ΤτΕ: Ασφυκτική πίεση στους Servicers για πιο γενναίες ρυθμίσεις δανείων

ΤτΕ: Ασφυκτική πίεση στους Servicers για πιο γενναίες ρυθμίσεις δανείων
Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας intime

Νέες αυστηρές συστάσεις του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για πιο γενναίες ρυθμίσεις δανείων. Βιώσιμες οι μισές επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στα funds.

Σύσκεψη με τις διοικήσεις των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση είχε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά τις συστάσεις που είχε απευθύνει δημόσια ο διοικητής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εταιριών Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), όσον αφορά τις πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, την Παρασκευή επανήλθε ζητώντας πιο γενναίες ρυθμίσεις δανείων.

Οι μισές επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν καταλήξει σε funds είναι βιώσιμες διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας, πιέζοντας τους Servicers να προχωρήσουν σε πιο γενναίες ρυθμίσεις, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της υπερχρέωσης.

Παράλληλα στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα βελτιωθεί η απόδοση στην εκκαθάριση των ΝΡΕς, ενώ ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των servicers να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Παραμένει ο προβληματισμός

Ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με το προεδρείο της ΕΕΔΑΔΠ.

Αφορμή για τη συνάντηση ήταν οι πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα, που κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι και να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία.

Το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει, δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης, είχε υπογραμμίσει ο διοικητής της ΤτΕ, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι, έως τώρα, καμία από τις εταιρείες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για άδεια που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Πρόκειται για δυνατότητα που προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αξιοποιηθεί παρά το γεγονός ότι η χώρα μας λόγω των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων διεθνώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η ονομαστική αξία των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος και έχουν ανατεθεί στις εταιρείες διαχείρισης (servicers) έφθανε τον Νοέμβριο στα 70 δισ. ευρώ, ποσά που θα αυξηθούν όταν ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις τον επόμενο ενάμιση χρόνο, αλλά και όταν εμφανιστούν τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. To ύψος των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers αυξάνεται, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, στα 130 δισ. ευρώ περίπου, αν συνυπολογιστούν και οι ενήμερες ή μη οφειλές που διαχειρίζονται για λογαριασμό των τραπεζών.

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Οι εταιρείες του κλάδου έχουν μέχρι σήμερα αναδιαρθρώσει δάνεια 5 δισ. ευρώ που έχουν προέλθει από τις τιτλοποιήσεις, ενώ άλλα 4 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί για λογαριασμό των τραπεζών. Τα μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν τους προσεχείς μήνες, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσει των εταιρειών ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων που χρωστούν οι επιχειρήσει δεν θα καταφέρουν να αναβιώσουν.

Από την πλευρά τους οι Servicers έθεσαν το αίτημα να μπορούν να επιστρέψουν στις τράπεζες τα δάνεια που έχουν εξυγιάνει. Η δυνατότητα αυτή προσκρούει στους κανόνες που έχει θέσει ο SSM που ουσιαστικά απαγορεύει σε μια τράπεζα να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση που έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της στο παρελθόν.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα αυξήσουν το υγιές δανειακό τους χαρτοφυλάκιο ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω του ότι έχουν εκκρεμείς οφειλές εκτός ρύθμισης θα μπορέσουν να επιστρέψουν και να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση με υγιής πλέον όρους.

Συγκεκριμένα τόνισαν στον κεντρικό τραπεζίτη την ανάγκη να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο προτάσσοντας τα θετικά αποτελέσματα των ρυθμίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα ενώ τα ρυθμισμένα από τους Servicers επιχειρηματικά δάνεια επιστρέφουν στις τράπεζες καθώς είχαν δοθεί μόνο προς διαχείριση και άρα η επιστροφή τους δεν προσκρούει στους εποπτικούς κανόνες δεν ισχύει το ίδιο για τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Οι Servicers ζήτησαν να δοθεί δυνατότητα επαναγοράς και για τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και αφού προηγουμένως έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους δηλαδή έχει περάσει το εύλογο χρονικό διάστημα των 2 ετών που ορίζει ο επόπτης προκειμένου να αποχαρακτηρίσει ένα κόκκινο δάνειο και να πρασινίσει,

Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος από τη διαιώνιση του προβλήματος λόγω έλλειψης ρευστότητας θα καταδικάσει τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα