Τράπεζες: Ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις
Bank of Greece Eurokinissi

Το πιστωτικό σύστημα δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, την χορήγηση ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκονται οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προκειμένου να προετοιμάσουν το ταχύτερο δυνατό το έδαφος για την διάθεση της ρευστότητας «μαμούθ» των 7 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις που έχουν κτυπηθεί από τις παρενέργειες του κορονοϊού.

Και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες εργασίας που έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν το πλαίσιο διάθεσης της κρατικής ρευστότητας με προφανή στόχο να καλυφθούν μέσω δανείων οι ανάγκες, των πληγέντων από τον κορονοϊό επιχειρήσεων, σε κεφάλαιο κίνησης.

Όπως έχει γράψει το news247.gr πρόκειται ουσιαστικά για κινητοποίηση κεφαλαίων μέσα από τον υπό σύσταση εγγυοδοτικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί αδιάθετα του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα οποία θα διατεθούν μέσω βραχυπρόθεσμων δανείων με χαμηλά σχετικά επιτόκια και ελάχιστες εξασφαλίσεις μέχρι το τέλος Απριλίου στην αγορά.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα χορηγήσει σε πρώτη φάση 3,5 δισ. ευρώ μοχλεύοντας εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν σε πρώτη φάση από την ενεργοποίηση του εγγυοδοπκού μηχανισμού. Τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι από αδιάθετα κεφάλαια του ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιηθούν για χορηγήσεις δανείων προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ των εγγυήσεων θα προέλθουν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με στόχο τη μόχλευση δανείων προς Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να υπάρξουν προς τις τράπεζες επιπρόσθετες εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ, και πάλι από αδιάθετα του ΕΣΠΑ, με στόχο ένα νέο γύρο χορηγήσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Είναι κατανοητό ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα κληθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος με δεδομένο ότι αυτό θα κληθεί να διανείμει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα να ελέγχει και να αξιολογεί τις υπό δανειοδότηση εταιρείες.

Η διαδικασία

Τραπεζικά στελέχη αναλύουν στο news247.gr βήμα βήμα τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία μια πληγείσα από τον κορονοϊό επιχείρηση θα υποβάλει αίτηση στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται προκειμένου να λάβει το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης που επιθυμεί για την κάλυψη των αναγκών της. Η τράπεζα από την πλευρά της, θα αξιολογεί με βάση το πιστωτικό προφίλ που διαθέτει η εκάστοτε εταιρεία, τη δυνατότητα δανειοδότηση της. Να σημειωθεί ότι δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ετήσιου τζίρου της, αν και όπως διευκρινίζουν τα τραπεζικά στελέχη θα εξετάζονται, κατά περίπτωση και αιτήσεις για μεγαλύτερα δάνεια. Επίσης διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα δάνεια δεν πρόκειται να διατεθούν για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων παρά αποκλειστικά και μόνο για κεφάλαιο κίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγυήσεις του μηχανισμού θα καλύπτουν έως το 80% ενός δανείου, ενώ δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 40% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένα δάνειο καταστεί «κόκκινο», θα καλύπτεται κατά 80% από τον μηχανισμό εγγύησης.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη μορφή χρηματοδοτήσεων εξαιρετική ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση σε εταιρείες που μέχρι πριν λίγο καιρό θα ήταν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμού λόγω του χαμηλού πιστοληπτικού τους προφίλ.

Διατέθηκαν ήδη 6,5 δισ. από το ΕΣΠΑ

Ενδεικτικό πάντως της ταχύτητας που πρέπει να τρέξει η διαδικασία είναι ότι η κυβέρνηση, κατόπιν επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατάφερε να απελευθερώσει ήδη κοινοτικούς πόρους που μπορεί να ανέλθουν μέχρι και 6,5 δισ. ευρώ προκειμένου να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία και στην κάλυψη των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πόρους που απελευθερώνονται, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. Η αποδέσμευση κοινοτικών πόρων επιτρέπει την ενίσχυση των Εγγυοδοτικού Ταμείου για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με κρατική εγγύηση στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα