό Συμβούλιο θα λάβει υπ’ όψιν τις εισηγήσεις της Deloitte και της Βarclays για το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος, το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αυτό κινείται εντός του ζητούμενου εύρους.

Το πράσινο φως από το ΤΧΣ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θα ακολουθήσει η έγκριση της συμφωνίας από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή 26 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα, η Εθνική Τράπεζα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για τη χρήση 2020 και στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει στους αναλυτές θα ανακοινώσει και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Π. Μυλωνάς έχει ξεκαθαρίσει ότι η πώληση της θυγατρικής εταιρείας είναι «ύψιστης σημασία για τον Όμιλο», υποστηρίζοντας ότι «με την συγκεκριμένη συναλλαγή η διοίκηση επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή θέση της Τράπεζας στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής.»

Το τίμημα

Όσον αφορά στο τίμημα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά την αναπροσαρμογή του προσφερόμενου πακέτου μετοχών της Ασφαλιστικής στο 90% από 80% που προβλεπόταν αρχικώς, θα κυμαίνεται στα 480 εκατ. ευρω. Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτός από την πώληση του 90% της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αποκλειστική 15ετή από κοινού επιχειρηματική δράση με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα των τραπεζοασφαλειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα με το οποίο θα κλίσει η συμφωνία πώλησης είναι κοντά στο 50% της λογιστικής της αξίας έναντι 70% – 75% που διαπραγματεύεται ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και παραγωγή κερδών της τάξεως των 60 – 65 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Η λογιστική αξία με την οποία η Εθνική Τράπεζα έχει εγγράψει τη θυγατρικής της εταιρεία στα βιβλία της, είναι υψηλότερη και ανέρχεται σε περίπου (για το 100% της εταιρείας) 700 εκατ. ευρώ, μετά και την απομείωση της κατά 500 εκατ. ευρώ στην οποία είχε προχωρήσει η Τράπεζα το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα είχε αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας πριν από περίπου εφτά χρόνια, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε το 2015 στην DG Comp κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της.

Ακολούθησαν τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης της, οι οποίες επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό και το τίμημα που διαμορφώθηκε στην παρούσα συγκυρία.

Κάθετα αντίθετοι οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τείνει να λάβει πολιτικές διαστάσεις μετά και την κατάθεση ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος των εργαζομένων έχει εκφράσει την αντίθεση του στην ακολουθούμενη διαδικασία προκρίνοντας τη λύση της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και πώληση στη συνέχεια πακέτου μετοχών της.

Οι συνδικαλιστές της εταιρείας έχουν χαρακτηρίσει ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέροντας ότι το 2018 «η Gongbao είχε προσφέρει 675 εκατ. ευρώ για το 75 % του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής», ενώ προσέθεταν πως «με αυτά τα δεδομένα για το 80% θα έπρεπε να δοθούν 720 εκατ ευρώ και για το 100% 900 εκατ ευρώ. Και αυτά πριν τις κερδοφόρες χρήσεις του 2018, 2019 και 2020, που εκτιμάται ότι τα συσσωρευμένα κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 εκατ ευρώ».

Ο Σύλλογος αναφέρει ακόμη πως το CVC τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην υγεία, αποκτώντας συμμετοχές σε πολλά μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τώρα με την απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας – η οποία έχει το 25% των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας της αγοράς – δημιουργεί ερωτηματικά για θέματα ανταγωνισμού και εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών.

Πράσινο φως στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Την ώρα που η αγορά ψάχνεται ακόμη – όπως δείχνει και η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής – για τους αναλυτικούς όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα δώσει την τυπική έγκρισή του για την αύξηση.

Το πράσινο φως του ΤΧΣ ανοίγει το δρόμο για την σύγκλιση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς στις 7 Απριλίου προκειμένου να εγκρίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης της Τράπεζας, μετά την έγκριση των όρων από τη γενική συνέλευση στις 7 Απριλίου, θα ανοίξει βιβλίο προσφορών (book building) στα μέσα Απριλίου και λίγο αργότερα προς τα τέλη Απριλίου θα ανακοινωθεί η τιμή. Αρχές Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαβεβαιώσει τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι υποστηρίζει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και ότι σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό του κάτω από το όριο του 33,34% (non minority). Σημειώνεται ότι με την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, το Ταμείο πλέον θεωρείται ότι συμμετέχει με τους ίδιους όρους με τους ιδιώτες επενδυτές και τους παλαιούς μετόχους με κοινές μετοχές, με κατ’ αρχήν, κατανομή 10% προς τους υφιστάμενους μετόχους μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα