“Βουτιά” στο Χρηματιστήριο

“Βουτιά” στο Χρηματιστήριο

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ. Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων έκλεισε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 6%, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι ισχυροί τριγμοί στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας , μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P, οδήγησαν την αγορά σε μεγάλη πτώση για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί συνολικές απώλειες 22,38%, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν απωλέσει περίπου 7 δισ. ευρώ ,κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Έντονες είναι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα αρχικά σημάδια σταθεροποίησης που προκάλεσε η επέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ έντονα πτωτικά ξεκίνησε και η Wall Street , εντείνοντας τις πιέσεις και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 998,24 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 6,00%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,216εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,52 %.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Folli Follie (+2,17%)

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-10,845%), του ΟΠΑΠ (-8,89%), της ΔΕΗ (-8,09%) της Coca Cola 3E(-8,70%) και του Τ.Τ (-8,70%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (+1,78%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), των Ταξιδιών (-8,75%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,71%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,31%.

Ανοδικά κινήθηκαν 24 μετοχές, 137 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη +14,29%, Νάκας +9,43%, Παϊρης +8,0% και Γ.Ε. Δημητρίου +7,69%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοκαπρέτ(κο) -18,75%, Ευρωσυμεμτοχές -16,67%, Paperpack -14,29% και Pasal Real Etate -13,79%.

Απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων στο Χρηματιστήριο για δύο μήνες από την Τρίτη

Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling) αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.

Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από αύριο 09.08.2011 και ισχύει για δύο μήνες.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε, όπως αναφέρει η Επιτροπή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Μπαρόζο

Σημειώνεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να συνομιλήσει για το ίδιο θέμα και με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ.

Η αρχική ευφορία έγινε εφιάλτης

Στο κόκκινο βρίσκονται όμως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αρχική ευφορία που προκάλεσε αρχικά η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Η κίνηση αυτή φαίνεται όμως ότι τελικά επηρέασε θετικά μόνο την αγορά ομολόγων, καθώς επέφερε μείωση των spread των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει πτώση 1,62%, η Φραγκφούρτη  2,35%, το Παρίσι 2,07 %και το Μιλάνο οριακή πτώση 0,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,20% και διαμορφώνεται στα 1,4262 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 110,880 γεν, στο 0,8685 με τη στερλίνα και στο 1,08710 με το ελβετικό Φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,89% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 77,730 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6413 με τη στερλίνα και στο 0,7628 με το ελβετικό φράγκο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα