Υποδοχή στην Τρόικα με ανοιχτά “μέτωπα”

Υποδοχή στην Τρόικα με ανοιχτά “μέτωπα”
European Central Bank's Klaus Masuch (R), European Union's Servaas Deroose (C) and IMF's Poul Thomsen cross a street in front of the parliament in Athens June 17, 2010. Greece is on track with economic reforms demanded as part of a giant bailout to help rescue the debt-laden nation from bankruptcy, the team from the European Union, IMF and European Central Bank said on Thursday. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Ποια αγκάθια παραμένουν μεταξύ των πολιτικών εταίρων, λίγες ώρες πριν τη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου και μία ημέρα πριν τον ερχομό των εκπροσώπων της Τρόικα

Ανοιχτά μέτωπα παραμένουν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα, την Πέμπτη.

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν και οι συναντήσεις υπουργών με την Τρόικα, με τα θέματα που αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο, να είναι η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, η φορολογία ακινήτων και η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, η πορεία του προϋπολογισμού του 2013, η υστέρηση των εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά στις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, εξέφρασε την αντίθεσή του, τονίζοντας ότι “το πολιτικό σύστημα και η κοινή γνώμη χωρίστηκε στα δύο, σε φανατικούς οπαδούς των αθρόων και οριζόντιων απολύσεων και σε φανατικούς υποστηρικτές των μη απολύσεων”.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκεται στο ζήτημα της “δραματικής και ανεξέλεγκτης μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων”, τονίζοντας ότι “το δημοσιονομικό αίτημα της δραστικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, από αίτημα εξυγιαντικό, κινδυνεύει σύντομα να γίνει, με τις αθρόες και μαζικές συνταξιοδοτήσεις, ο εφιάλτης της δημόσιας διοίκησης και των ταμείων συνταξιοδότησης”.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ανακεφαλαιοποίηση

Η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank είναι ένα από τα θέματα με τα οποία διαφωνεί η Τρόικα,εκτιμώντας ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μόνιμης κρατικοποίησης του νέου σχήματος, γιατί η συμφωνία δημιουργεί μια τράπεζα οποία είναι δύσκολο -στην παρούσα συγκυρία – να συγκεντρώσει από ιδιώτες μετόχους ακόμη και το 10% που είναι η ελάχιστη συμμετοχή για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Ακόμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, και αν το εμπόδιο αυτό ξεπεραστεί και ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα χρειαστούν τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να “ιδιωτικοποιηθεί” ξανά , επιστρέφοντας τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποκρατικοποιήσεις

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να εξεταστεί από την τρόικα περισσότερο στη φάση του σχεδιασμού και της προετοιμασίας και λιγότερο σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Η τρόικα είναι ήδη ενήμερη ότι οι δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, αυτές του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,46% και της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ υπολογίζεται πλέον ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο Μάιο τουλάχιστον σε επίπεδο ολοκλήρωσης των διαγωνισμών. Συνεπώς η είσπραξη των εσόδων από την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου δεν αναμένεται νωρίτερα τις αρχές του καλοκαιρού.

Το υπουργείο Οικονομικών, στηρίζει τις ελπίδες του για θετικές εντυπώσεις από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, όπως οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις μαρίνες αλλά και τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Μέσα σε αυτές είναι, των ΕΛ.ΠΕ., των ΕΛ.ΤΑ., της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-2,80% (ο διαγωνισμός της ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ-5,11% είναι σε εξέλιξη) και η αξιοποίηση μεγάλων αλλά και περιφερειακών λιμανιών. Βέβαιο είναι επίσης ότι θα συζητηθεί και η προετοιμασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ΔΕΗ-6,47% η οποία είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Ειδικό τέλος ακινήτων

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει να επιβάλει και φέτος το ΕΕΤΗΔΕ (εδικό τέλος ακινήτων), μέσω της ΔΕΗ, αλλά μειωμένο κατά 20-30% σε σύγκριση με το 2012, και η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από τη διατήρηση του ΦΑΠ, για μία ακόμη χρονιά.

Τα έσοδα που θα χαθούν από τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ, θα καλυφθούν από τη διατήρηση για ένα επιπλέον έτος του ΦΑΠ, που βαρύνει ιδιοκτησίες αξίας πάνω από 400.000 ευρώ. Το ΕΕΤΗΔΕ και ο ΦΑΠ θα αντικατασταθούν από άλλο ενιαίο φόρο, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014 αντί του 2013 που προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Οι υστερήσεις στα έσοδα

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμο, στο πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα υπολείπονται των στόχων του ΥΠΟΙΚ.

Η υστέρηση, που λογιστικά καλύπτεται από τη μείωση των δαπανών, ανησυχεί την τρόικα, καθώς θεωρεί ότι κινδυνεύει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 0,3% του ΑΕΠ, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται διστακτική να εγκρίνει την αύξηση των δόσεων για την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τον ίδιο λόγο αντιδρούν οι τροϊκανοί και στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως και τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η τρόικα ανησυχεί για την υστέρηση των εσόδων που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της υψηλής ανεργίας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να καταβάλλουν εισφορές, όπως επίσης και για τα ελλείμματα που εξακολουθούν να εμφανίζουν οι ΟΤΑ.

Επίσης θα επαναληφθούν οι συζητήσεις με τους ελεγκτές για το πλαίσιο ρύθμισης των “κόκκινων” τραπεζικών δανείων, ενώ η τρόικα περιμένει και το κυβερνητικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα