Τράπεζες: Ξεκίνησε το κυνήγι 100.000 “υγειών” επιχειρήσεων

Τράπεζες: Ξεκίνησε το κυνήγι 100.000 “υγειών” επιχειρήσεων
Τράπεζα της Ελλάδας INTIME NEWS

Στο στόχαστρο των τραπεζών βρίσκονται οι υγιείς επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ και έτοιμα business plans. Αναλυτική ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις επιλογές επιδότησης.

Το κατώφλι των τραπεζών περνούν τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αξιόλογα επενδυτικά πλάνα αναζητώντας την πιο συμφέρουσα λύση χρηματοδότησης.

Και οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες έχουν συστίσει ειδικές μονάδες υποστήριξης των επιχειρήσεων παρουσιάζοντας και αναλύοντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν αυτή την περίοδο και πιο συγκεκριμένα το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ που αναμένεται στις αρχές του έτους και φυσικά ο νέος Αναπτυξιακός νόμος. Τραπεζικές πηγές εξηγούν στο NEWS 24/7 ότι «το σαφάρι» από πλευράς των τραπεζών στοχεύσει σε υγιείς επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ και λίγο παραπάνω, οι οποίες έχουν έτοιμα business plans, διαθέτουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις τράπεζες, έχουν σημαντική για το μέγεθός τους ρευστότητα, την οποία απέκτησαν κυρίως μέσω των μέτρων στήριξης της πανδημικής κρίσης και όμως περιμένουν να δουν αναλυτικά τα ποσοστά επιδότησης των τριών εργαλείων, για να επιλέξουν την καλύτερη για αυτές λύση».

«Το μέρος της ίδιας συμμετοχής το έχουν εξασφαλισμένο με βάση τη ρευστότητα που διαθέτουν», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, όταν θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν εξετάσει εις βάθος τα ποσοστά επιδότησης του κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, τότε θα πατήσουν το κουμπί και θα ξεκινήσουν με γοργούς ρυθμούς και οι χρηματοδοτήσεις από την πλευρά των τραπεζών».

Μπαράζ ενημέρωσης

Από την πλευρά τους, τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών έχουν εντείνει τις επαφές με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με στόχο την ενδελεχή ενημέρωσή τους για τα πλεονεκτήματα και τη δομή των τριών πηγών χρηματοδότησης: Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, νέος Αναπτυξιακός.

Όλες οι τράπεζες εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να ενημερώσουν όχι μόνο τους πελάτες τους αλλά κι άλλες επιχειρήσεις για τα προγράμματα που τρέχουν, να βρούν τι τους ταιριάζει με βάση το business plan που έχουν και σαφώς για το ποσοστό της επιδότησης επί της επένδυσης.

Κι ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων περιμένει την πιο συμφέρουσα επιδότηση, υπάρχει και μια μερίδα εταιρειών που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, προχωρούν την υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων αντλώντας χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Μάλιστα, όταν ξεκινήσει η διάθεση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει η δυνατότητα οι συγκεκριμένες επενδύσεις -εφόσον πληρούν τα κριτήρια- να ενταχθούν στο πρόγραμμα σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα ποσοστά επιδότησης

Επιδοτήσεις έως 80% για επενδύσεις από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με τα ποσοστά ανά μέγεθος επιχείρησης να διαμορφώνονται ως εξής: επιχορήγηση έως 60% θα λαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, έως 70% οι μεσαίες και έως 80% οι μικρές.

Στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνολική επιδότηση ανά project φθάνει έως και 50%, 30% τραπεζική χρηματοδότηση και 20% ίδια συμμετοχή. Στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με το επενδυτικό πλάνο της κάθε εταιρείας.

Ένεση 1,5 δις. ευρώ

Την ίδια στιγμή θέμα λίγων ημερών είναι η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των τραπεζών και του Υπουργείου Οικονομικών για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων με τις ελληνικές τράπεζες που θα κληθούν να τρέξουν τα δάνεια για τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα έχει περάσει ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που είχε αρχικά υπολογιστεί και που ήταν 900 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ καλή μαγιά για να προχωρήσουν μεγάλες και μικρές επενδύσεις που θα τονώσουν άμεσα την αγορά και την οικονομία. Μάλιστα, στις επτά ελληνικές τράπεζες θα περάσει ένα ποσό λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ, καθώς ένα ποσό περίπου 600 εκατ. ευρώ θα αφορά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (γύρω στα 500 εκατ. ευρώ) και την EBRD (γύρω στα 100 εκατ. ευρώ).

Βασικοί όροι

Όπως προβλέπεται στην επιχειρησιακή σύμβαση που επεξεργάστηκαν τα τραπεζικά επιτελεία, η μέγιστη συμμετοχή δανείου ΤΑΑ στον προϋπολογισμό του επενδυτικού έργου ορίζεται έως 50% στο ύψος του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης.

Για κάθε προτεινόμενο σχέδιο Επιλέξιμης Επένδυσης που θα εγκρίνεται, η Τράπεζα υποχρεούται να χορηγεί στον Τελικό Αποδέκτη Δάνειο Συγχρηματοδότησης το οποίο θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης. Περαιτέρω η Τράπεζα θα διασφαλίζει ότι ποσοστό τουλάχιστον 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης θα καλύπτεται με ίδια κεφάλαια – συμμετοχή του Τελικού Αποδέκτη.

Η υλοποίηση της Επιλέξιμης Επένδυσης θα παρακολουθείται από το Επενδυτικό Συμβούλιο το οποίο έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, στο οποίο η κάθε Τράπεζα θα υποβάλλει αναφορές για την πρόοδο της επένδυσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα