Βαρουφάκης: Το ημερήσιο όριο αναλήψεων δεν θα μειωθεί κάτω από τα 60 ευρώ

Βαρουφάκης: Το ημερήσιο όριο αναλήψεων δεν θα μειωθεί κάτω από τα 60 ευρώ
Sooc

Διαψεύδονται τα σενάρια για όριο 20 ευρώ την ημέρα. Τι συζήτησε ο Γ. Βαρουφάκης στη σύσκεψη με τους τραπεζίτες. Όλο το παρασκήνιο αναφορικά με το τι τροφοδότησε τα σενάρια για μείωση του πλαφόν στις αναλήψεις

Δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από τα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του στο υπουργείο με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός διαψεύδει τα σενάρια που είχαν διακινηθεί την τελευταία ώρα και τα οποία έκαναν λόγο για μείωση του ορίου αναλήψεων από τα 60 ευρώ ημερησίως ακόμη και στα 20 ευρώ!

Τραπεζικές πηγές δεν επιβεβαίωναν από νωρίς τα εν λόγω σενάρια, όμως η ανησυχία ήταν μεγάλη και τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη του Γ. Βαρουφάκη και των διοικήσεων των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα εν λόγω σενάρια τροφοδοτήθηκαν αρχικώς από την έντονη ανησυχία των αρμόδιων τραπεζικών αρχών ενόψει της προσπάθειας να ανοίξουν οι τράπεζες είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη, με στόχο την καταβολή των συντάξεων για τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα.

Αυτό που φαινόταν να ανησυχεί τους τραπεζικούς κύκλους ήταν το εξής: Εάν οι τράπεζες ανοίξουν Τετάρτη ή Πέμπτη για την κάλυψη των αναγκών των συνταξιούχων, μπορεί να εξαντληθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια νωρίτερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Να σημειωθεί επίσης εδώ πως η ιδέα για ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τα ATMs είχε πέσει στο τραπέζι από τους κύκλους της ΕΚΤ.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το NEWS247, σε αγώνα δρόμου για το άνοιγμα των τραπεζών το συντομότερο δυνατόν, ήτοι και πριν τις 7 Ιουλίου, οπότε και λήγει η τραπεζική αργία στην Ελλάδα, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση.

Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η προσπάθεια για άνοιγμα των τραπεζών έχει υπερεντατικοποιηθεί, με στόχο την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Μετά από διαβουλεύσεις σε επίπεδο διοικήσεων των τραπεζών, έγινε γνωστό πως μέχρι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη δίνεται μάχη ώστε να ανοίξουν περί τα 850 συνολικά καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των συνταξιούχων.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια ώστε να ανοίξουν έως τα μέσα της εβδομάδας:

– περί τα 250 υποκαταστήματα της Εθνικής

– περί τα 250 υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς

– περί τα 200 υποκαταστήματα της Alpha Bank

– περί τα 150 υποκαταστήματα της Eurobank

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι τα υποκαταστήματα να ανοίξουν για την καταβολή των συντάξεων.

Η καταβολή θα αφορά έναντι ποσού και όχι ολόκληρο το ποσό.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Γνωστοποίησαν, τέλος, πως έχει ήδη συσταθεί μια ομάδα διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης, με στόχο την άμεση παρακολούθηση – και κατ’ επέκταση την ταχύτερη το δυνατόν επίλυση – των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την επιβολή capital controls.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα