ΥΠΟΙΚ: Ο προϋπολογισμός εκτελείται με ασφάλεια

ΥΠΟΙΚ: Ο προϋπολογισμός εκτελείται με ασφάλεια
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Απαντήσεις σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό δίνει το υπουργείο Οικονομικών

“Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά” τονίζει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την απόκλιση των εσόδων το εννεάμηνο.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι η απόκλιση ύψους 2,29 δις ευρώ είναι ταμειακή και όχι δημοσιονομική. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Όπως σημειώνεται, οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες, αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα