ΥπΟικ: Χωρίς χρήματα και ατελώς η συνεργασία μας με τη Lazard

ΥπΟικ: Χωρίς χρήματα και ατελώς η συνεργασία μας με τη Lazard

Τι αναφέρει διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη συνεργασία με τη γαλλοαμερικανική τράπεζα

Αμισθί και ατελώς συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών η Lazard, όπως αποσαφηνίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Παράλληλα, το υπουργείο διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσέλαβε «δύο κόρες φίλων του». Διευκρινίζεται δε, ότι ο υπουργός δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη και δη θυγατέρων φίλων του.

Ο ρόλος της Lazard στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η γαλλοαμερικανική τράπεζα είχε προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα το 2010 και το 2012 και σήμερα παίζει τον ρόλο συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην ελληνική βουλή πριν λίγους μήνες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η τράπεζα είχε αναλάβει καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου το 2012 (ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011), ανάμεσα στα οποία ήταν ο εντοπισμός των κατάλληλων προς ανταλλαγή ομολόγων,η επεξεργασία στρατηγικής επαναγοράς χρέους και η συμμετοχή στην προετοιμασία των όρων ανταλλαγής. Επίσης παρείχε συνδρομή προς το Ελληνικό Δημόσιο στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ σχετικά με τη χρηματοδότηση εκ μέρους των δημόσιων φορέων, την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη χρήση των πόρων τους.

Με την απόφαση αυτή του 2011, που υπογράφεται από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ορίζεται ότι για τις παραπάνω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η αμοιβή της Lazard Freres SAS «θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί στα πλαίσια του PSI. Σε περίπτωση πλήρους υλοποίησης τόσο της ανταλλαγής όσο και της επαναγοράς των υφιστάμενων ομολόγων, το μέγιστο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 25 εκατομμύρια ευρώ».

Στο PSI αναφέρθηκε μάλιστα και ο Πιγκάς στις χθεσινές του δηλώσεις, επισημαίνοντας πως το 2012 είχε αναδιαρθρωθεί το χρέος που διακρατούσαν πιστωτές του ιδιωτικού τομέα και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Από τα 320 δισεκ. ευρώ και κάτι του (σ.σ. σημερινού) χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους», δηλαδή περίπου τα €200 δισ., όπως έκρινε ο ίδιος.

«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται “κούρεμα” (σ.σ. ο Πιγκάς χρησιμοποίησε τον αγγλικό όρο, haircut, στη συνέντευξη), μια απομείωση του χρέους» εξήγησε. «Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά τα 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα», διευκρίνισε ο Πιγκάς.

Ένας τραπεζικός κολοσσός με μεγάλη ιστορία

Η Lazard ιδρύθηκε το 1848 στη Νέα Ορλεάνη από τους Αλεξάντρ, Σίμον και Ελί Λαζάρ, τρία αδέλφια μιας εβραϊκής οικογένειας που μετανάστευσε από τη Λωρραίνη της Γαλλίας στην Αμερική.

Σήμερα έχει τρία βασικά κέντρα, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και διατηρεί γραφεία σε περισσότερες από 26 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα , ενώ το 2014 κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της και να αυξήσει τα έσοδα της, που μόνο για το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους διαμορφώθηκαν στα 566 εκατ. δολάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα