Ξεπούλημα των συστημικών τραπεζών καταγγέλλει και το ΠΑΣΟΚ

Ξεπούλημα των συστημικών τραπεζών καταγγέλλει και το ΠΑΣΟΚ
Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πέταξε "λευκή πετσέτα" στις απαιτήσεις του κουαρτέτου και παρέδωσε τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι "πινακίου φακής" σε ξένους επενδυτές

Ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έναντι «πινακίου φακής» μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και προειδοποιεί μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στρώνεται ο δρόμος για την πώληση δανείων σε ξένα funds. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ που ζήτησε και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Το ζήτημα ανέδειξαν σύσσωμοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, οι οποίοι συνυπέγραψαν σχετική επίκαιρη επερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη. Συγκεκριμένα κατήγγειλαν ότι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρωταγωνίστησαν ξένα hedge funds τα οποία μηδένισαν την αξία των μετοχών που θα έμεναν στους παλαιούς μετόχους και ελλείψει σοβαρού ανταγωνισμού απέκτησαν, έναντι πινακίου φακής, τις Τράπεζες. «Τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα με σταθμισμένο ενεργητικό 210 δις ευρώ αποτιμήθηκαν χρηματιστηριακά με την εξευτελιστική αξία μικρότερη των 770 εκ ευρώ που αναλύεται ως εξής: Eurobank  147 εκ. ευρώ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 105 εκ. ευρώ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 18 εκ. ευρώ και ALPHA BANΚ 500 εκ. ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει μάλιστα τεράστια ευθύνη στην κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή αλλά και στους εκπροσώπους των πιστωτών που επέβαλαν το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης «μέσω των οποίων αποκλείστηκαν οι Έλληνες μέτοχοι και το ΤΧΣ με απροκάλυπτο στόχο το πιστωτικό σύστημα να περάσει σε ξένους ιδιοκτήτες». Υπενθύμισαν μάλιστα ότι το Απρίλιο του 2014, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, η αξία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανερχόταν στα 31 δις ευρώ εκ των οποίων το Δημόσιο κατείχε τα 18,5 δις ευρώ.

«Το ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την απελευθέρωση για πρώτη φορά από το 2009 των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στρώνουν το δρόμο για την πώληση πακέτων δανείων στα γνωστά Distress Funds που μέχρι προσφάτως κατήγγειλαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος» προσθέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ερωτούν την κυβέρνηση γιατί «επέτρεψε στην πλήρη απαξίωση του πιστωτικού συστήματος προκαλώντας ανήκεστη βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Έλληνες μικρομετόχους και εν γένει σε όλους τους φορολογούμενους». Διερωτώνται επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει μέσα σε κλίμα σταθερότητας και να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα