Υποβάθμιση της Κύπρου από τον Fitch

default image

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε δύο βαθμίδες, στο "ΒΒΒ", τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προέβη σήμερα σε υποβάθμιση της χρηματοπιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες στο επίπεδο BBB, με αρνητικό ορίζοντα.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου υπονομεύει την ικανότητα της Κύπρου να καλύψει τις χρηματο-οικονομικές της ανάγκες και ότι θα χρειασθεί εξωτερική στήριξη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012.

Πάντως ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η εξωτερική βοήθεια θα παραχωρηθεί στην Κύπρο.

Τον περασμένο μήνα υποβάθμισαν την Κυπριακή οικονομία και οι οίκοι “Standard & Poor’s” και “Moody’s”,, ο πρώτος στη βαθμίδα BBB-plus και ο δεύτερος στη βαθμίδα Baa1.

Η νέα υποβάθμιση προκάλεσε τα επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλια της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η νέα υποβάθμιση από τον Fitch φέρνει την κυπριακή οικονομία, και για τον οίκο αυτό, πιο κοντά στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

“Ωστόσο ο πρόεδρος Χριστόφιας κλεισμένος στον λόφο του Προεδρικού, συνεχίζει να διαχειρίζεται την οικονομία, ακριβώς όπως και την πυρίτιδα στο Μαρί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Νεοφύτου, αναφερόμενος στη σύσκεψη με τις συντεχνίες στην οποία εγκρίθηκε το πακέτο μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας.

Ο κ. Νεοφύτου διερωτάται εάν συνειδητά πλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλέξει μέσα από την οικονομική χρεοκοπία της Κύπρου, να την οδηγήσει υποχρεωτικά στον Μηχανισμό Στήριξης, καταστρέφοντας τον οικονομικό ιστό της Κύπρου, που εδώ και δεκαετίες έκτισαν με κόπο, ιδρώτα και σκληρή δουλειά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα