Ευ. Τσακαλώτος: Η Κομισιόν έχει άδικο για τα πλεονάσματα

Ευ. Τσακαλώτος: Η Κομισιόν έχει άδικο για τα πλεονάσματα

Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι αν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά κυβέρνηση, οι αντιδράσεις από την Κομισιόν για τα θετικά μέτρα και την επίπτωση τους θα συνεχιστούν. Η κριτική του στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Την πεποίθηση του ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν στην έκθεση για την τρίτη αξιολόγηση θα αποδειχθούν λανθασμένες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Τα προηγούμενα τρία χρόνια τι μας έλεγαν; Επέμεναν ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχος και στο τέλος του χρόνου όταν τους ξεπερνούσαμε αποδέχονταν τα υπερπλεονάσματα και μπορούσαμε να δώσουμε κοινωνικά μερίσματα» είπε σε συνέντευξή του στο OPEN ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στη σχετική ερώτηση για να προσθέσει ότι αυτό είναι κακή δημοσιονομική πολιτική. Τόνισε επίσης ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση θέλει να χτίσει σε σταθερές βάσεις ένα κοινωνικό κράτος και γι αυτό προχώρησε στην υλοποίηση των θετικών μέτρων.

Στην ερώτηση αν τελικά η Κομισιόν έχει άδικο ο κ. Τσακαλώτος αρκέστηκε να απαντήσει « Σαφέστατα!»

Παραδέχθηκε πάντως ότι και μετά τις εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά κυβέρνηση, οι αντιδράσεις για τα μέτρα και την επίπτωση τους θα συνεχιστούν. «Ξέρετε μετά τις ευρωεκλογές τα πρόσωπα αλλάζουν και υπάρχουν πολλοί πχ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που αγαπούν την λιτότητα» είπε ο υπουργός και το σύνδεσε και με τις θέσεις της ΝΔ.

Επικέντρωσε την κριτική του στη διαχείριση προσλήψεων απολύσεων στο δημόσιο και είπε ότι ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει το λόγω απολύσεων στο 1:1 ο αρχηγός της ΝΔ υποστηρίζει ότι θα υπάρχει ο λόγος των 5 αποχωρήσεων ανά μια πρόβλεψη.

Μάλιστα με αφορμή τις παρατηρήσεις της έκθεσης προέβλεψε ότι η ΝΔ ετοιμάζεται να μιλήσει για «καμένη γη» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανακαλέσει ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει για την μεσαία τάξη κάνοντας ελαφρύνσεις μόνο για τους πλούσιους, όπως συνέβη με πολλές νέες συντηρητικές κυβερνήσεις σε όλο το κόσμο.

Σχετικά με τα αντίμετρα για το 2020 τα οποία υποτίθεται ότι καταργήθηκαν με την τροπολογία για το αφορολόγητο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή τόνισε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των θετικών μέτρων που είχαν ψηφιστεί το 2017 για να εφαρμοστούν την διετία 2019 -2020 ήδη εφαρμόζονται.

Κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή

Σε ότι αφορά στην αντίδραση της μεσαίας τάξης που εκτιμάται ότι έφερε και την ήττα στις Ευρωεκλογές ο κ. Τσακαλώτος απέδωσε τη στάση αυτή στα συσσωρευμένα προβλήματα της κρίσης που έχει προλάβει να επιλυθούν.

Ωστόσο όπως είπε ο κόσμος γνωρίζει ποιοι είναι η υπεύθυνοι για το κατρακύλισμα της χώρας στα διαδοχικά μνημόνια: «Γνωρίζουν για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε ένα έλλειμμα 13,5% στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου» είπε για να καταλήξει . «Οι ευρωεκλογές ήταν μια ευκαιρία να εκφράζει κανείς την αντίδρασή του. Οι εθνικές εκλογές όμως είναι τελείως διαφορετική διαδικασία».

Ανοησίες οι εκτιμήσεις για το 1ο εξάμηνο του 2015

Σε ότι αφορά στην εκτίμηση που έχει εκφράσει επίσημα ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε στην οικονομία 80 δις ευρώ ο υπουργός οικονομικών είπε ότι η εκτίμηση αυτή έγινε βάσει παλαιότερων προβλέψεων και δεν ισχύει . Όταν η δημοσιογράφος επανήλθε ο κ. Τσακαλώτος ξέσπασε «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έναν επικεφαλής των θεσμών να χρησιμοποιεί τέτοια μεθοδολογία και να λέει τέτοιες ανοησίες τόνισε ο υπουργός .

Δικαιολόγησε για πολλοστή φορά τον σταρ των ημερών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι οι αποφάσεις τότε ήταν συλλογικές όπως συμβαίνει και σήμερα να και παραδέχθηκε ότι διαφωνεί πολλές φορές με τον πρωθυπουργό.

Τέλος έκανε και ένα σχόλιο για το προσωπικό του dress code σε σχέση με των υπολοίπων υπουργών του Eurogroup: «Ξέρετε υπάρχουν τρεις στάσεις ανθρώπων απέναντι στην μόδα: Να την ακολουθείς κατά γράμμα να μην την ακολουθείς καθόλου και α φοράς όπως εγώ συνέχεια τα ίδια με αποτέλεσμα κάποιες φορές να βρίσκεσαι στη μόδα» είπε. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα