Τσακαλώτος σε Λαγκάρντ: Με ή χωρίς το ΔΝΤ θα βγούμε στις αγορές

Τσακαλώτος σε Λαγκάρντ: Με ή χωρίς το ΔΝΤ θα βγούμε στις αγορές
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Σε μία γρήγορη αξιολόγηση, ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες, που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από τα Μνημόνια συμφώνησαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε όλους τους συνομιλητές του στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για μία γρήγορη αξιολόγηση ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει των Μνημονίων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνάντηση του Έλληνα υπουργού με την κ. Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα και συμφώνησαν ότι πρέπει να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να τεθεί μετά επιτακτικά το θέμα του χρέους. «Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», τόνισε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

«Τον Φεβρουάριο προβλέπεται (να τελειώσει) η αξιολόγηση του ΔΝΤ», σημείωσε η πηγή και πρόσθεσε: «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».

Η πηγή παραδέχθηκε ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα μόνο για την διευθέτηση του χρέους. «Βοηθά για το χρέος», σημείωσε και τόνισε ότι «αν αποχωρήσει το Ταμείο από το Πρόγραμμα, αυτό δεν μας προβληματίζει για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ».

Μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζήτησε σαφήνεια στην θέση του ΔΝΤ:

«Χαιρόμαστε που φέρνει μπροστά το θέμα του χρέος, έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση της χρέους, να γίνει η παραμετροποίηση όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές», είπε η πηγή στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου και συνέχισε αναφορικά με τη συμφωνία «έγκριση επί της αρχής» με ανοιχτή ημερομηνία, και αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα:

«Είναι ένα κίνητρο για το ΔΝΤ», απάντησε η πηγή, «για να τελειώσει νωρίς και να φέρει μπροστά το θέμα του χρέους. Να αποφασίσει αν θα είναι ικανοποιητικά αυτά που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα. Η προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Το οικονομικό επιτελείο τόνισε στους συνομιλητές του η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Ο Έλληνας υπουργός είχε δύο τύπου συναντήσεις στην έδρα του ΔΝΤ: Συναντήθηκε με επενδυτές, ενώ είχε και πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις. Όλες οι επαφές του ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Χαρίτση, συναντήθηκαν με επενδυτές. Οι ερωτήσεις τους ήταν ενθαρρυντικές, δεν ήταν επιθετικές αλλά διευκρινιστικές, δεν εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τονίστηκε.

Στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου τονίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το ΔΝΤ καλά κάνει και πιέζει για το χρέος. Ο κ. Μάλπας υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα πιέσει και τη Γερμανία ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του χρέους και επανέλαβε την γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα. Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά από τον προκάτοχό του κ. Μάλπα, μόνο μικρή απόκλιση τονίστηκε από την πηγή.

Ο βασικός στόχος του κ. Τσακαλώτου και των συνεργατών του κατά την επίσκεψή τους στο Ταμείο, σύμφωνα με την πηγή, «ήταν να δουν το κλίμα και να δώσουν κλίμα ενόψει της αξιολόγησης, τι έχουν κάνει. Μετά απ’ όλες τις συζητήσεις, σήμερα που είναι το τέλος, είναι πιο ικανοποιημένος απ’ ό,τι στην αρχή της εβδομάδας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα