Τσακαλώτος: Στο 2% η ανάπτυξη φέτος

Τσακαλώτος: Στο 2% η ανάπτυξη φέτος
Greece's Minister of Finance Euclid Tsakalotos smiles beore the start of the Informal Meeting of Ministers for economic and financial affairs in Bratislava, Slovakia, Friday, Sept. 9, 2016. Ministers for economic and financial affairs gather for a two-day informal meeting in the Slovak capital, where they will discuss BREXIT, taxation, and the migration crisis. (AP Photo/Bundas Engler) AP

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως η ανάπτυξη θα κινηθεί πάνω από το στόχο, ενώ τόνισε πως οι επενδύσεις στη χώρα θα είναι τόσες που δεν θα μπορούν να απορροφηθούν

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά φέτος και αναφέροντας ότι «υπάρχουν επενδύσεις που προχωρούν, όπως της Fraport και της Παπαστράτος».

Τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε

Σε ότι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό με την τρίτη αναβολή εξέτασης του από το ΚΑΣ και την Εl Dorado επανέλαβε την θέση του Πρωθυπουργού ότι θέλουμε μεν τις επενδύσεις αλλά όχι χωρίς όρους.

Επέμεινε στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση επενδύσεων κατά 6,7% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου και μάλλον ξάφνιασε τονίζοντας ότι « Το πρόβλημα που θα έχουμε με τις επενδύσεις σε λίγο είναι ότι θα έρχονται περισσότερες από αυτές που θα μπορούμε να απορροφήσουμε».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενα μέτρα για το 2018 τόνισε απέδωσε την φημολογία σε κακή ερμηνεία των όσων είπε σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Τόνισα ότι για το 2017 ΄ όχι μόνο δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα δοθεί πριν το τέλος του χρόνου η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα έχουμε» Σε ότι αφορά το 2018 τόνισε ότι κάποιες αστοχίες που ενδέχεται να υπάρξουν θα υπερκαλυφθούν από υπεραπόδοση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ αλλά και από την καλύτερη πορεία των ασφαλιστικών εισφ9ορών μέσω του ΕΦΚΑ . Σ ε ότι αφορά την φήμη για νέα μέτρα τόνισε ότι αυτό αποτελεί ερμηνεία των δημοσιογράφων αλλά όχι δική του δήλωση .

Υπερφορολόγηση

Ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι κάποιοι συγκεκριμένοι κλάδοι φορολογουμένων έχουν υπερφορολογηθεί . Τόνισε ωστόσο ότι τα νέα φορολογικά μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 έχουν ως3 αντιστάθμι9σαμ την μείωση φορολογικών συντελεστών σε περιουσία και εισόδημα στο γνωστό πακέτο των αντίμετρων .

Θύμισε επίσης και το δημοσιονομικό περιθώριο των 3,5 δις ευρώ που προκύπτει από τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομική Στρατηγικής 2018 -2021 τα οποία θα δοθούν επίσης για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Δείτε τις δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα