Βαρύς χειμώνας ύφεσης σκεπάζει την ευρωζώνη

Βαρύς χειμώνας ύφεσης σκεπάζει την ευρωζώνη

Μια "ήπια" ύφεση προβλέπει η διεθνής εταιρεία λογιστικών ελέγχων Ernst & Young για το α' εξάμηνο του 2012. Τη χειρότερη ύφεση βιώνει η Ελλάδα. Η ανεργία στην ευρωζώνη δε θα πέσει κάτω από το 10% μέχρι το 2015

Με μελανά χρώματα προβλέπει το μέλλον της ευρωζώνης η Ernst & Young, μέσα από νέα έκθεσή της. o χρηματοοικονομικός οργανισμός βλέπει ύφεση για τα κράτη της ευρωζώνης όλο το 2012 με την οικονομική ανάπτυξη να μην ξεπερνά κατά μέσο όρο το 0,1% και την ανεργία να μένει σταθερά πάνω από το 10% μέχρι το 2015.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η χώρα μας εκτιμάται πως σημειώνει φέτος τη χειρότερη της ύφεση, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το 2012 θα είναι η χειρότερη χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα με μεγαλύτερη ακόμη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 4,5% του 2010.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως παρά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που αποφασίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα 26 στα 27 μέλη της ΕΕ, πολλοί φοβούνται πως η νέα δημοσιονομική συμφωνία δεν θα είναι επαρκής ώστε να αποσοβηθεί η προσφυγή και άλλων χωρών-μελών σε πακέτα διάσωσης.

Αν και η Ernst & Young θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν ήταν στη σωστή κατεύθυνση και η αντίδραση πως ήταν ελαφρά θετική, οι επενδυτές παραμένουν πολύ ανήσυχοι σχετικά με την ικανότητα των ηγετών να εφαρμόσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις.

“Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και η ανταπόκριση φαίνεται να είναι σχετικά θετική. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με τη δέσμευση και την ικανότητα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να υλοποιήσουν γρήγορα αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Παρόλο που αυτή η επιβράδυνση δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη του 2008, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών και της ανεργίας για το 2012″, σημειώνει χαρακτηριστικά η Marie Diron, senior economic adviser του Eurozone Economic Forecast για λογαριασμό της Ernst & Young.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως ακόμα και αν η συμφωνία του Δεκεμβρίου θα υλοποιηθεί, οι προβλέψεις τείνουν σε ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προς το τέλος του 2012.

Η ανάκαμψη, προβλέπουν ότι θα έρθει μετά το 2013 με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 1,5% και 2% κατά μέσο όρο.

“Η πραγματική πρόκληση για την Ευρώπη και τις “ανεπτυγμένες οικονομίες” είναι η ανάπτυξη και ο βαθμός στον οποίο οι ώριμες οικονομίες θα καταφέρουν να βρουν τρόπους για να αναπτυχθούν περισσότερο από τις ιστορικές τους τάσεις, προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να μάθουν στο μέλλον να ζουν με όσα επιτρέπουν οι δυνατότητές τους”, σχολιάζει ο Mark Otty, Area Managing Partner της Ernst & Young για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα