Υπεγράφη η συμφωνία για τον ΤΑΡ: Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Υπεγράφη η συμφωνία για τον ΤΑΡ: Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα
Eπίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline), στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013. Την συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς της Eλληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου και από πλευράς TAP o Managing Director, Kjetil Tungland. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, με την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του Αγωγού ΤΑΡ. Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού.

Η επίσημη τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ωστόσο η τελική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται την Παρασκευή από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό.

Όλα δείχνουν ότι η απόφαση θα είναι υπέρ του ΤΑΡ, ο οποίος θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική, ωστόσο επίσημη ενημέρωση δεν έχει δοθεί ακόμη. Ήδη πάντως, ανακοινώθηκε ότι απορρίφθηκε το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Ναμπούκο.

Στην αποψινή τελετή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος υπέγραψε επίσης τη συμφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης, δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ.

Τόνισε δε ότι με την κατασκευή του αγωγού η Ελλάδα θα μπει στον διεθνή ενεργειακό χάρτη με οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο, στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή.

«Οφείλαμε να αποδείξουμε πως εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας που επηρεάζει εξ ανατολών την Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας παραμένει ο ζητούμενος πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» τόνισε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη συνεργασία και στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, της Βουλής και των συναρμόδιων υπουργείων.

Η συμφωνία, όπως επεσήμανε, αποτελεί τη σταθερή βάση για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει σε πολυετή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Στο περιθώριο της υπογραφής ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας ΤΑΡ για την Ελλάδα, Ρ. Σκούφιας, υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτει διεθνή στάνταρντ για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα