Ξεκινάει διεθνές market test για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Ξεκινάει διεθνές market test για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη σήμερα στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι για να εγκαινιάσει τη φωτογραφική έκθεση "Ετσι σώθηκε η Ηλεκτρική ...Μια μάχη στην καρδιά της απελευθέρωσης", Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) eurokinissi

Ενώ η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις και οργανώνονται ήδη συλλαλητήρια σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, το αν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορά των λιγνιτικών σταθμών θα φανεί σε ένα περίπου μήνα

Άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ξεκινάει τη διαδικασία του market test, από την οποία θα φανεί εάν υπάρχουν πράγματι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Το περιθώριο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι ξένοι και εγχώριοι «μνηστήρες» για να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους και ταυτόχρονα να θέσουν τα ερωτήματα για τις λεπτομέρειες του project θα είναι ένας μήνας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει πράγματι εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και από Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς ρεύματος, ενώ θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή κινεζικής εταιρείας.

Σε δεύτερο στάδιο θα φανεί αν η Κομισιόν εγείρει αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο να περάσει στον έλεγχο Κινέζων μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Προς ώρας πάντως, εκείνο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι οι τοπικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις. Το καινούριο μέτωπο που ανοίγει είναι εκείνο της Μεγαλόπολης, ενώ στη Φλώρινα η πώληση της Μελίτης είχε προεξοφληθεί.

Στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στις 4 Δεκεμβρίου στην πόλη της Μακεδονίας και στις 6 του μηνός στην αρκαδική πρωτεύουσα του λιγνίτη.

Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει  επίσης κλιμάκωση με κορύφωση των κινητοποιήσεων όταν πάνε στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις για την πώληση των μονάδων.

Ο υπουργός ΠΕΝ ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο γύρο επισκέψεων, ξεκινώντας αυτή τη φορά από την Αρκαδία.

Στα επιχειρήματα του κ. Σταθάκη καταλέγεται βεβαίως η προστασία των θέσεων εργασίας στις προς πώληση μονάδες. Άλλωστε ο υπουργός ΠΕΝ μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς φρόντισε να διαβεβαιώσει για τη διατήρηση τους, τονίζοντας πως οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προς πώληση μονάδων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΥΠΕΝ, ο στόχος που αρχικά είχε συμφωνηθεί με την DG Comp, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης και ως εφαρμογή απόφασης του Ευρωδικαστηρίου προέβλεπε αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Η πρόταση που θα υποβληθεί τελικά σε market test προβλέπει ότι σήμερα η ΔΕΗ διατηρεί το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της ή άλλιώς το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση (το 2026), όταν θα έχουν αποσυρθεί οι μονάδες Καρδιάς, Αμυνταίου και η Μεγαλόπολη-ΙΙΙ και θα έχουν λειτουργήσει οι νέες μονάδες στη Μελίτη και στην Πτολεμαΐδα, η ΔΕΗ θα συνεχίζει να ελέγχει το 68% του λιγνιτικού δυναμικού. Κατά μέσο όρο, μέχρι τότε, η ΔΕΗ θα διατηρεί πάνω από το 70%.

Σε μακροπρόθεσμη βάση (μέσος όρος περιόδου 2018-35) η ΔΕΗ θα διατηρεί το 65%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την αποεπένδυση αφορά τα εργοστάσια και το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης ορυχείων και όχι άλλες εκτάσεις ή περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα τα ορυχεία ανήκουν στο Δημόσιο και δεν εκχωρούνται. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, με το τέλος της εκμετάλλευσης η γη επιστρέφει στο Δημόσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα