Τράπεζες: Υποτονικό παραμένει το ενδιαφέρον των μικρών επιχειρήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζες: Υποτονικό παραμένει το ενδιαφέρον των μικρών επιχειρήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης
Τράπεζα στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Παρά τις εκτεταμένες ενημερωτικές καμπάνιες των τραπεζών οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν είτε να μην ενδιαφέρονται είτε να μην είναι επαρκώς ενημερωμένες, για την προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την «πλάτη γυρισμένη» στην προοπτική ένταξης επενδυτικών τους σχεδίων στο σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εξακολουθούν να έχουν οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στην διάθεσή τους οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Τους τελευταίους μήνες στο σύνολό του το πιστωτικό σύστημα, με στόχο να αυξηθεί η ενημέρωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις δυνατότητες του ΤΑΑ, υλοποίησε ευρύτατη καμπάνια ενημέρωσης προσλαμβάνοντας συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες διενέργησαν σειρά παρουσιάσεων. Ταυτόχρονα και οι ίδιες οι τράπεζες κινήθηκαν προληπτικά, προσεγγίζοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες τους, αφού πρώτα προχώρησαν σε μια προεργασία εντοπίζοντας δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ενδέχεται να τις ενδιέφεραν.

Για παράδειγμα η Alpha Bank αφού κωδικοποίησε τα κριτήρια του ΤΑΑ και υιοθέτησε μια σειρά από παραμέτρους, «φιλτράρισε» εν συνεχεία το εταιρικό της πελατολόγιο. Από την συγκεκριμένη διαδικασία εξήχθη το συμπέρασμα πως σε περίπου 1.000 επιχειρήσεις, πελάτες της Alpha, θα ταίριαζε η χρήση των πόρων του ΤΑΑ για χρηματοδότηση των επενδύσεών τους. Μάλιστα αρκετές εκ των 1.000 συγκεκριμένων επιχειρήσεων η διοίκηση της Alpha Bank τις είδε από κοντά στις κατά καιρούς περιοδείες ανά την επικράτεια. Όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζες ακόμη και τους μισούς εξ αυτών να πείσει για την υποβολή επενδυτικού σχεδίου στα χαμηλότοκα δάνεια, θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία εδώ και μήνες έχει εστιάσει, όσον αφορά στα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ, σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Π. Μυλωνάς τόνισε ότι η τράπεζα έλαβε περισσότερα από 100 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Υποτονικό το ενδιαφέρον

Παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον εξακολουθεί να παραμένει υποτονικό πόσο μάλλον τις τελευταίες εβδομάδες που στην δύσκολη εξίσωση μπήκε και ο παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το αρνητικό ντόμινο στην οικονομία.

Μικρό είναι, επίσης, το ενδιαφέρον για συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να τύχουν των κινήτρων μεγέθυνσης, που παρέχει επίσης το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά η εικόνα που έχουν σχηματίσει τα τραπεζικά επιτελεία δείχνει ότι οι συγγενεύσεις επιχειρήσεων εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολη υπόθεση ενώ το ενδιαφέρον τους, αναφορικά με το ΤΑΑ, περιορίζεται σε επιμέρους προγράμματα επιδοτήσεων, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η ψηφιακή μετάβαση.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι μικρές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αυτόνομες και θα προτιμήσουν τα «εργαλεία» που ξέρουν όλα αυτά τα χρόνια όπως ο αναπτυξιακός νόμος και το ΕΣΠΑ. Τα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ τα αφήνουν για τους μεγάλους και μεσαίους παίκτες του επιχειρείν.

Ηχηρό πρώτο καμπανάκι

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα, προ ολίγων μηνών, της Grant Thornton, χτύπησε το πρώτο «ηχηρό καμπανάκι» για την ικανότητα του εγχώριου επιχειρείν να απορροφήσει τους πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους, για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η έρευνα ανέδειξε ότι αν και η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο οι μισές προγραμματίζουν νέες επενδύσεις και μόλις το 40% εξ’ αυτών προτίθεται να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η έρευνα επιβεβαίωσε την αίσθηση που υπάρχει, εδώ και μερικούς μήνες, σε τράπεζες και κυβέρνηση ότι η πλειονότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναγνωρίζει τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την οικονομία, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα/ικανότητα να εξετάσει πως μπορεί να αποβεί προς δικό του όφελος. Το 70% των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισαν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί για την εγχώρια οικονομία. Μόλις, όμως, το 40% θεωρεί το ΤΑΑ σημαντική ευκαιρία για την ίδια την επιχείρηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εκείνη την περίοδο και έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία προέκυπτε ότι το ένα τρίτο των μικρομεσαίων δεν γνωρίζει τίποτε για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δύο τρίτα ζητούν περαιτέρω πληροφόρηση. Το 40% δηλώνει ότι σκοπεύει να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου αλλά μόλις 1 στις 10 (10%) έχει πλήρες επενδυτικό σχέδιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα