Xαλαρή εποπτεία για την Ελλάδα προαναγγέλλει το ΔΝΤ

Xαλαρή εποπτεία για την Ελλάδα προαναγγέλλει το ΔΝΤ
Εικόνα από το εξωτερικό των κεντρικών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ap

Χαλαρή εποπτεία για την εποχή μετά το πρόγραμμα προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Eurοgroup ένα σημαντικό ορόσημο που αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Χαλαρή εποπτεία για την εποχή μετά το πρόγραμμα προανήγγειλλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ραϊς χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Eurοgroup ένα σημαντικό ορόσημο που αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Σε ερώτηση για την εποπτεία που θα ασκεί το ΔΝΤ μετά το πρόγραμμα, ο κ. Ραϊς ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός. “Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθούμε στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Προτογαλία, δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο για την Ελλάδα” είπε. Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεχών τρίμηνων αξιολογήσεων τόνισε “Θα παρακολουθούμε τον βαθμό επίτευξης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα κάνουμε την επίσης συνηθισμένη αξιολόγηση μέσω του άρθρου IV . ¨Οσο για τρίμηνες αξιολογήσεις, νομίζω ότι η διαδικασία θα είναι πιο ευέλικτη”.

Σχετικά με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που θα περιλαμβάνει η έκθεση του άρθρου IV που προετοιμάζει αυτόν τον καιρό το ταμείο στην Αθήνα, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας. Παρέπεμψε μόνο στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργου, η οποία είχε πεί “Σήμερα αποφασίστηκαν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα οποία το ΔΝΤ τα καλωσορίζει. Με αυτά τα μέτρα νιώθουμε άνετα να πούμε ότι εξασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”. Ο κ. Ραίς πρόσθεσε ότι η κ. Λαγκάρντ είχε εκφράσει κάποιες αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Τόνισε όμως την δέσμευση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρακολουθείται συνεχώς και ότι to Eurogroup θα είναι έτοιμο να πάρει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί.

“Η απόφαση που ελήφθη στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα” είπε ο κ. Ράις για να συνεχίσει “Ένα ορόσημο αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός”.

Πάντως, σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης του άρθρου IV, είπε ότι η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα και αύριο θα δοθεί στην δημοσιότητα ένα κείμενο πρώτων συμπερασμάτων από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εμπειρογνώμονες του.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στην Ουάσιγκτον και θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου πριν δοθεί στην δημοσιότητα σε κάποιες εβδομάδες, όπως είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι, όπως και στο παρελθόν, το ΔΝΤ θα είναι παρόν για να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα