Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ‘πυρομανής πυροσβέστης’

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ‘πυρομανής πυροσβέστης’

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας "πυρομανής πυροσβέστης" σύμφωνα με τους Πορτογάλους σοσιαλιστές

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέλκυσε και πάλι χθες Πέμπτη την οργή των σοσιαλιστών που κυβερνούν στην Πορτογαλία, καθώς χαρακτηρίσθηκε «πυρομανής πυροσβέστης» από τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος αφού επέκρινε την αλλαγή πορείας της Πορτογαλίας στο θέμα της λιτότητας.

«Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας πυρομανής που επιχειρεί να εμφανιστεί ως πυροσβέστης», δήλωσε ο πρόεδρος του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κάρλος Σέζαρ, αντιδρώντας σε δηλώσεις που είχε κάνει την προηγουμένη ο Σόιμπλε.

«Η Πορτογαλία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και βγήκε επιτυχώς από το πρόγραμμα διεθνούς αρωγής μέχρι τη στιγμή που μια νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσίως, μετά τις εκλογές: ‘δεν θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης’», είχε δηλώσει ο Γερμανός υπουργός.

«Οι συμπατριώτες του δεν σκέπτονται όπως αυτός» και επενδύουν στην Πορτογαλία, εκτιμώντας την «πολιτική και κοινωνική σταθερότητά» της και αναγνωρίζοντας πως η χώρα «είναι ικανή να προοδεύσει με τη σημερινή πολιτική της», διαβεβαίωσε ο Σέζαρ.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παρενέβη το βράδυ λέγοντας πως δεν δίνει προσοχή «παρά στους Γερμανούς που γνωρίζουν την Πορτογαλία και ξέρουν συνεπώς για τι πράγμα μιλάνε».

«Οι Γερμανοί που γνωρίζουν την Πορτογαλία επενδύουν, παράγουν και δημιουργούν πλούτο στη χώρα», πρόσθεσε.

Αφού έφθασε στην εξουσία τον Νοέμβριο 2015 χάρη σε μια συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά, η σοσιαλιστική κυβέρνηση επανεξέτασε μέτρα λιτότητας που είχαν εφαρμοστεί από τη δεξιά μετά το αίτημα για διεθνή αρωγή το 2011, δεσμευόμενη πάντως παράλληλα να επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.

Προηγούμενες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Σόιμπλε σχετικά με την ανάγκη για ένα νέο σχέδιο διάσωσης είχαν προκαλέσει τον Ιούλιο μίνι διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Λισαβόνα, η οποία είχε καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Πορτογαλία για να διαμαρτυρηθεί.

«Η Πορτογαλία θα διέπραττε ένα σοβαρό σφάλμα αν δεν σεβόταν πλέον τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαζόταν τότε να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα αρωγής και θα το λάμβανε», είχε προειδοποιήσει στη διάρκεια διάσκεψης στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός, υπερασπιστής της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην Ευρώπη.

(ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα