Υπ. Οικονομικών: Στη ζυγαριά του ελλείμματος και του χρέους τα νέα μέτρα στήριξης – Τι αναμένεται

Υπ. Οικονομικών: Στη ζυγαριά του ελλείμματος και του χρέους τα νέα μέτρα στήριξης – Τι αναμένεται
Χρήστος Σταϊκούρας ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Τα νέα μέτρα στήριξης θα έρθουν, αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας.

Μετά από στάθμιση των δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά και της διάρκειας και έντασης των επιπτώσεων από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας θα αποσαφηνιστεί το πακέτο μέτρων για την στήριξης της οικονομίας. Αυτό τονίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών που ήδη έχει βγάλει “μολύβι και χαρτί”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας μιλώντας νωτρίτερα στον Real FM, εξήγησε  ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα έρθουν, αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες», είπε μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ με βάση πληροφορίες, ρυθμίσεις στα ενοίκια, αναστολές και παρατάσεις στις καταληκτικές ημερομηνίες για μια σειρά από υποχρεώσεις είναι ήδη στο τραπέζι της συζήτησης για όσους πλήττονται και βέβαια κυρίως για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα μετ΄ επιτάσεως τονίζεται από φορείς, όπως η  Ένωση Εστιατόρων Αττικής και ο πρόεδρός της Ιωάννης Δαβερώνης, ότι ο τζίρος ακόμη και πριν τα μέτρα έχει κατακρημνιστεί κατά 70-80%.  Γιαυτό και θέτουν θέμα άμεσης ενίσχυσης.

Βέβαια αναμένονται και «κόφτες» καθώς λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Άλλωστε μόλις 1 δισεκ. ευρώ  έχει εγγραφεί προς ώρας στον Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών. Και βέβαια μπροστά είναι μια μεγάλη προσπάθεια για «μάζεμα» των μεγάλων ελλειμμάτων που αφήνει το 2021 αλλά και αποκλιμάκωσης του χρέους κάτωαπό το 200% του ΑΕΠ το 2022.

Ήδη,πάντως, με αγωνία περιμένουν τις εξελίξεις πολλοί κλάδοι καθώς έστω κι αν δεν υπάρχει περιορισμός στη λειτουργία τους υπάρχει μεγάλη πτώση σε τζίρους λόγω της γενικότερης ψυχολογίας.

Ενδεικτικά στο λιανεμπόριο, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση της τάξης 15- 20% σε σχέση με το 2019.  Όπως διαπιστώνει έρευνα του ΣΕΛΠΕ το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται κατά το τελευταίο εξάμηνο καθώς, ένα στα δύο νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των πάγιων λογαριασμών, μειώνουν άλλες καταναλωτικές δαπάνες.

Προτεραιότητα οι θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως στο Real Fm κηθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείω τίποτα γιατί  η χώρα έχει υποστεί διαδοχικές κρίσεις». Παρόλα αυτά, εξήγησε και πως υπάρχουν πεπερασμένα όρια και λόγω της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Ενέργεια

Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά και νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τον βέλτιστο τρόπο το 2022 με αυτά ή και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται μέχρι το τέλος της χρονιάς ότι θα είναι περίπου στα 31 – 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά επισήμανε πως το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, «θέλει προσοχή και σύνεση και διορατικότητα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα