Τράπεζες: Το επιτοκιακό ράλι κίνητρο για επιτάχυνση των δανείων σε ΜΜΕ

Τράπεζες: Το επιτοκιακό ράλι κίνητρο για επιτάχυνση των δανείων σε ΜΜΕ
Χρήματα (φωτό αρχείου) iStock

Ασαφής και καθυστερημένη χαρακτηρίζουν την χθεσινή αντίδραση της ΕΚΤ τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη να χαρακτηρίζει το επερχόμενο επιτοκιακό ράλι κίνητρο για επενδυτές και τράπεζες.

«Μικρό καλάθι» κρατάνε οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την χθεσινή, καθυστερημένη, απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την δημιουργία ενός εργαλείου προκειμένου να σταματήσει η έξοδος κεφαλαίων από τα ομόλογα των υπερχρεωμένων οικονομιών, που αυξάνει σοβαρά τα κόστη δανεισμού τους.

Έμπειρος τραπεζίτης σχολιάζει στο news247.gr ότι «η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ δεν αναμένεται να ικανοποιήσει τις αγορές, καθώς δεν υπάρχει κάτι απτό στις εξαγγελίες της ΕΚΤ, αλλά η υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο, το οποίο, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει, με πόσα διαθέσιμα κεφάλαια για παρεμβάσεις και με ποια διάρκεια».

Άλλωστε, επί του πρακτέου, η αγορά ομολόγων δεν έκανε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την ανακοίνωση και είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που είχε υποχωρήσει νωρίτερα κάτω από το 3,9%, επέστρεψα υψηλότερα από το επίπεδο του 4%, ενώ για το ελληνικό 10ετές πλησιάζει στο 4,3%, χωρίς σημαντική μεταβολή μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Έτερη τραπεζική πηγή κάνει λόγο για ασαφή και καθυστερημένη αντίδραση της ΕΚΤ και με αρκετά ερωτηματικά όπως πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η σχεδίαση του νέου οργάνου και πόσο αξιόπιστο θα είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες διαφωνίες στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που στοχεύει σε μεμονωμένα κράτη.

Γκάζι στα δάνεια προς μικρομεσαίους

Άπαντες όμως, τόσο από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα όσο και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμφωνούν στην εξής πλέον ανάγκη που θέλει την εντατικοποίηση τον προκηρύξεων επιδοτήσεων, από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση στο ρυθμό της υποβολής αιτήσεων στο σκέλος των δανείων.

Μάλιστα χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να εντάσσονται στην πλατφόρμα 600 επενδυτικά σχέδια από τα οποία 20 έχουν υποβάλει οριστικό αίτημα για σχέδια με αξία 700 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται δάνεια 264 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι 223 εκατ. ευρώ και τα εμπορικά δάνεια φτάνουν τα 204 εκατ. ευρώ.

Κίνητρο το επιτοκιακό ράλι

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης στην παρουσίαση, μπαίνουμε σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αποκτούν ιδιαίτερη αξία και έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το εργαλείο.

Εξήγησε πως τα δάνεια που παρέχονται σήμερα από τις τράπεζες έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%. Αυτό ισχύει μέχρι να εξαντληθεί το ποσό της 1ης δόσης του 2021 (1,6 δισ. ευρώ) που δανείστηκε η Ελλάδα από την Κομισιόν. Όταν εξαντληθεί αυτό το ποσό θα αρχίσει η διανομή μέσω τραπεζών ποσού που θα ενσωματώνει μία άνοδο του επιτοκίου. Πιο μικρή στην επόμενη δόση των 1,8 δισ. ευρώ και πολύ πιο μεγάλη στη συνέχεια. Για παράδειγμα η Γερμανία που δανειζόταν με -0,40% πριν από 1 χρόνο περίπου, σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία που είναι κοντά εκεί που δανείζεται η Κομισιόν είναι στο 2,2-2,3% στην παρούσα φάση.

Το επιτοκιακό ράλι δεν είναι κίνητρο μόνο για τους επενδυτές αλλά και για τις τράπεζες που θα πρέπει να μοιράσουν την 1η δόση. Και τούτο αφού δεν διασφαλίζεται, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, πως το ποσό θα «τρέξει» με επιτόκιο 0,35% αν κάποιες άλλες τράπεζες το μοιράσουν πιο νωρίς. «Θα παρακολουθούμε από την πλατφόρμα και όταν εξαντληθούν τα πρώτα 1,6 δισ. ευρώ, θα γίνει η αλλαγή επιτοκίου, ανεξαρτήτως σε ποια δόση είναι οι τράπεζες – στην πρώτη ή στη δεύτερη», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Αλλά και θα ανακοινώνεται η απορρόφηση των δανειακών πόρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.

Τα κρίσιμα επιτόκια

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι στο τεχνικό σκάλος υπάρχουν τρία επιτόκια που έχουν σημασία: το επιτόκιο του Σχεδίου που είναι στο 0,35% τώρα, το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το εμπορικό επιτόκιο.

Το επιτόκιο αναφοράς καθορίζεται με βάση την ανακοίνωση της ΕΕ και αποτελείται από το βασικό επιτόκιο προσαυξημένο με τα περιθώρια της ως άνω ανακοίνωσης, ανάλογα με τη βαθμολογία της οικείας επιχείρησης και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις. Το βασικό επιτόκιο έχει ως βάση υπολογισμού το ετήσιο επιτόκιο ΙΒOR και στην παρούσα φάση το επιτόκιο βάσης είναι -0,19% έως το τέλος Ιουνίου και 0,02% από την 1η Ιουλίου.

Τα περιθώρια ορίζονται από την ΕΕ ανάλογα με την πιστοληπτική βαθμολόγηση και με τις εξασφαλίσεις. Για υψηλή βαθμολογία με υψηλές εξασφαλίσεις ξεκινούν από 60 μονάδες βάση, για μία ικανοποιητική βαθμολογία από 1% (100 μονάδες βάσης) και για τη πιο χαμηλή κατηγορία φτάνουν από 4% έως 10% για χαμηλές εξασφαλίσεις.

Για παράδειγμα το επιτόκιο αναφοράς επιχείρησης με rating ΒΒΒ και συνήθεις εξασφαλίσεις, για δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022 είναι 1.02% (0.02 + 1.00) και επιχείρησης με rating Β και υψηλές εξασφαλίσεις, για δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί τον Ιούλιο 2022 2,22% ( (0.02 + 2.20).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα