Ξαναζωντανεύει ο Πρίνος, επιτυχής η νέα γεώτρηση της Energean

Πλατφόρμα «΄Ομηρος».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισκέπτεται την πλατφόρμα «΄Ομηρος», όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων. Συνοδεύεται από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη. (EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ)
Πλατφόρμα «΄Ομηρος».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισκέπτεται την πλατφόρμα «΄Ομηρος», όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων. Συνοδεύεται από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη. (EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ) EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες και ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική παραγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη γεώτρηση που έκανε το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Energean Oil στα παλιά και «γνωστά» κοιτάσματα του Πρίνου

Όταν, σε σύντομο προφανώς διάστημα, μπει σε κανονική λειτουργία το συγκεκριμένο «πηγάδι», η παραγωγή του Πρίνου θα κινείται σε επίπεδα πάνω από 3.500 βαρέλια την ημέρα, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση της Energean Oil, σε συνδυασμό βεβαίως με την, έστω και περιορισμένη, επανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ας σημειωθεί ότι στον Κόλπο της Καβάλας υλοποιείται από την Energean το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα από την εποχή (το 1981) που μπήκε σε παραγωγή ο Πρίνος. Πρόκειται για 15 προγραμματισμένες γεωτρήσεις, οι πρώτες 7 εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Πρίνο. Όταν τελειώσουν οι 7 αυτές γεωτρήσεις εκτιμάται ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι υπόλοιπες 8 γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν, 7 στο κοίτασμα Έψιλον και μία ακόμη στον βόρειο Πρίνο.

Το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στοχεύει στην αξιοποίηση των ύψους 30 εκατ. βαρελιών βεβαιωμένων κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας, όπως αυτά έχουν εκτιμηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose. Έτσι, με τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει το ιδιόκτητο «τρυπάνι», στο τέλος του project η παραγωγή εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Μαθιό Ρήγα που μίλησε χθες σε ενεργειακό συνέδριο, η αύξηση της παραγωγής αποτελεί μονόδρομο για τη θωράκιση της εξόρυξης έναντι της πτώσης των τιμών των πετρελαίου. Με άλλα λόγια, με παραγωγή 5.000 βαρέλια ο Πρίνος αντέχει και τιμές στα 30 δολάρια ανά βαρέλι και διασφαλίζεται η λειτουργία του και η απασχόληση των εργαζομένων για 15-20 χρόνια ζωής.

SHARE: