Τσακαλώτος: “Μίζερη” η στάση της ΝΔ

Τσακαλώτος: “Μίζερη” η στάση της ΝΔ
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε μίζερη τη στάση της ΝΔ στην επίσκεψη Μοσχοβισί ενώ για τον κ.. Στουρνάρα παρατήρησε ότι ευθυγραμμίστηκε με την πραγματικότητα.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ καλούμενος να σχολιάσει την στάση της ΝΔ κατά την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσχοβισί στην Βουλή ο .Τσακαλώτος σημείωσε : «Δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της ΝΔ. Δηλαδή όταν έρχεται ο επίτροπος δίνει τόσα πολλά συγχαρητήρια όχι μόνο στην κυβέρνηση και στο ΥΠΟΙΚ, στον ελληνικό λαό και έδωσε και στα κόμματα. Και στη ΝΔ, ότι ήταν εκεί το καλοκαίρι του 15 και το ψήφισε (σ.σ. το τρίτο πρόγραμμα ). Ήταν αυτό που λέμε και στην αργκό large και ήταν large με όλους, όχι μόνο με την δική μας κυβέρνηση. Και είσαι τόσο – συγγνώμη που θα χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη- τόσο «μίζερος» όταν σου λέει ο κ. Μοσκοβισί ότι τώρα αυτό που έχουμε παρακολουθήσει δεν είναι καινούριο πρόγραμμα, έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε τις δικές σας πολιτικές. Βεβαίως θα μπορούσαν να κάνουν κριτική, δεν νομίζω ότι κάποιος θα έλεγε στην Ν.Δ ότι δεν δικαιούται να κάνει κριτική, ούτε να διαφοροποιηθεί, αλλά το να λες «να είναι πιο προσεκτικός», δεν είναι έτσι όπως έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι να βλέπουν τα αστικά κόμματα» είπε ο κ Τσακαλώτος.

Σχετικά με την στάση του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα και τις παρατηρήσεις του στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής που χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο είπε ότι ευθυγραμμίστηκε με την πραγματικότητα. «Υπάρχουν άνθρωποι που ευθυγραμμίζονται επιτέλους με την πραγματικότητα, ελπίζω αυτό να είναι μια κολλητική αρρώστια και να την «κολλήσουν» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο υπουργός οικονομικών.

Σχετικά με την λύση για το χρέος είπε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει έναν καθαρό διάδρομο. «Ότι πήραμε τα 10 χρόνια, ότι έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ., μπορεί και λίγο περισσότερο, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για δύο χρόνια, αυτό δεν μπορείς να το πεις αποτυχία, ειδικά αν αρχίσουν -που ήδη έχουν αρχίσει- να πέφτουν τα επιτόκια μας. Νομίζω ότι δείχνει για ποιο λόγο είναι μια καλή συμφωνία».

Τόνισε πάντως ότι η συμφωνία ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού και σε ένα συμβιβασμό δεν παίρνεις ποτέ όλα όσα θα ήθελες. «Όταν με ρώτησαν αμέσως μετά το Eurogroup, είπα ότι θα προτιμούσα να μου είχανε χαρίσει τα 300 δισ., το χρέος. Προφανώς θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά μέσα στα όρια που νομίζω ότι ήταν εφικτά, όλοι – όχι μόνο αγορές και πολιτικοί και τα κράτη μέλη και οι θεσμοί- χαιρέτησαν την συμφωνία».

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα και ειδικότερα την επόμενη έξοδο στις αγορές τόνισε ότι πλέον οι αποφάσεις βρίσκονται στον ΟΔΔΗΧ και θα ληφθούν με τεχνοκρατικά και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Ελαφρύνσεις

Σχετικά με τα σχέδια της Κυβέρνησης για ελαφρύνσεις από εδώ και πέρα επαναλαμβάνει εκ των προτέρων ελαφρύνσεις 700 εκ ευρώ για το 2019 οι οποίες θα διατεθούν με βάση μελέτη κόσοτυς οφέλους που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου. Πάντως αποκάλυψε ότι εξετάζονται είτε η μείωση του ΕΝΦΙΑ είτε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως πιθανά μέτρα και προανήγγειλε διάλογο που θα προηγηθεί και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο στόχος μας είναι σιγά- σιγά αφού θα πηγαίνουν καλύτερα σε τρία-τέσσερα χρόνια είναι ο κόσμος να μπορεί να βλέπει πρακτικά, όχι μόνο με την μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις».

Η λύση για ΠΓΔΜ

Αποτέλεσμα συμβιβασμού με στόχο την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδα και ειδικά της Θεσσαλονίκης και την συνανάπτυξη της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζει ο κ. Τσακαλώτος την κατ αρχήν συμφωνία με τα Σκόπια «Δεν καταλαβαίνω πώς μία μη λύση εκτός ότι δεν μας βοηθάει οικονομικά, μας βοηθάει πολιτικά. Γιατί και η Τουρκία και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να επενδύουν στη FYROM και σε αυτή την περιοχή. Θέλουμε να είμαστε εμείς μέρος της λύσης του προβλήματος συνανάπτυξης και άρα να μη μπορούν χώρες που θέλουν να μας δημιουργούν προβλήματα να μπουν πρώτες αυτές; Καταλαβαίνετε τι λέω. Για την Τουρκία λέω, είναι προφανές» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Ωστόσο δείχνει κατανόηση και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το θέμα της συμφωνίας παραδεχόμενος ότι δεν μπορείς να σταθμίζεις το θέμα μόνο πολιτικά ή οικονομικά αλλά και βιωματικά καθώς δέχεται ότι ένας Έλληνας που έχει μεγαλώσει στην Βρετανία όπως ο ίδιος δεν έχει τα ίδια βιώματα με κάποιον που μεγάλωσε στην Έδεσσα ή την Καβάλα.

Αποδέχεται ακόμη και τις διαδηλώσεις που γίνονται «Με ανησυχεί που σε πολλές διαδηλώσεις υπάρχει μία πολύ έντονη παρουσία της Χ.Α -με κανέναν τρόπο δεν λέω ότι όσοι πάνε είναι Χρυσαυγίτες, ούτε ότι δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν ή να συζητήσουμε. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση, αλλά πρέπει αυτός να γίνει ανάμεσα σε ανθρώπους σαν εμένα, που θεωρώ ότι είναι μια καλή λύση και ότι οι δύο πλευρές έκαναν έναν συμβιβασμό που θα μας βοηθήσει πολιτικά και σε ανθρώπους που το αμφισβητούν, αλλά όχι με τον εθνικιστικό λόγο της επιβολής, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιβάλλει στους γείτονες μια λύση» καταλήγει ο υπουργός οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα