Υπ. Οικονομικών: Η κρίσιμη εξίσωση Ιανουαρίου – Μέτρα, ανάπτυξη και αξιολόγηση

Υπ. Οικονομικών: Η κρίσιμη εξίσωση Ιανουαρίου – Μέτρα, ανάπτυξη και αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας eurokinissi

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να σχεδιάσει ένα μίγμα πολιτικής που θα απλώσει αφενός δίκτυ προστασίας κι αφετέρου θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής διαδικασίας και το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι η ανακοίνωση μιας νέας δέσμης μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αιχμή, όπως φαίνεται θα είναι το μέτωπο της ενέργειας όπου τα νούμερα σοκάρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε το 2021 σε 116,44 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν το 2020 ήταν στο επίπεδο των 45,09 ευρώ τη μεγαβατώρα, καταγράφοντας σε ένα χρόνο εκτίναξης της τάξης του 250%.

Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις μια σειρά νέων στοχευμένων παρεμβάσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κεντρικό σημείο σε σχέση με τα νοικοκυριά είναι διασφάλιση επιδότησης για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, για τον Ιανουάριο, αλλά μόνο για τις κύριες κατοικίες, αλλά και η αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης με βάση τη μέση τιμή του ρεύματος, όπως καταγράφηκε το Δεκέμβριο. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις αναμένεται η ολοκλήρωση της επικοινωνίας με τις κοινοτικές αρχές σε σχέση με το νομικό καθεστώς και η λήψη της τελικής έγκρισης ώστε να προσκρούσει η όποια κίνηση στήριξης στο δίκαιο ανταγωνισμού. Βέβαια, όπως αναφέρεται αρμοδίως, μένουν κάποιες τελικές τεχνικές λεπτομέρειες για να κλείσει το θέμα κι έτσι τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα του έτους να υπάρξει η σχετική ενίσχυση.

Ήδη πάντως σε σχέση με τις επιχειρήσεις το οικονομικό επιτελείο προχώρησε χτες σε μια κίνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης «πέπλου προστασίας» με την τροποποίηση του καθεστώτος για τη στήριξη επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Με βάση σχετική ανακοίνωση, συγκεκριμένα, με την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ1078/30.12.2021 (Β΄ 6367) Απόφαση, τροποποιήθηκε η αρχική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση, παρατείνοντας την ισχύ του καθεστώτος. Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ήΙουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί. Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, “κουρέματα” επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και ενοικίων, που ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα εξεταστούν στο φόντο βέβαια και της ανάγκης για δημοσιονομική ισορροπία.

“Κλείδωμα ανάπτυξης”

Η εκδίπλωση πάντως του προγράμματος μέτρων προστασίας της οικονομίας, στη βάση και της εμπειρίας που αποκτήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, σύμφωνα με όσα τονίζουν κι από το οικονομικό επιτελείο, πέρα από τη διατήρηση στη ζωή πολλών επιχειρήσεων σκοπεύει και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους ώστε να μπορέσουν στην επόμενη φάση να μπουν σε θέση εκκίνησης και να στηρίξουν το στόχο για ανάπτυξη φέτος στο 4,5%. Μέγεθος κρίσιμο για να βγει το όλο σενάριο του Προϋπολογισμού του 2022. Τα σημάδια με βάση τα όσα καταγράφει η αγορά είναι θετικά, αλλά δε λείπουν και τα «καμπανάκια» κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα ο οικονομικός δείκτης PMI – Markit παραπέμπει σε ένα αισιόδοξο σενάριο για τους πρώτους μήνες του 2022. Πρόκειται για τον δείκτη προσδοκιών του κλάδου της μεταποίησης, στη βάση των τάσεων για αυξήσεις παραγωγής και παραγγελιών, που διαμορφώνεται από όσα αναφέρουν υπεύθυνοι των εταιριών. Έτσι δείκτης PMI κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ μηνός, φτάνοντας για πρώτη φορά μήνα Δεκέμβριο στις 59 μονάδες (με άριστα το 100). Τον Αύγουστο είχε σημειωθεί ρεκόρ όλων εποχών, με τον δείκτη να φτάνει στο 59,60.

Προβληματισμοί

Την ίδια ώρα , πάντως, τον προβληματισμό επιχειρήσεων της μεταποίησης να περιορίσουν ή και να αναστείλουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις τους και τις εξαγωγικές δραστηριότητές τους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας επηρεάζουν σημαντικότατα την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές, μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Δημήτρης Μαθιός, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σε συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας με την διοίκηση του Συνδέσμου.

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου ενώ γνωστοποιείται ότι ο κ. Μαθιός παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του ΣΒΑΠ στο οποίο προτείνονται οι παρακάτω λύσεις εν όψει της διαμόρφωσης μέτρων παρέμβασης της κυβέρνησης:

«Υπό τις παρούσες συνθήκες οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αναγκάζονται να περιορίσουν ή και να κλείσουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις τους. Ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές καθώς το ενεργειακό κόστος αποτελεί υψηλό μερίδιο του κόστους παραγωγής και δραστηριότητας τους. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι οι πιο εκτεθειμένες στις δραματικές αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου» ανέφερε ο ΣΒΑΠ.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που ουσιαστικά με παλινωδίες εδώ κι ένα χρόνο έχει υποχρεώσει την εστίαση να «λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς την παραμικρή στήριξη».

«Κύριοι της κυβέρνησης, ο κλάδος μας συνολικά, αλλά κυρίως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σας απευθύνουν ύστατη κραυγή αγωνίας. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και – επιτέλους – πράξτε τα αυτονόητα» αναφέρει ο Κύκλος και εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης, για τους χειρισμούς της ενώ παράλληλα καταθέτει και μία σειρά από αιτήματα προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά.

«Τα αιτήματα έχουν προκύψει ύστερα από διαβούλευση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας μας με εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις υγειονομικές συνθήκες και την οικονομική συγκυρία» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Νέα αξιολόγηση

Στο φόντο των νέων προκλήσεων που φέρνει η πανδημία και βέβαια η ενεργειακή κρίση ξεκινά και η νέα τελική φάση των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξουν τρεις νέες φάσεις που οδηγούν σε εκταμιεύσεις αθροιστικά της τάξης των 765 εκατ. ευρώ από τον ESM, που αντιστοιχούν στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ακούρευτα ελληνικά ομόλογα. Και βέβαια παραμένει ο στόχος της χώρας για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και δη με την αξιολόγηση του Ιουνίου. Εάν στεφτεί με επιτυχία το εγχείρημα πό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, τότε η χώρα θα λάβει διπλή δόση από τα ANFA’s και SMP. Διαφορετικά θα υπάρξει παράταση της ενισχυμένης εποπτείας μέχρι τον Οκτώβριο. Πάντως νέα δείγματα γραφής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στη 13η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα