Τράπεζες: “Σηματωρός” της αγοράς με πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων 

Τράπεζες: “Σηματωρός” της αγοράς με πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων 
Εργαζόμενοι σε τράπεζα istock

Θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες και επιχειρήσεις πολιτικές έκτακτων επιδομάτων προς τους εργαζομένους. Τι θα πράξουν Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Το παράδειγμα Eurobank, ΕΤΕ και Λάμψα.

Άμεσα και αυξημένα αντανακλαστικά στην δυσβάστακτη «καθημερινότητα» που δημιουργεί για χιλιάδες νοικοκυριά η έκρηξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους επιδεικνύουν οι τράπεζες, υιοθετώντας σειρά μέτρων, συμπληρωματικά με αυτά που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, για την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων τους.

Πρόκειται για επιδόματα «ασπίδα» ενάντια στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας με την αγορά να εκτιμά πως θα αποτελέσουν οδηγό και για τις υπόλοιπες εταιρείες. Ήδη Eurobank και Εθνική Τράπεζα έκαναν την αρχή, ακολούθησε ο Όμιλος ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ, ενώ είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα προς ώρας δεδομένα, το ύψος της επίμαχης ενίσχυσης κυμαίνεται μεταξύ 200 και 700 ευρώ, με κάποιες τράπεζες να την εντάσσουν στην επιχειρησιακή σύμβαση και κάποιες άλλες να εγκρίνουν έκτακτο κονδύλι ενώ στην περίπτωση της ΛΑΜΨΑ το έκτακτο οικονομικό επίδομα ανέρχεται στα 1000 ευρώ.

Τι θα πράξουν Πειραιώς και Alpha Bank

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται σε συζητήσεις με το αντιπροσωπευτικό σωματείο (ΣΕΤΠΕ) για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης, με το ζήτημα της έκτακτης ενίσχυσης των εργαζομένων βρίσκεται στο τραπέζι. Μετά τις πρώτες συναντήσεις των δύο πλευρών δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε το ύψος του ποσού, αλλά και ο τρόπος κατανομής και καταβολής του. Εν αναμονή της νέας συνάντησης η πλευρά των εργαζομένων εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα βάσιμα και σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και γι’ αυτό αναμένει από την πλευρά της τράπεζας συγκεκριμένες πλέον προτάσεις, τόσο επί των θεσμικών, όσο και επί των οικονομικών θεμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της Alpha Bank όπου αναμένεται τους επόμενους μήνες να ανακοινώσει με την σειρά της την πολιτική της προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εργαζομένων της. Σύμφωνα με τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο στην τράπεζα, άλλωστε, μολονότι η επιχειρησιακή σύμβαση έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, εντούτοις επισπεύδονται οι διαδικασίες για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση.

Ήδη σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων επισημαίνεται ότι «κάτω από αυτό το πρίσμα το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αποφάσισε να επισπεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της τράπεζας για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ. Όπως είναι γνωστό, η επιχειρησιακή μας σύμβαση εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Τα προβλήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν ένα εξάμηνο ακόμη. Τώρα πρέπει να δώσουμε λύσεις. Παρακολουθούμε την πρακτική άλλων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Άνοιξαν τον χορό Eurobank, ETE και Λάμψα

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank που ήταν και η πρώτη που ανακοίνωσε τέτοιου είδους ενέργειες προχωρώντας σε εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με vouchers, αξίας 300 ευρώ, αφορολόγητα, στο σύνολο του προσωπικού (εκτός των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών), δαπανώντας περί τα δύο εκατ. ευρώ. «Η ικανοποίηση από τη διοίκηση μέρους του αρχικού μας αιτήματος είναι πολύ θετική εξέλιξη, γιατί η παροχή χορηγείται με ενιαίο και διαφανή τρόπο στο σύνολο σχεδόν του προσωπικού (εξαιρούνται μόνον υψηλόμισθοί συνάδελφοι) και φυσικά, δεν είναι επιλεκτική χορήγηση σε κάποιους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Union της Eurobank.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, με διάρκεια τρία έτη, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα έχουν λαμβάνειν σειρά επιδομάτων, όπως:

  1. Επίδομα «Εξομάλυνσης»: Αυξήθηκε στα 45 ευρώ τον μήνα από 35 ευρώ παλαιότερα.
  2. Παροχή για πολύτεκνους: Το εφάπαξ κατ’ έτος ποσό στους υπαλλήλους που έχουν τρία παιδιά αυξήθηκε από 800 ευρώ σε 1.000 ευρώ και σε υπαλλήλους που έχουν τέσσερα παιδιά από 1.000 ευρώ σε 1.200 ευρώ.
  3. Επίδομα Γέννησης Τέκνου

Τη σκυτάλη πήρε η Εθνική Τράπεζα, η οποία, στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε να παρέχει ένα ευρύ πακέτο στήριξης προς τους εργαζόμενους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη του πληθωρισμού, εξαιτίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Εφάπαξ έκτακτο επίδομα, το οποίο θα πιστωθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ύψους 700 ευρώ για μικτό μισθό έως 2.500 ευρώ, 400 ευρώ για μικτό μισθό από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ και 200 ευρώ για μικτό μισθό μεγαλύτερο των 3. 500 ευρώ.
  • Επίδομα δικτύου (σ.σ. αφορά σε περίπου 3.500 άτομα) που αυξάνεται από 68 ευρώ σε 136 ευρώ και εξομοιώνεται με το επίδομα διοίκησης ως εξής 25% από 1.7.22, 25% από 1.12.23, 25% από 1.7. 24 και 25% από τον 12ο του 2024.
  • Κοινωνικά επιδόματα και συγκεκριμένα: Το επίδομα μονογονεϊκών οικογενειών αυξάνεται από 100 ευρώ στα 150 ευρώ και των τρίτεκνων/πολύτεκνων οικογενειών από 200 ευρώ στα 250 ευρώ.
  • Εφάπαξ επίδομα 700 ευρώ – από 500 ευρώ παλαιότερα – για τους υπαλλήλους που έχουν παιδί, το οποίο πέρασε σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλη πόλη.

1000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο από την ΛΑΜΨΑ

Την περασμένη εβδομάδα και η Διοίκηση της ΛΑΜΨΑ ενημέρωσε τους εργαζόμενούς της στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία, King George και Athens Capital ότι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ έκαστος. «Αυτά τα 1.000 ευρώ είναι ένα ευχαριστήριο από την εταιρεία για όλους τους εργαζόμενους μας στα αθηναϊκά ξενοδοχεία μας, οι οποίοι μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, υπό δύσκολες συνθήκες, με πολύ υψηλές πληρότητες και αρκετές κενές θέσεις εργασίας», δήλωσε στο η επικεφαλής των ξενοδοχείων, κα Χλόη Λασκαρίδη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα