Υπ. Οικονομικών: “Φρένο” στην συζήτηση για παροχές – Από το 2023 νέα μόνιμα μέτρα

Υπ. Οικονομικών: “Φρένο” στην συζήτηση για παροχές – Από το 2023 νέα μόνιμα μέτρα
Χρήστος Σταϊκούρας George Vitsaras / SOOC

Από το 2023 και μετά, με την προϋπόθεση των ρεαλιστικών πλεονασμάτων, θα υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω κοινωνική πολιτική και επιπλέον μέτρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Να «φρενάρει» τη συζήτηση για επιπλέον παροχές και νέα πακέτα μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση και δη το υπ. Οικονομικών, τις τελευταίες ώρες, καθώς εκτιμά ότι μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, η ανακίνηση της συζήτησης για νέα «δόση» στήριξης των εισοδημάτων «θολώνει» το κλίμα και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. Κι όλα αυτά, βέβαια, προκαλούν επιπλέον προβληματισμό εν όψει και της παρουσίας τη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Ουσιαστικά, εκτιμάται ότι μια καλλιέργεια προσδοκιών για νέα μέτρα, αφενός αποδυναμώνει το «πακέτο ΔΕΘ» (που σημειωτέον τις τελευταίες μέρες εξειδικεύεται καθημερινά από αρμόδιους υπουργούς), δημιουργεί κίνδυνο για πολιτικό πλήγμα, καθώς μπορεί οι προσδοκίες να διαψευστούν λόγω των ρίσκων που ακόμη υπάρχουν, ενώ δε βοηθούν το κλίμα εν όψει και της νέας αξιολόγησης από τους θεσμούς. Αναπόφευκτα λοιπόν ενεργοποιείται μια σχετική τακτική αναδίπλωσης. Χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum στην 85η ΔΕΘ.  Ο υπουργός μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Το παρόν και το Μέλλον της Οικονομίας – Ανάπτυξη – Ανάκαμψη  της Ελλάδας» τόνισε ότι «με ρεαλιστικά πλεονάσματα από το 2023 θα έχουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο και θα προχωρήσουμε  σε κοινωνική πολιτική και μειώσεις φόρων.»

Βέβαια, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και στο μέλλον.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το ερχόμενο έτος.

«Ανάκαμψη φέτος, ανάπτυξη από το 2022 και μετά» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα, τονίζοντας ωστόσο πως το πρόσημο για το 2021 είναι θετικό καθώς σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς ήδη τα 2/3 των απωλειών του 2020 έχουν καλυφθεί.

Περιγράφοντας στη συνέχεια τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης τα επόμενα δύο χρόνια είναι η επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης από το 2022 και η ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, παράλληλα με την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και έτερος παράγων του οικονομικού επιτελείου σε συζήτηση με δημοσιογράφους επισημαίνει την ανάγκη δέουσας προσοχής ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. «Για το 2022 υπάρχει ρήτρα διαφυγής.  Έχουμε θετική περίοδο αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε μόνιμη. Η πολιτική μας θα παραμείνει προσεκτική» τόνισε συμπληρώνοντας ότι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε συνεχώς για πρόσθετα μέτρα. Δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργός. Έχει κάνει εξαγγελίες με βάση προβλέψεις που έχουμε. Όταν θα έχουμε νέα δεδομένα θα δούμε. A posteriori, αν έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αυτή θα πρέπει αξιολογηθεί με βάση την προέλευση των εσόδων» τόνισε με νόημα.

Όπως σημείωσε «ένα κομμάτι της καλύτερης πορείας ΑΕΠ του 21 οφείλεται σε ταχύτερη επάνοδο.  Πλησιάζει η κίνηση του ΑΕΠ σε V αντί για U. Αντιστέκεται στην πανδημία η οικονομία. Το άθροισμα είναι καλύτερο από ότι περιμέναμε αλλά το τι θα συμβεί και πώς θα το μοιράσουμε ακόμη δεν μπορώ να σας το πω και άρα δεν ξέρω τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα