Ξανά στο δρόμο προς τις αγορές με ώθηση από τα πλεονάσματα “μαμούθ”

Ξανά στο δρόμο προς τις αγορές με ώθηση από τα πλεονάσματα “μαμούθ”
Στιγμιότυπο από το Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Την τρίτη έξοδο στις αγορές για φέτος προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο έχοντας ως βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat αλλά και τις προβλέψεις που έρχονται για πλεονάσματα ρεκόρ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει η τρίτη για φέτος έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας εν μέσω διαδοχικών καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου είναι να αντληθούν επιπλέον 2 δις ευρώ με επιτόκια κάτω από το 3% ώστε πλέον η Ελλάδα να έχει επίκαιρη παρουσία στις διάρκειες από 1 μέχρι και τα 10 έτη, αν και μέχρι στιγμής η ρευστότητα των ελληνικών τίτλων είναι ακόμη περιορισμένη, αλλά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Ακόμη και η μη αναβάθμιση της οικονομίας από την S&P την Μεγάλη Παρασκευή δεν επηρέασε την καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων κατά την χθεσινή συνεδρίαση, αφού η απόδοση στο 10ετές έμεινε στα 3,3% ενώ στο πενταετές στο 2,2%.

Τούτο οφείλεται στο ότι η κρίση του οίκου αξιολόγησης οφείλεται περισσότερο στην καθυστέρηση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού του σχεδίου για άμεση μείωση των κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις (APS) και λιγότερο την πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία.

Άλλωστε και ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης στο σχόλιο του τονίζει ότι περιμένει να δεί μια σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων κάτι που εξασφαλίζεται με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού το ΥΠΟΙΚ με το ΤΧΣ αφού η εφαρμογή του θα μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 20 δις ευρώ.

Επίσης η S&P έχει τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης του χρέους της από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ λόγω της συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου.

Παρόλα αυτά αναμένεται την Παρασκευή και νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον Καναδικό Οίκο Αξιολόγησης DBRS η οποία σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ/Β από Β High.

“Όπλο” τα υπερπλεόνασματα

Ισχυρό χαρτί στην βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στις αγορές είναι και η δημοσιονομική της πορεία. Η ανακοίνωση της Eurostat– ΕΛΣΤΑΤ την Μ. Τρίτη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που έφτασε το 4,4% του ΑΕΠ δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα μειώσει ταχύτερα από ότι αναμενόταν το δημόσιο χρέος της.

Οι προβλέψεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο διορθωτικών μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις Βρυξέλλες διατηρούν αναλλοίωτη την ίδια προοπτική προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,7% το 2019 και πάνω από 4% για τα χρόνια μέχρι και το 2023.

Στο μηνιαίο δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων δίνεται το μήνυμα που θέλει να ακούσει η αγορά αφού σημειώνεται ότι το υπερπλεόνασμα του 2018 θα χρησιμοποιηθεί για κεφαλαιακό απόθεμα για να καλυφθούν οι επιπτώσεις από μια μεγαλύτερη επιβράδυνση της Ευρωζώνης και εξαγορά «ακριβού» χρέους. Τούτο χωρίς να αναφέρεται το πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου 2 δις ευρώ που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Καλύτερες ακόμη θα είναι οι προβλέψεις που θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 -2023 που θα συζητηθεί με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα κατά τι συναντήσεις που θα έχουν στην Αθήνα από τις 6 έως και τις 8 Μαίου.

Εκεί θα γίνονται προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας που θα αγγίζουν το 6% του ΑΕΠ αν συνυπολογιστεί και το πακέτο των παροχών.

Το σπουδαιότερο είναι ότι μέχρι και τα μέσα Μαΐου η Ελλάδα θα πάρει και επισήμως το “πράσινο φως” από το ESM και κατά πάσα πιθανότητα και το Euro working group για την αποπληρωμή των 3,7 δις από τα 9,7 δις ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ, δίνοντας άλλο ένα σήμα βημάτων προς την κανονικότητα στις αγορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα