Βαρουφάκης: Να γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία. Μόνοι υπεύθυνοι οι δανειστές που ζητούν ολοένα και περισσότερη λιτότητα

Βαρουφάκης: Να γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία. Μόνοι υπεύθυνοι οι δανειστές που ζητούν ολοένα και περισσότερη λιτότητα
© 2013 -

Μέσω νέου του άρθρου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαιώνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην ανάπτυξη της οικονομίας

Το πραγματικό εμπόδιο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης  Βαρουφάκης, επιχειρώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

Με νέο του άρθρο στην ιστοσελίδα Project Syndicate, το οποίο τιτλοφορείται “Austerity Is the Only Deal-Breaker”, ο Γ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι για όλα υπεύθυνη είναι η λιτότητα.

Τι εννοεί; Πως οι διαρκείς απαιτήσεις των δανειστών για εφαρμογή ακόμη περισσότερης λιτότητας υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας.

Μέσω του νέου του άρθρου, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, αλλά στον αντίποδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα οποία θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτός είναι λοιπόν κατά τον Γ. Βαρουφάκη ο λόγος που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών: Οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των θεσμών για επιπλέον λιτότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Βαρουφάκη, το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την καθιέρωση εύλογων στόχων για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την υλοποίηση σημαντικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να θωρακιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων μακροπρόθεσμα, καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα